Мусовете са едни от най-апетитните предястия, защото имат нежна текстура, деликатен вкус и, както се вижда в тази рецепта, могат да се поднесат по изключително ефектен начин, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

5 яйца
40 мл. вермут
100 гр. спанак, ситно нарязан
1-2 стръка див лук, ситно нарязан
½ ч. л. самардала, по желание
½ч. л. къри
 сол и бял пипер на вкус
за гарниране:
4 сварени скариди или пушена риба
1 скилидка чесън, смачкана, с люспата
1 с. л. зехтин
 кълнове от лук
 картонена опаковка за яйца
за брускетите:
1 малка франзела
2 с. л. зехтин
1 пресована скилидка чесън
1 щипка риган
 
Начин на приготвяне

1. 
Черупките на яйцата се измиват със сапун и топла вода, срязват се внимателно в горната част с назъбен нож за хляб. Жълтъците се отделят от белтъците.

2. Жълтъците се разбиват с вермута и пипера и се слагат на водна баня при непрекъснато енергично биене. Разбиват се около 4-5 мин., докато сместа стане гъста и пухкава.

3. Спанакът се пасира с лука и 1-2 с. л. вода и се добавя към половината от яйчния мус. Подправя се със самардала или сол на вкус. Останалият мус се овкусява с кърито и сол.

4. Двата муса се наливат в подсушените черупки. Яйцата се подреждат в картонената опаковка, която се слага в тавичка и се налива гореща вода до средата на черупките. Пекат се в загрята фурна на 160° С за 10 - 15 мин.

5. Ако се използват скариди, се слагат в сгорещения зехтин заедно с чесъна и се разбъркват 1-2 мин.

6. Франзелата се замразява 3-4 часа и се нарязва на тънки кръгчета с назъбен нож. Кръгчетата се намазват със зехтина и се поръсват с ригана. Запичат се в загрята фурна на 180° С, докато леко се зачервят и още горещи се натриват с разрязаната скилидка чесън.

7. Готовите мусове се поднасят с лъжичка, запечени брускети със зехтин и чесън, скаридите или пушената риба и лучените кълнове.