Богатият кейк по тази рецепта е версия на много популярен сред евреите ашкенази празничен сладкиш, който често се поднася на Шабат.
Необходими продукти за 8 порции

250 гр. краве масло
1 ч. ч. захар
4 яйца
1 ч. л. ванилова есенция
3 ч. ч. брашно
4 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. заквасена сметана
за поръсване:
½ ч. ч. кафява захар
1 ч. л. канела
за сиропа:
1 ч. ч. прясно мляко
2 ч. л. разтворимо кафе
100 гр. масло
½ ч. ч. захар
½ ч. ч. кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне

1. 
Маслото се разбива със захарта на крем. Към тях едно по едно се прибавят яйцата и след това ванилията.

2. Содата се разбърква със сметаната, а брашното се смесва с бакпулвера.

3. В яйчната смес се сипва половината брашно, сметаната и след това се добавя другата половина от брашното, като не бива да се прекалява с бъркането.

4. Смесват се захарта и канелата за поръсване.

5. Половината тесто се сипва в намаслена форма за сладкиши и се покрива с половината от сместа за поръсване. Отгоре се слага останалото тесто и се покрива с другата част от канелената захар.

6. Сладкишът се пече в загрята фурна на 180° С около 50 мин. Оставя се да почине 10 мин. и се изважда от формата.

7. Сиропът се приготвя, като всички съставки се слагат да заврат. Щом кипне, се отстранява от котлона и с него се сиропира сладкишът. За да попие по-добре сиропът, сладкишът може да се върне във формата, в която е печен, и тогава да се сиропира. Поръсва се обилно с кокосови стърготини.