Източва спестяванията на пенсионерка и замалко не й взема апартамента в центъра на София
Историята е цяла сага, достойна само за нашенските нрави и за българското правосъдие. Героите в нея са родственици. Те обитават сграда в центъра на София, на култовата улица “Граф Игнатиев”№ 31.

В годините, в които започва сагата, Цанко Цанев е женен за първа братовчедка на пострадавшата Мария Бъчварова. Тя разказва, че след развода на Цанев с братовчедка й един ден той взима детето им – момиченце, и тръгва с него против волята на майката. Заключва жената. Тя, в изблик на афект, решава да прескочи през балкона на съседи, но пада от 7-ия етаж и се пльосва мъртва на тротоара пред кооперацията – току в краката на бившия си мъж и пред очите на детето си.

След този нещастен случай основната грижа за детето е поета от роднини, защото Цанев завързва връзка с жена и момиченцето започва да му пречи. То живее във вилата на лели на майка си в Княжево. Един ден в същата тази вила, в различни стаи, са намерени задушени три трупа – на две възрастни жени и на 10-годишното дете. Като причина следствието посочва запушена печка, която отделила твърде голямо количество въглероден двуокис.

Според лелята Мария Бъчварова детето се оплакало на баща си за дима от печката само дни преди нещастието, но той не обърнал внимание. След смъртта на детето бащата - Цанко Цанев, става негов наследник на апартамента на “Граф Игнатиев”, който ползва като офис на фирмата си “Електра”. Вероятно още тогава у бизнесмена възниква идеята, че може да си направи магазин от мазе в кооперацията, което има излаз към улицата. Подходящо за целта обаче е единствено мазето на първата братовчедка на бившата му жена - Мария Бъчварова. Цанев е наясно с един факт – че недомислие в нотариалните актове за собственост му дава шанс да претендира за мазето на базата на това, че в тях никъде не се упоменава точно кое мазе принадлежи към съответното жилище – избените помещения са посочени само като квадратура. Това се отнася за собствеността на всички, но на мушката на Цанев се оказва единствено братовчедката Мария, тъй като тя притежава удобното за магазин или склад мазе.

Цанев започва дело срещу Мария Бъчварова и придобива мазето по съдебен път. Това обаче се оказва недостатъчна победа за него. И той решава да се възползва от една “грешка” в изпълнителния лист, възникнала поради калпав съдебен деловодител. Посочените като разход за вещо лице 24 500 лева стари пари, равняващи се на 24 лева и 50 стотинки деноминирани, се мъдрят в документа барабар с трите си нули и никъде в положения четвъртит печат не личи някой да е отбелязал съкращаването им от деноминацията. По буквата на закона, буквално прочитайки цифрите както дяволът чете Евангелието, се намира услужлив съдия-изпълнител - Александър Бизов, който тръгва да търси изписаната с три нули отзад сума от банковите сметки на Бъчварова.

Стимулира го фактът, че от по-голямата сума ще получи и по-голям процент хонорар - в размер на 1800 лева. Благодарение на съдия-изпълнител Бизов от април миналата година Бъчварова е оставена без стотинка. Спестяванията й обаче се оказват недостатъчни да покрият “дълга” й по делото, посочен като... “24 500 лева”. Така се стига до възбрана на апартамента й и пристъпване към даването му за публична продан. Замалко жената да изгуби и жилището си.


Адвокат Малеев:

Има едно съдебно решение за делба между съсобствениците, в което обаче се определя само площта на мазетата, без да бъдат посочени под номера или по някакво друго описание – кое мазе към кое жилище принадлежи. “Дял на еди-кой си - апартамент еди-кой си, заедно с избено помещение в размер на еди-колко си кв. метра”. Това е всичко. Без никакво законно основание Цанев спечели делото и в момента се облагодетелства от мазето като наемодател - получава от него наем от 300 евро на месец. По-интересна е обаче историята с прословутите 24 лева и 50 стотинки. За всички е ясно, че заради такава сума не могат да се теглят банкови сметки и да се дава на търг апартамент. Но и това щеше да стане. Че Цанев и Бизов съзнават, че са действали неправомерно, говори фактът, че самият съдия-изпълнител наскоро ми каза, че е взел обратно пари от клиента си Цанев, за да ги върне на Мария Бъчварова. Попитах го: "Защо не ни ги давате тогава?" Той ми отговори, че щял да го направи, когато реши. Сега вече взех да си мисля дали Цанев знае, че Бизов се разпорежда с парите му; въобще кой лъже в момента - дали вече не се лъжат и помежду си.


Бъчварова:

Подадох молба до Камарата на частните съдия-изпълнители заради действията на Бизов. Отговориха ми, че ще излязат със становище, след като се реши делото. Когато възникна опасността жилището ми да бъде дадено за публична продан, душата ми направо се обърна. След всичко това един ден Цанев ме среща и ми вика: “Ами ти, вика, нямаш пари – пенсионерка си,... може и да ти ги върна!..”

Репортерът на в. "Над 55" се натъкна на интересно съвпадение - съдия-изпълнителят Александър Бизов се оказа същият онзи, който през миналата година заключи в дома им футболния рефер Ангел Ангелов и семейството му, и замалко не провали съдийството на дербито Левски - Славия. Запитан от репортера по случая с мазето, Бизов артистично затвори телефона, понеже... не чувал.