Солянките са една особена категория руски супи. Навремето са били обикновена селска храна, сготвена с остатъците от другите ястия. Но достигнали градовете, изискващите строг кулинарен ритуал богати и накиселяващи супи се превърнали в своеобразен показател за качествата на ресторантите, които ги сервират - колкото по-качествени са използваните продукти, толкова е по-добро заведението. А тази рецепта само може да спечели, ако се възползвате от преимуществото на добрите съставки, пише Menumag.bg.
Необходими продукти за 6-8 порции
800 гр. телешко месо с кости
200 гр. пилешко месо, нарязано на кубчета
100 гр. шунка, нарязана на ивици
200 гр. кренвирши, нарязани на кръгчета
1 морков, нарязан на ситно
1 с. л. брашно
1 с. л. масло
1 глава лук, нарязана на ситно
2 кисели краставички, ситно нарязани
200 гр. мариновани гъби, нарязани
100 гр. зелени маслини
1 с. л. каперси, по желание
200 гр. заквасена сметана
1 дафинов лист
 сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне
1. 
Телешкото месо се залива с 2,5 литра студена вода и се слага да заври. Обира се отделената пяна. Когато престане да образува пяна, се слагат дафиновият лист и 10 зърна черен пипер. Вари се около 2 часа, докато месото омекне.

2. Отделят се костите и се нарязва на кубчета.

3. Бульонът се посолява на вкус и се слага отново да заври и към него се добавят пилешкото месо и морковът. След 10 мин. се слагат свареното телешко, шунката и кренвиршите.

4. В загрятото масло се задушава лукът за 2-3 мин., добавят се киселите краставици, гъбите и маслините. Разбъркват се 1-2 мин., слага се брашното, бърка се отново и се разрежда с чаша от бульона. Добавя се към супата заедно с каперсите. Всичко се оставя да покъкри 10 мин.

5. Сваля се от огъня и се добавя сметаната. Може да се поднесе с лимонов сок и счукан чесън.