Много от нас все още смятат, че сънят е загуба на време, без да осъзнават, че точно добрият сън ни прави по-продуктивни. Освет това подобрява паметта ни, помага да се справим със затлъстяване, диабет, сърдечни болести.
Многобройните изследвания доказват, че сънят е също толкова важен за здравето, колкото храненето и физическите упражнения.

Недоспиването засилва болката, води до влошаване на настроението и дори повишава риска от диабет и заболяване на венците. За всичките тези проблеми днес разговаряме с невролога д-р Бончо Бонев.

Нека набързо си припомним четирите основни фази на съня:
първата е лекият сън, във втората се забавя движението на очите и мозъчните вълни, третата и четвъртата са фазите на дълбокия сън. Точно те осигуряват оздравителен и регенериращ ефект от него. Недостатъчността на всяка една от тези фази се отразява негативно на здравето.

Деветдесет минути след заспиването започва сънят на бързото движение на очите. Сърцето бие учестено, кръвното налягане се повишава, дишането също става по-често, а мускулите... те се оказват временно парализирани. Съществува теория, че парализирането на мускулите е необходимо, за да не започнат нашите сънища да се въплъщават в реалност. В тази фаза се наблюдава повишена активност на мозъка. Има предположение, че тази фаза е нужна за сортиране и обобщаване на информацията, получена през деня. А също и за формиране на памет. Цикълът се повтаря веднъж на 90 минути, докато се събудим на сутринта.

Днес ще се спрем на четири основни нарушения на съня и ще предложим лесно решение за всеки един от проблемите.

.......................
ПРОБЛЕМ 1
НЯМАМ ВРЕМЕ ЗА СЪН

В наше време наистина не ни остава много време за сън. Изследвания показват, че наистина прекарваме повече часове в работа и общуване и спим по-малко от необходимото. Въпреки че знаем колко важен е сънят за нашето здраве, това сякаш не е достатъчно да ни накара да променим начина си на живот. Психолозите смятат, че е необходим план, за да направим съня един от нашите приоритети. И така:

Започнете да се приготвяте един час преди времето, в което сте решили, че трябва да заспите. През първите 20 минути си подгответе нещата за другата сутрин, затворете прозорците, изключете електрическите уреди и светлината в другите стаи. Следващите 20 минути отделете за банята и за преобличане. Последните 20 минути от този предварителен час легнете в леглото, отпуснете се и медитирайте.

През този подготвителен за сън час не трябва да работите, да четете, да стоите пред компютъра, да попълвате някакви документи или да разговаряте по телефона. Не дискутирайте с партньора си вашите отношения, здравето и особено финансовото положение. Това е важно, защото през този един час вашата задача е постепенно да се отърсите от дневните проблеми и пак така постепенно да “изключите” мозъка си.

Вашата спалня трябва да е позитивно място - по-добре е в нея да няма телевизор, компютър и други такива уреди.

.......................
ПРОБЛЕМ 2
СТРАДАМ ОТ АПНЕЯ

Обструктивна апнея означава неочаквано спиране на дишането по време на сън и е съпроводена с неприятни симптоми - силно хъркане и тежко дишане. Апнеята прекъсва съня заради спиране на дишането за няколко секунди.

В този момент мозъкът не получава кислород, дава сигнал за тревога и заставя човека да се събуди, за да прочисти горните си дихателни пътища и да започне да диша нормално.
Опитайте дихателна маска. Преди всичко трябва да знаете, че тази диагноза може да се постави само в специална лаборатория.

Лекарите най-често предлагат специална маска, която подава през носа и/или през устата въздух под налягане. В резултат на това дихателните пътища не се затварят.

.......................
ПРОБЛЕМ 3
ХЪРКАМ ПРЕЗ НОЩТА

Хъркането възниква, когато вдишването става през устата, мекото небце вибрира и запушва задната стена на глътката или основата на езика по време на вдишване. Хъркането показва, че дишането е неправилно и неефикасно. Сънят е непълноценен, на сутринта боли главата и съответно възниква безсъние. Има и по-сериозни последствия понякога - сърдечни болести, повишено кръвно налягане, дори диабет 2-ри тип, без човекът да страда от наднормено тегло. За да се справите с хъркането, трябва:

- да отслабнете - пълните хора по-често хъркат;

- да спите на една страна, а не по гръб;

- по-малко да пиете - алкохолът отпуска всички мускули, вкл. и тези на дихателните пътища. Най-добре е последната чаша вино да изпиете 4 часа преди сън.

