Асеновград - Меката на достъпните официални облекла, навлезе в най-активния си търговски сезон. Тълпи майки и бъдещи абитуриентки атакуват бутиците, с които градът е известен. И въпреки че магазините са стотици, в определени моменти те буквално се задръстват от клиенти.
Картината е традиционна за Асеновград, но тази година е с една идея по-драматично. Причината е необичайно студената зима. Заради минусовите температури и заснежените пътища клиентите от по-далечните части на страната отложиха покупката на бална рокля за по-късен период, споделят впечатленията си, работещи в сектора, цитирани от "Марица".

„В големите студове всички спаха, а сега изведнъж се събудиха”, смее се Каталина Георгиева, която е дизайнер в един от салоните на главния булевард в Асеновград. Тя разказва, че най-трудни са съботите. „Хората, естествено, пристигат в почивния си ден и това е разбираемо. Но от друга страна, е много затормозяващо да се оглежда, избира и мери в салона, препълнен с десетки посетители”, обяснява жената. Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че бъдещите абитуриентки се придружават от поне трима-четирима. Момичетата пристигат или с майките си и половината род, или на големи групи приятелки и съученички. 

Така или иначе клиентите вече нямат време за чудене. И докато по форумите майки се питат дали не е рано да купуват рокля още от месец март, то на място те установяват, че даже са закъснели. Причината е, че рядко се взима готова рокля, директно свалена от закачалката. А за ушиването на екземпляр по точните размери на клиентката е необходимо време.  

Каталина Георгиева разказва, че в началото на годината поръчките са се изпълнявали за около две седмици. В момента дати за проби се насрочват за след месец и повече. „На практика вече няма време. Поръчките се трупат, сроковете се удължават все повече и повече. Кампанията на практика свършва в края на април. Оттам нататък няма за кога да се поръчва, може да се купува само готово”, обяснява дизайнерката. И наистина простата сметка показва, че рокля, поръчана в края на март, ще бъде готова в последния момент - около средата на май. Затова в края на април салоните спират да приемат индивидуални поръчки. „Ако момичето си хареса нещо готово - може и в последните дни преди баловете, но за повече от това няма време”, уточнява Георгиева.  

Повечето салони за официални облекла в Асеновград работят по унифицирана схема. На първа среща клиентката уточнява желания модел, взимат се размерите. Назначава се дата за проба. В определения ден роклята е готова в „суров” вид. На първата проба се уточняват детайлите. Клиентката остава да се поразходи из града за няколко часа и до вечерта се прави втора проба и си взима готовата дреха. 

Другата заблуда, в която изпадат доста родители, е, че цените на роклите се вдигат с наближаване на датата на абитуриентския бал. Някои момичета се стремят да си изберат облеклото месеци преди бала от страх, че накрая всичко става много скъпо. На практика не е така. Цените се установяват в първия месец на годината, когато излизат и новите модели. Оттам нататък промяна няма. Бутиците се борят за повече клиенти и съответно - за по-голям оборот. 

Разбира се, не всички ателиета за официални облекла са от един и същи ценови клас. Крайната стойност на роклите зависи основно от качеството на вложените материали и богатството на украсата. Най-голям дял има качеството на дантелата. Именно тази част може да вдигне крайната цена дори и с 200-300 лв. Но затова пък именно дантелите са най-ценната част от дрехата и те са желан елемент за абитуриентките от няколко години насам. И тази година покритите с прозрачни материи рамене са по-актуални от изцяло разголените. Бюстиетата завършват на гърдите или около врата с мрежа, върху която се пришива дантела. Богатството на украсата в тази част е определяща и за цената. 

Колко струват абитуриентските рокли тази година? Това е конкретен въпрос, от който живо се интересуват хиляди семейства. Като при всяко ръчно изработено изделие по изцяло или частично уникален модел, всяко обобщение рискува да бъде невярно. Но за да ориентираме читателите, ще се опитаме да очертаем основните линии. В по-обикновените салони масовите модели рокли се движат в диапазона от 450 до 550 лв. Тази сума нараства, ако се вложи по-богата дантела. В бутиците с по-високи претенции дрехите са с около 100 до 300 лв. по-скъпи. Твърдо ценообразуване няма. 

И все пак се очертава един основен принцип, който в общи линии се спазва - пълното „оборудване” на една абитуриентка да бъде в границите от 700 до 1000 лв. Както казахме, Асеновград е Меката на достъпното облекло. Желаещите скъпи дизайнерски модели и маркови аксесоари просто са объркали локацията. 

Грубите сметки показват, че абитуриентка със средни финансови възможности спокойно се събира в 1000 лв. Около 500 до 800 лв. е цената на роклята, още до 100 лв. се заделят за обувки. Чантите са от порядъка на 50 лв. и остава една малка сума за дребни аксесоари и бельо. В разчета естествено не влизат бижутата. 

Направената сметка нека не ви заблуждава, че това е цената за подготовка на едно момиче за абитуриентския му бал. Сумата ще се удвои и утрои с разходите за почерпка на гостите, транспорт, цветя, прическа, грим и още доста подробности. Но както е казано: баба знае 2 и 200.