Заедно с тавче гравче селското месо може да се смята за националното ястие на Македония. Рецептите са различни,но винаги съдържат свинско и гъби, а тази е разнообразена с повечко зарзават и с кюфтета, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
300 гр. кайма
1 глава лук, ситно нарязан
2 с. л. магданоз, нарязан
4 с. л. олио
3 глави лук, нарязан на полумесеци
2 стръка праз, нарязан на кръгчета
2 моркова, нарязани на кръгчета
1 резен целина, нарязана на кубчета
2 сушени чушки, натрошени
500 гр. гъби, нарязани на резени
200 гр. пушени гърди, нарязани на кубчета
1 с. л. брашно
200 мл. бяло вино
2 дафинови листа
1 кг. свинска плешка, нарязана на кубчета
50 мл. сметана, по желание
 сол, пипер на вкус

Начин на приготвяне

1. 
Каймата се омесва с лука, магданоза, сол и пипер на вкус. Оформят се малки кюфтета.

2. В 2 с. л. загрято олио се слагат нарязаният на полумесеци лук, морковите, празът и целината. Разбъркват се на силен огън, докато започнат да се зачервяват. Прибавят се гъбите и чушките. Разбъркват се 4-5 мин. Слага се беконът, разбърква се.

3. Слага се брашното и се разбърква. Налива се виното и се оставя да поври, без да се покрива, 2-3 мин. Добавя се 1 ч. ч. гореща вода и се подправя със сол и пипер на вкус. Добавя се дафиновият лист.

4. В друг съд се сгорещяват 2 с. л. олио и се изпържва месото на 2-3 порции, докато леко се зачерви. Посолява се. Прибавя се към гъбите.

5. Всичко се сипва в глинен съд, пускат се кюфтенцата. Пече се на 180° С около 60 мин. или докато месото омекне и сместа се сгъсти. Накрая може да се добави сметана и да се запече още 20 мин.