Написах приживе книга за него, защото е гениален поет, твърди бившата му съпруга
Не ще и дума, по-популярният между Радко Радков и Светломира Бинева, бившите съпрузи, живели в брак десет години, а след развода си останали приятели, както се вижда – до живот, е той. Но тъкмо Светломира е човекът, когото избрахме за интервю. Поводът е книгата й “Моят Радко и приятели”, която излезе неотдавна на книжния пазар и предизвика небивал интерес сред ценителите на поезията и жадните за по-интимна информация читатели. Преди година Радко Радков излезе от клиниката в Церова кория, където се лекува от алкохолизъм и от натрапливата мисъл за самоубийство. След излизането си от клиниката се установи там, където се чувства най-сигурен и защитен – в дома на Светломира. На 31 януари в тесен приятелско-семеен кръг отпразнуваха рождения му ден. Радко навърши 69 г. и продължи напред с безценната подкрепа на майката на своето единствено дете Мария. Дай Боже всекиму такъв ангел-хранител!

Роден на 31 януари 1940 г. във Велико Търново, блестящ поет и драматург, единствен сред световните творци Радко е удостоен безпрецедентно два пъти с Международната Наполеонова награда „Солензара“ на Френската академия на науките за драмите си в стихове „Теофанó“ (връчена му в Сорбоната през1983) и „Всенародно бдение за Апостола“ (връчена му в Ловния дворец на аристокрацията в Париж през 2005). Заедно с Любомир Левчев Радко е удостоен и със званието „Кавалер на френската култура“ за трагедията в стихове „Балдуин Фландърски“. А по покана на Ватикана пред папа Йоан-Павел II бе представена пиесата му за братята Кирил и Методий „Похвално слово за словото“. Събитието се състоя през 1985 г.
Наскоро завърши драмата си за Владислав Варненчик, в момента редактира друга своя пиеса „Маргарито”. Ще се поставя драмата му „Цар Севт III” от проф. Пламен Карталов на сцената на Софийската опера.

Светломира Бинева е родена на 21.09.1944 г. в Пловдив в семейство на военен и счетоводителка. Завършила английска гимназия, а след това СУ ”Климент Охридски” с първа специалност класическа филология, а втора – английска. Работила в Балкантурист и в държавното ведомство по туризъм с всичките му преименувания, била е изпълнителен секретар на БАТА, шеф на борд на директори на туристически фирми и т.н., която работи интензивно и сега. Полиглот, пише пътеписи, журналистически материали, рисува – това е Светломира: сърдечна и сърцата личност, с която се опознаваш бързо, а я помниш дълго.

- Светломира, малко са жените като теб - лоялни към избраниците на сърцето си, независимо от драматичните моменти и наранявания, които им е поднесъл семейният живот. Мемориалната ти книга е над 500 страници, които си написала само за девет дни, но едва след година и пет месеца тя излезе на бял свят. Намери ли кой да ти я финансира?
- Оказа се, че да се напише една книга е много по-лесно, отколкото да се намери подходящо издателство, добри условия за отпечатването й и т.н. Сама я финансирах. Реших, че не е редно, когато възстановявам един 45-годишен период от живота ми - почти лично мой, да искам за това средства от приятелите ни – мои и на Радко. Ще излезе, че искам да си платят за това, че съм ги „увековечила” в книгата си.

- Какво мисли за книгата ти самият Радко, как оценява това, което си направила за него?

- Моето мнение е, че се изненада много приятно от желанието и всеотдайността ми да се "захвана" с този огромен по обем труд, особено като знае за моята голяма служебна и семейна заетост. Радваше се, че съм "увековечила" и родовете ни - неговия, който той толкова много обича, и моя - който приема за свой.

- В книгата ти има спомени за общата ви младост, но и любопитна информация за живота и творчеството му, какво описваш всъщност и защо?
- Да, книгата е не само за нас двамата и за приятелите ни, но за Радковите съученици и преподаватели от Духовната семинария и академия, от Великотърновския университет, от софийската Алма матер, където сме следвали заедно. Описала съм и интересни случки с известни личности - поети, писатели, критици, художници, композитори, певци, артисти, режисьори, преподаватели, политици... Радко е завършил Духовната семинария в Черепиш и класическа филология, бяхме колеги; беше аспирант в Института по балканистика при БАН; редактор в издателство „Народна култура” – „Ранновизантийска и християнска литература”; драматург в „Старинния театър”; преподавател във Великотърновския университет и т.н. При тази богата творческа биография естествено е да има много приятели. А написах всичко, защото знам, че той сам няма да го стори.

