Едно от най-големите предимства на суровата кухня е, че при нея всичко е здравословно. А това значи, че лесно може да се прекали без угризения. Ако наближава рождения ви ден или пък просто желаете да приготвите нещо различно за семейството си, тази рецепта е идеална за вас. Подготовката отнема около 30 минути, пише дама.бг
Съчетанието на кокос, какао и портокалов сок е почти класическо и ще допадне на всеки. Изборът за плънка от моркови пък е хитър начин да избегнете употребата на ядки.

Всъщност в тази бърза торта те изобщо отсъстват. Причината е, че така рецептата е подходяща за хора, които имат непоносимост към тях. Ако пък искате да я адаптирате за малки деца, премахнете какаовите зърна. Или поне намалете количеството им.

Вкусът е плътен, сладък, сочен и ако не знаете, че е на основата на моркови, никога нямаше да се досетите, че тортата е със зеленчуци. За това пък се получава добра комбинация, която може да използвате и с леки модификации на блата.

Съставките са достатъчни за торта с размер от 18 см или 12 малки парчета.

За блата:
300 гр. кокосови стърготини
50 гр. натрошени какаови зърна
300 гр. пресни фурми
щипка ванилия
Всички съставки се замесват като лепкаво тесто. Разстила се върху форма за печене с диаметър около 18 см. Слага се в хладилник, за да стегне. През това време се приготвя морковената плънка.

За "крема":
400 г фино настъргани моркови
2 малки портокала
300 г пресни фурми
50 г кокосови стърготини
50 г кокосово масло
2 с.л. чия
щипка ванилия
2 капки етерично масло от портокал

Портокалите се изстискват на сок. Към него се добавя етеричното масло. Ако плодовете са с био произход, кората се настъргва на ситно ренде. Достатъчно е да използвате обелката на половин портокал. Морковите, портокаловият сок и кора, фурмите, кокосовите стърготини и масло, ванилията се замесват на меко тесто. За целта може да се използва мощен кухненски робот, като съставките се добавят на малки части, за да улесните работата му. Ако нямате такъв може да замесите „крема” и на ръка, но този процес изисква повече усилия. Когато се получи хомогенна смес, добавете чията и разбъркайте добре. Малките семенца трябва да са равномерно разпределени в целия крем. 

Сместа се изсипва върху блата за торта. Притиска се с шпатула и на финал се поръсва с кокосови стърготини. Покрива се с кухненско фолио и се оставя да престои в хладилник. Сладкишът е готов още след 1 час, но ако желаете вкусовете плавно да се прелеят, го оставете за ден в хладилника.