Всяка рецепта има своя чар и неподражаем резултат, но някои ястия са наистина забележителни. Какво нарежда тортата с медени еклери между тези уникално добри кулинарни достижения? Като оставим настрана чудесния й и нежен вкус, това са пълната липса на бяла захар – сладостта идва от натуралния мед в блатовете, направени от фурми и кокосови стърготини и в кадифения крем муселин, който изпълва еклерите от класическо френско парено тесто. Всичко това е придружено от шоколадов крем и много ядки, пише Menumag.bg.
Разнообразието от текстури е майсторски балансирано и завършено, а тортата изглежда и е достойна за всеки повод – от най-романтичния до най-тържествения.

Необходими продукти за 1 торта
за блатовете:
200 мл. течен мед
300 мл. вода
200 гр. меки фурми без костилки, нарязани
1 ч. л. сода бикарбонат
60 гр. меко масло
2 яйца
1 ч. ч. брашно
3 с. л. какао
1 щипка сол
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. ч. кокосови стърготини
1 ч. ч. едро смлени орехи
за еклерите:
250 мл. вода
125 гр. краве масло
1 ч. ч. брашно
½ ч. л. сол
4-5 яйца
за яйчната глазура на еклерите:
1 яйце
 щипка сол
за белия крем:
3 жълтъка
2 яйца
2 с. л. брашно
2 с. л. царевично нишесте
750 мл. прясно мляко
1 шушулка бурбонска ванилия
125 гр. меко краве масло
200 мл. мед
3 с. л. ликьор или ром по избор
за шоколадовия крем:
300 гр. тъмен шоколад
200 гр. сметана
1 с. л. мед
2 с. л. ром или коняк
за украса:
100 гр. бадеми или орехи
100 гр. стопен шоколад
1 с. л. масло
10 лешника
 
Начин на приготвяне
1. 
Водата се слага да заври. Добавят се фурмите и содата и всичко се оставя да покъкри 10 мин. Охлажда се.
2. Маслото се разбива на пяна с меда. Добавят се едно по едно яйцата.

3. Пресяват се заедно брашното, какаото, солта и бакпулверът. Добавят се към маслената смес. Слагат се фурмите заедно с течността, кокосовите стърготини и орехите. Сместа се пече в две тавички с диаметър 26 см, застлани с хартия за печене. Охлаждат се.

4. Еклерите се приготвят, като водата се кипва с маслото, след което се отстранява от огъня. Прибавя се брашното, смесено със солта, и се разбива енергично с дървена лъжица. Връща се отново на котлона и се разбърква, докато стане на гладка топка и се отдели от страните на съда. Оставя се леко да се охлади, но трябва да е все още горещо.

5. Яйцата се разбиват и бавно се прибавят на 4-5 порции към тестото, като непрекъснато се разбърква, докато се поемат напълно. Готовото тесто трябва да е плътно и лъскаво и да пада от лъжицата, когато тя се тръсне.

6. Тестото се шприцова върху хартия за печене с гладък шприц, като се оставя по-голямо разстояние между еклерите. Разбиват се продуктите за яйчната глазура и с нея се намазват еклерите, като леко се притискат с вилица. Пекат се в загрята фурна на 200° С за 20 - 25 мин., докато добият хубав светлокафяв цвят, след което се охлаждат. Тестото е достатъчно за 50 еклера.

7. Кремът се приготвя, като яйцата и жълтъците се разбиват. Добавят се брашното, нишестето и ванилията. Млякото се загрява до кипване и се сипва в яйчната смес, като се бърка непрекъснато. Слага се на котлона и се бърка на слаб огън, докато кремът се сгъсти. Охлажда се. Маслото се разбива на пяна с меда. Към маслото се добавя лъжица по лъжица при непрекъснато разбъркване яйчният крем. Налива се и ликьорът. Еклерите се пълнят с получения крем.

8. За шоколадовия крем сметаната се слага да заври и се налива върху нарязания шоколад. Разбърква се, докато се разтопи. Слагат се медът и ромът. Когато изстине, се покрива с фолио и се слага в хладилника за 1-2 часа. Трябва да е все още леко течен.

9. Единият блат се слага на дъното на форма с подвижни стени. Върху него се подреждат два реда еклери. Заливат се с шоколадовия крем. Поставя се другият меден блат и се слага за една нощ в хладилника.

10. Махат се стените на формата. Залива се със стопения шоколад заедно с маслото. Отгоре се подреждат във вид на пирамида останалите еклери и се украсяват с пчели от бадеми и лешници.