Този приказен десерт ще подейства като опиум за сетивата ви!
Ще оближете пръстите си и ще искате още и още
500 гр. брашно
15 гр. прясна мая
2 с. л. захар
1 щипка сол
2 с. л. грапа или коняк
1 с. л. настъргана кора от лимон
2 с. л. стафиди
2 с. л. кедрови ядки
олио за пържене
пудра захар за поръсване
за крема:
5 жълтъка
3 с. л. захар на ситни кристали
2 с. л. марсала, порто или друго десертно вино
Начин на приготвяне
1. Маята се разтваря с 50 мл хладка вода. Брашното се пресява и се смесва със захарта и солта. Прави се кладенче, в което се сипват разтворената мая, грапата, кората от лимон и около 150 мл хладка вода. Обърква се средно меко тесто. Меси се върху леко набрашнена повърхност, докато спре да лепне. Оставя се да втаса покрито в купа около 1,5 - 2 часа, или докато удвои обема си.
2. Тестото се омесва със стафидите и ядките. Оставя се за почине 10 мин., оформя се на фитили и се нарязва на малки топчета с големина на орех, които отново се оставят да постоят 10 мин.
3. Топчетата се пържат в сгорещено олио на маслена баня, докато се зачервят добре.
4. Жълтъците се смесват със захарта и виното и се слагат на водна баня. Разбъркват се с тел около 6 - 10 мин., докато сместа стане пухкава и се сгъсти. Кремът се сваля от огъня и се разбърква, докато се охлади.
5. Топчиците се пробиват с шило или нож, за да се отвори място за крема. С помощта на шприц или на фунийка от хартия за печене се пълнят и се поръсват обилно с пудра захар.
Последвайте ни
0 Коментара: