Салата с ягоди, банан и сирене

Необходими продукти:
70 грама бейби спанак, 8 ягоди, 40 грама сирене чедър, 20 грама масло, 1 банан. За соса: 2 супени лъжици зехтин, 1 чаена лъжица мед, 1/2 сок от лимон
Начин на приготвяне:
Измийте листата спанак добре и ги поставете в купа с лед. Бананът се нарязва на кубчета и се пържи за по няколко минути от двете страни. В голяма чиния наредете листата на спанака (без да ги режете), ягодите (нарязани по ваше желание) и вече изпържения банан. Сосът се прави, като в малък съд се разбъркват зехтинът, медът и сок от половин лимон. Прибавя се към салатата. На тънки ленти се слага сирене чедър (или друго по ваш вкус).
 

 

Свинско с почти зелени банани

Необходими продукти:
4 свински вратни пържоли, 1 зелена ябълка, ½ с.л. мед, сол, зехтин, черен пипер. За бананите: 3 почти зелени банана, 1 яйце, галета, масло
Начин на приготвяне:
Пържолите се нарязват на средно големи кубчета, поръсват се със сол, черен пипер и се объркват в меда. Ябълката се нарязва също на кубчета и се оставя в купа в лед. В нагорещена тава се пържи месото почти до готовност, като накрая се прибавя ябълката. Бананите се режат на ленти, прави се смес от яйцето, галетата и маслото и се овалват. Пържат се до коричка. Ястието се поднася топло, като по желание може да добавите прясна мента.
 

 

Мъфини с шоколад и банани

Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сода, ½ ч.л. сол, 3 бр. банани, 1 ч.ч. захар, 1 бр. яйце, 1 ванилия, 1/2 ч.ч. масло (стайна температура)
Начин на приготвяне:
Разбъркваме добре захарта, яйцето, ванилията, маслото и намачканите на пюре банани. След това прибавяме сместа към сухите съставки и леко разбъркваме. Във форми за мъфини изсипваме от сместа, като се пълнят до 2/3 от обема. Печем на 175 С 30 минути.
 
 

Знаете ли че…
Бананът е едно от най-древните култивирани растения. Смята се, че негова родина е Малайският архипелаг, където населението го използва като храна, допълваща рибната диета. Множество видове диворастящи банани могат да се открият и днес в Папуа - Нова Гвинея, Малайзия и Филипините. Археологически и палеоложки доказателства от Папуа - Нова Гвинея показват, че банани са се култивирали от около 5000 година пр.н.е. и дори е възможно доста преди това – от около 8000 година пр.н.е. Много е вероятно сходни видове да са култивирани по-късно и независимо в други райони на Югоизточна Азия. Счита се обаче, че именно Югоизточна Азия е родината на бананите. Области с вторично значение са тези в Африка, показващи също дълга история на селекция и отглеждане на банани.
 

5 причини да ядем банани всеки ден

► Помага при депресия
► Подобрява метаболизма
► Действа добре на зрението
► Любимият избор при диета
► Намалява опасността от инсулт

 

Любимата рецепта на... цяла Португалия

В топла страна като Португалия хората обикновено импровизират какво да приготвят в горещите дни. И най-често предпочитат банана:

Бананов хляб

Необходими продукти:
1/2 пакетче масло, 1 чаша захар, 2 яйца, 3 добре узрели банана, 1 и 1/2 чаша брашно, 1 ч.л. сода, 1/2 ч.л. сол, 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Настройте фурната да загрее на около 300 градуса. Смесете захарта и маслото с миксер. Добавете яйцата и бананите, предварително нарязани на кубчета и разбъркайте с голяма лъжица. Добавете содата, солта и ванилията, като продължите да бъркате. Поставете всичко в тава за печене на сладкиши и оставете за около час в силно нагорещената фурна. Отгоре може да поръсите с пудра захар след изпичането.