Странджанските гозби имат забележимо близкоизточно влияние, което в тази рецепта се изразява в използването на ориз или булгур в съчетание с месо, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 6 - 8 порции

3 с. л. олио
1 връзка пресен лук, едро нарязан
1 морков, нарязан на малки кубчета
1 едър домат, ситно нарязан
300 гр. ситно накълцано или едро смляно агнешко или телешко месо
½ ч. ч. ориз или булгур
4 малки тиквички, нарязани на кръгчета
2 с. л. копър, ситно нарязан
2 с. л. магданоз
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. джоджен
 сол и пипер на вкус
за заливката: 
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. препечено брашно 

Начин на приготвяне

1. 
Олиото се загрява и в него се слагат лукът и морковът. Разбъркват се, докато лукът леко се зачерви. Слага се месото, разбърква се 10 мин. на умерен огън. Добавят се оризът, тиквичките, копърът, магданозът, чубрицата, джодженът и доматът. Подправя се със сол на вкус. Налива се 1 ч. ч. гореща вода.

2. Мусаката се прехвърля в тавичка и се слага да се пече във фурна, загрята на 180° С, докато се изпари водата и оризът се свари.

3. За заливката се разбиват яйцата с брашното и млякото. Мусаката се залива и се пече, докато се зачерви.