Кестените и тиквата, освен че се появяват по едно и също време по нашите земи, си пасват твърде добре. Разбира се, балансирането на общата им сладост изисква и добра игра с подправките, пише menumag.bg.

Необходими продукти за 4 порции
200 гр. тиква, нарязана на малки кубчета
200 гр. сварени и обелени кестени
200 гр. сварен нахут, отцеден
1 ч. л. млян кимион
1 ч. л. млян кориандър
½ ч. л. пушен червен пипер
2 скилидки чесън, пресован
2 с. л. ситно нарязан праз
½ ч. л. джоджен
2 с. л. нарязан магданоз
 сол
4 с. л. зехтин
3 с. л. филирани бадеми или галета за овалване

Начин на приготвяне
1. Тиквата се посолява, разбърква се с 1 с. л. от зехтина и се пече във фурна, загрята на 200° С, докато омекне.

2. Заедно се пасират тиквата, кестените и нахутът. Добавят се кимионът, джодженът, празът, кориандърът, пушеният пипер, чесънът, магданозът и сол на вкус. Оформят се малки кюфтенца. Овалват се във филираните бадеми или в галета и се слагат в хладилника за 1 час, за да се стегнат.

3. Кюфтенцата може да се запекат или да се изпържат. За пърженето зехтинът се загрява и кюфтенцата се слагат в него да се зачервят от всички страни. Може да се намажат със зехтин и да се изпекат в загрята фурна на 200° С, докато се зачервят.