В руския Далечен Изток рибата често се използва за приготвянето на традиционни национални гозби. След добавянето на червена риба обикновеното ястие се превръща в оригинален деликатес.

Далечният Изток винаги е бил екзотичен регион в Русия – с уникален климат, пейзажи, флора и фауна, както и с начина на живот, включително кухнята. Редица плодове и зеленчуци, които са обичайни за много руски овощни градини, се доставят от други региони, а местното градинарство остава на доста ниско ниво заради климатичните особености. Млечните продукти са вносни и скъпи, а освен това се срещат рядко по магазините.

Основният компонент на близкоизточната хранителна индустрия и кухня е морската риба. За разлика от повечето западни райони на страната морските продукти не са приемани за деликатес или като храна за специални случаи – те заемат съществено място в типичната далекоизточна кухня. Рибните продукти често се използват вместо месо при готвенето на  руски ястия като котлети, пилаф, зелеви ролца и пелмени.

За удобство пелмените обикновено се използват като хранителен продукт, купен замразен за дългосрочно съхранение и бързо готвене, но те могат да бъдат и по-сложно домашно приготвено ястие. При подготовката им готвачът може свободно да импровизира, да експериментира с плънката и подправките, които придават на храната предпочитаните нотки на вкус. В този случай заместването на каймата с риба е добре дошло любителите на морската храна.

В нашата рецепта пелмените са направени със сьомга, но разбира се, това не е единственият вариант за приготвяне на далекоизточни пелмени. Например има различни рецепти, в които пълнежът може да бъде направен с кета (вид тихоокеанска риба – бел. ред.), бяла риба, камбала, треска и други видове риба. В някои рецепти рибата се комбинира с кайма за плънката – за тези, които все още не са направили своя избор между традиционните и морските видове пълнеж.

Приготвени със съставки, включващи ценни видове риба, пелмените стават не само чудесна домашна храна, но и празнично изживяване. Сервирани с бита сметана, те вървят добре в комбинация със сухо вино – това съчетание става за празнична трапеза или за романтична вечеря.

Пелмени с розова сьомга (горбуша)

Продукти:

  • 500 г филе от розова сьомга
  • 3 чаши брашно
  • 1 глава лук
  • 4 с. л. слънчогледово олио
  • 2 ч. л. сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 с. л. нишесте

 

Как да ги приготвите:

  1. За да приготвите тестото, налейте чаша вода в дълбока купа, след това добавете 4 супени лъжици масло и щипка сол. След това прибавете брашното и омесете тестото – имайте предвид, че трябва да стане гъсто и разтегливо.
     
  2. За плънката сложете рибното филе и лука в блендер. Прибавете сока на половин лимон, солта (около половин супена лъжичка), черния пипер, нишестето и разбъркайте плънката с блендера.
     
  3. Разточете тестото, нарежете го на квадрати. Поставете около една чаена лъжичка от пълнежа в средата на всеки квадрат.

    Забележка: Ако се каните да довършите пелмените по-късно, ги оваляйте в брашно, за да се избегне залепване, след това ги сложете в хладилника.

  4. Формата на пелмените се постига като първо сгънете квадрата, притиснете краищата плътно един до друг, като първо слепвате централния ъгъл, а след това продължавате към двата противоположни края. Направете същото с всеки един от квадратите.
     
  5. Кипнете около 3 литра вода с една чаена лъжичка сол. След това добавете пелмените и ги разбърквайте. Варете в открит съд около 10 мин.
Източник: Руски дневник