Страдам от артрит, колега ми разби главата, споделя големият актьор
Един от най-обичаните български актьори - Георги Мамалев, е завършил ВИТИЗ “Кр. Сарафов”. От 1972 г. се снима в киното, а от 1977 г. е в Народния театър “Ив. Вазов”. Има два моноспектакъла. Участвал е в над 30 филма, между които “Оркестър без име”, “Записки по българските въстания”, “Тринадесетата годеница на принца”, “Адио Рио”, “Последни желания”, “Като песен” и др. Печели огромна популярност с участието си в забавното предаване “НЛО” и напоследък - в “Денсинг старс”.

- Г-н Мамалев, имали ли сте здравословен проблем на сцената?
- Налагало се е да играя болен от грип, с температура, настинал. В пиесата “Опит за летене” някакъв кавалерист влачеше стреме и така ме тресна с него по главата, че получих аркада и потече кръв.

- Къде беше ударът?
- В областта на веждата.

- А как се чувствате в момента?
- Общо взето добре, благодаря.

- Оплаквате ли се от нещо?
- Имам артритни болки, но мисля, че е нормално за възрастта ми.

- Играли ли сте някога роля на лекар?
- Играл съм много роли на лекари в телевизионното предаване “Клуб НЛО”, в киното, в театъра, правил съм лекарски монолози. Във филма “Адио Рио” играх доцент Попрусков, патоанатом. Дори правехме снимки там, където се режат труповете - на едни циментови маси. В “НЛО” съм направил най-много скечове на лекари.

- Съжалявали ли сте някога за професионалния си избор?
- Не. Но веднага искам да кажа, че като дете мечтаех да стана лекар. С течение на годините разбрах, че трябва много добре да познавам химията и биологията. Но в техникума в Ямбол тези предмети въобще не се изучаваха задълбочено. Така че се разминах с мечтата си да стана лекар.

- Остана ли нещо от мечтата ви?
- Да. Нещо като мания. Много се интересувам от лекарства, особено от хранителните добавки. Активно ги изучавам и ги прилагам върху себе си.

- Как ви действат?
- Дано да не се самозалъгвам, но мисля, че ми действат добре.

- Според вас цените на лекарствата у нас високи ли са?
- Цените на лекарствата у нас са много високи. Витамините “Центрум” у нас са много по-скъпи, отколкото в САЩ например, където съм ги купувал. Комбинираните витамини и отделните - витамин С, Е и други

в САЩ са много по-евтини, отколкото тук

- Какво мислите за българските държавни болници?
- Скоро бях на посещение във Военномедицинската академия. Тази болница е направо красива. Но съм бил и в други болници. На повечето места всичко е много остаряло, рухнало, демодирано, мръсно. Въобще - страхотия!

- Има ли лекари, на които сте благодарен?
- На д-р Янев, пулмолог от ВМА, който наскоро лекува майка ми, на личната ми лекарка д-р Миленова от ХIV ДКЦ, на д-р Михаил Илиев, който се грижи за опорно-двигателния ми апарат и ми помага при травми.

- Поддавате ли се лесно на стрес?
- В напрегната професия като моята стресът ме напада отвсякъде.

- Как се справяте с него?
- Чрез спорт (за който, за съжаление нямам време) и чрез сън.

- Спазвате ли диета?
- Много уважавам диетите, но не ги спазвам.

- Спортувате ли?
- Да. Плувам, ходя на фитнес. За съжаление спортувам рядко и ми е много мъчно. Обичам туризъм и при възможност винаги ходя на Витоша.

- Какво е сцената за вас?
- Сцената е мястото, където се чувствам най-малко уязвим, за разлика от живота. Щастлив съм за това, че по-голямата част от живота ми минава на сцената.

- Според вас тя може ли да лекува?
- Да, ако се вярва на зрителите. Веднъж след представление една жена дойде при мен, донесе ми цветя, благодари ми

и каза, че съм я лекувал чрез смях

- Смехотерапия?
- Да. Останах щастлив от тази оценка.

- Вие сте изключително популярен човек. Популярността пречи ли ви или ви помага?
- И двете. Помага ми дори в случаите, когато ме спрат катаджии и ми поискат документите на колата. Обикновено ме разпознават веднага и ми казват да си продължавам пътя. Често хората се отнасят към мен с по-голямо уважение. Популярността пречи, когато започнат да ти досаждат. В някои вестници пишат какви ли не глупости за мен. Това е неприятно. Но аз вече претръпнах и не им обръщам внимание. Най-неприятното е това, че съм лице, което хората познават и
безкрайно се интересуват как протича животът ми. Това е досадно. Но е част от професията. За мен популярността е част от работата, но не и нещо, към което човек трябва непременно да се стреми.

- На какво се радвате най-много?
- Най-много се радвам, ако близките ми хора са здрави. Пожелавам същото на себе.

- Какво трябва да прави българинът, за да бъде по-здрав?
- Да се движи повече, да не яде мазни храни и да бъде по-голям оптимист.

Едно интервю на Здравка ИВАНОВА