Устойчивото съчетание на ферментиралото зеле със свинското има популярни проявления в българската кухня, като сармите са може би най-апетитното, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
10 листа от кисело зеле
1 ч. ч. зелев сок
1 ч. ч. вода
1 сушена червена чушка, натрошена
1 дафинов лист
3 зърна бахар
за пълнежа:
600 гр. свински врат, едро смлян или ситно скълцан
1 стрък праз, ситно нарязан
1 ч. л. червен пипер, едро смлян
½ ч. л. чубрица
2 щипки кимион
2 с. л. олио
1 с. л. брашно
 смлян шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне
1. Объркват се скълцаното месо, празът, червеният пипер, чубрицата, кимионът и шареният шарен пипер. Добавя се ½ ч. л. смляна морска сол.
2. Изрязват се дебелите жилки на листата кисело зеле.
3. Месото се разпределя и се завиват 10 - 12 стегнати сарми.
4. На дъното на керамичен съд с капак или тавичка се слагат дафиновият лист, натрошената чушка и зърната бахар. Отгоре се подреждат сармите и се заливат със зелевия сок и водата. Сармите трябва да са леко покрити от течността. Отгоре се поръсва олиото.
5. Съдът се затваря с капак или с алуминиево фолио. Пече във фурна на 180° С около 80 мин.
6. Брашното се слага в тиган и се разбърква непрекъснато на умерен огън, докато се запече и леко се карамелизира.
7. Бульонът от сармите се отлива и се разбърква с препеченото брашно. Отново се заливат сармите и се запичат още 10 - 15 мин. без капак или фолио, докато се зачервят.