- Радко е зодия Водолей, а хората от тази зодия са предани приятели, но съвсем не верни съпрузи. Кои по-интересни личности бяха негови музи и приятели и как приемаш ти този конгломерат?
- Той действително е много сърдечен и всеотдаен като приятел, но не толкова верен любим (освен в началото, разбира се, когато е много влюбен). Животът му изобилства от много приятели, любими жени и музи, интересни случки, срещи с известни личности – папа Йоан-Павел II, Борис Христов, Светослав Рьорих, Людмила Живкова, Иван Славков, Кеворк Кеворкян, Емилиян Станев, Джоко Росич, Павел Матев, Радой Ралин, Лютви Местан... Радко е автор на много драми в стихове и стотици сонети, но, естествено, това не можеше да се знае от папата. Въпреки това Радко получи покана от Ватикана през 1985 г. да представи пред папа Йоан-Павел II пиесата си за братята св. св. Кирил и Методий – „Похвално слово за словото”, по случай 5-годишнината от провъзгласяването на Светите братя за покровители на Европа. (Първия път тази пиеса бе представена през 1981 г. в Рим, по случай 1300-годишнината от създаването на българската държава). Когато паднала завесата и възторжената публика извикала автора да се поклони, папата с изненада погледнал Радко и казал: „А аз мислех, че сте класик от времето на Шекспир”. После си говорили на латински. А със Светослав Рьорих си бяха говорили на санскритски и Радко му беше посветил един сонет на блестящ руски език, по думите на руснаци.

- Преди няколко години от “Всяка неделя” на Кеворкян разбрах, че в Церова кория Радко е посетил Николай Колев, негов отдавнашен приятел и великотърновски поет, който беше мой състудент, макар и в по-горен курс. Много се зарадвах, че Радко е съпричастен към поезията и таланта му. Как помогна той на Николай?
- Радко се прекланяше безкористно пред таланта на Николай - така, както може само един голям поет да се прекланя пред друг. Помогна му при редакцията и подбора на стихотворенията за издаване на негова стихосбирка; помоли Кеворк Кеворкян да го покани в предаването си и предложи на Атанас Ванев дьо Траси да преведе част от творчеството на Кольо и да го представи за френската награда "Принц на поезията"...

- Познати твърдят, че дълги години сте живели заедно в един апартамент – ти с твоите родители, дъщеря ти от Радко – Мария, твоят приятел Петър и Радко.

- Да, така е. С Радко сме си като роднини, каквито всъщност сме. Явно имаме много силна кармична връзка. С Радко бяхме заедно 10 години и той не се влюби нито веднъж в друга жена или поне аз не съм разбрала. Но той не може да се крие, щеше да му проличи. В известен смисъл е моногамен, колкото и странно да звучи това при неговите все „фатални” любови. Когато е влюбен в една жена, Радко й е верен, въпреки изкушенията в модерния свят.

- Твърдиш, че вече няма проблеми с алкохола. Така ли е?

- Да. Вече не е зависим от алкохола. И дано Господ бъде милостив към него и пази здравето и таланта му далеч от този връхлетял го порок.

- В редакцията се обадиха читатели, които ни попитаха откъде могат да си купят твоята книга, не знам как са разбрали за нея.

- Бих се обърнала към хората, които се интересуват от Радковия живот – живот на гений, на когото не са чужди и простосмъртните неща. Ако има желаещи да я прочетат, нека да ми се обаждат на телефон 02/ 871 66 40 или на 0888 94 19 19. Могат да звънят и на телефона на книжарницата "Нисим", която ще продава книгата - 981 19 12 (бул. “В. Левски” 59). Това е книжарницата на Бояна Петрова, дъщерята на Валери Петров, към таланта на когото и двамата с Радко изпитваме огромно уважение. Виждам особен символ в това именно в тази книжарница да се предлага книгата за Радко.

Надя СТАМБОЛИЕВА