Тази рецепта е интересна вариация на хитрия начин за печене на пиле върху бутилка, както и на вече популярното анимационно ястие рататуй, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
1 пиле
1 ч. л. сол
1 с. л. мед
1 щипка чесън на гранули
1 ч. л. ситно нарязани листа от салвия или ½ ч. л. сушени
½ ч. л. кайенски пипер
1 ч. л. смлян черен пипер
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. горчица
4 с. л. зехтин
1 кутия бира от 330 мл
за ябълковия рататуй:
4 с. л. зехтин
1 ч. ч. червен лук, нарязан на полумесеци
1 ч. ч. селъри, нарязано на ситно
1 ч. ч. нарязани на кубчета тиквички
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч. ч. нарязани на кубчета кисели ябълки
1 ч. ч. орехи, нарязани
2 с. л. листа от босилек
 сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне
1. 
Смесват се медът, чесънът на гранули, салвията, кайенският, черният и червеният пипер, горчицата и зехтинът.

2. Пилето се посолява от всички страни и се обтрива с ароматната смес.

3. Отлива се ⅓ от бирата и кутията се поставя изправена в тава за печене, а пилето се слага върху нея с отвора надолу. Пече се в предварително загрята фурна на 180° С, в долната част на фурната, около 75 мин.

4. В загретия зехтин се слагат лукът и селърито. Разбъркват се 3-4 мин., докато омекнат. Добавят се тиквичките и чесънът. Слагат се 4-5 с. л. гореща вода, за да поомекнат тиквичките. След 3-4 мин. се добавят ябълките и орехите. Разбъркват се и се слагат подправките. Ябълките и тиквичките трябва да останат леко хрупкави.