.......................
ПРОБЛЕМ 4
НЕ МОГА ДА ЗАСПЯ

Нека уточним какво значи безсъние. Това е, когато трудно заспивате, когато скачате посред нощ и не можете отново да заспите. А също и когато се събуждате прекалено рано сутрин. Според американските специалисти половината население се сблъсква с този проблем поне веднъж в седмицата. Повечето не търсят лекар, защото се страхуват, че ще им предпишат сънотворно. Но може би не знаят, че има няколко простички алтернативни решения. И така:

Научете мозъка си да спи. Т.нар. когнитивно-поведенческа терапия е много разпространена психологична техника. Тя помага на хората да променят стила си на поведение, начина си на мислене и действия, както и да се откажат от лошите, направо разрушителни навици. В много случаи този метод е много по-ефикасен от сънотворните. И за разлика от тях няма странични действия. Същността на подобни методики е да научат страдащите от безсъние да се събуждат винаги по едно и също време - дори през почивните дни. Или ако не могат да заспят в продължение на 30 минути, да станат и да се заемат с нещо спокойно и отпускащо. Ето такива тренировки помагат на човека да си изработи наистина правилните навици.

Приемайте отвара от валерианови корени. Това натурално успокоително средство увеличава съдържанието на невромедиатора гама-аминокиселинна киселина. Тя редовно въздейства на нервните клетки и не им позволява да се активизират прекалено често. Приема се по 400 мг на ден един час преди сън. Ефектът се усеща след три седмици. Но, запомнете. Тази отвара не трябва да се приема повече от 3 месеца поред, защото не са изключени странични действия - сърцебиене, главоболие, замъглено зрение, прилошаване.

Опитайте с мелатонин. Същия този хормон мелатонин, който нашият организъм изработва, когато се подготвя за сън. Може да се приема във вид на таблетки и за разлика от валерианата, действа веднага. Пият се по 0,3 мг на ден половин час преди сън. Не превишавайте дозата, защото може да се стигне до намаляване изработването на собствен мелатонин от организма.

Използвайте ароматното масло от лавандула. Половин час преди сън напръскайте леглото си с лавандулово масло. Много е полезно. На другия ден ще се събудите съвсем отпочинали. Може да добавите няколко капки във ваната си. А тя ще повиши температурата на тялото, но след като си легнете, температурата ще спадне - и точно тогава ще ви се приспи.

.......................
СПЕЦИАЛИСТЪТ НА “ДОКТОР” СЪВЕТВА

Една от честите причини за развод е хъркането на един от съпрузите, най-често на съпруга. Но вие можете да му помогнете, а също и на себе си. Ето как:

- Купете си по-широка спалня или сложете между вас двамата голяма възглавница във вид на цилиндър.

- Снабдете се с тапи за уши. Лягайте си по-рано от него, за да заспите, преди той да започне да хърка. Подарете му специална възглавница против хъркане - тя помага да се държат отворени дихателните пътища.

- Ако вашият партньор страда от апнея или е склонен към това, не му позволявайте да спи по гръб. Въздействайте му да спи на едната страна. Можете дори да зашиете от вътрешната страна на пижамата му тенисна топка. Така той ще свикне да спи на едната страна.


ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

...ЕДИН ЧАС СЪН ПОВЕЧЕ ПОНИЖАВА С 33 ПРОЦЕНТА РИСКА ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!

Британски изследователи доказали, че нормалният режим и продължителният сън съществено понижават риска от сърдечни заболявания. В продължение на пет години те наблюдавали 495 мъже на възраст от 35 до 47 години. 12 на сто от тях към края на този период демонстрирали симптоми на втвърдяване на сърдечната артерия, а това е основна причина за инфаркта. По-подробно изследване показало, че един час допълнителен сън през нощта понижава с 33 % риска от втвърдяване на артерията.


... НЕ НА СЪНОТВОРНИТЕ!

Мнозина медици са на мнение, че безсънието трябва да се лекува със специална терапия, а не с лекарства. Тази терапия е съчетание на физически упражнения, светлотерапия, когнитивна телесна терапия и манипулации с температурата на тялото. В резултат на това сънят се подобрява и активността на главния мозък влиза в норма.