СЪРЦЕТО
Във всички вестници, а и от телевизионния екран, постоянно ни казват как трябва да живеем, за да избегнем инфаркта. Това опасно заболяване все повече се “подмладява” и отнема човешки животи. Затова искаме още веднъж да ви напомним как да пазите сърцето си, за да може то да работи добре дълги години.

КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ БЕЗУПРЕЧНО
По размери човешкото сърце е почти колкото свит юмрук. Тежи най-много 300 грама. Но в него е скрита необикновена сила. Сърцето е като силна мускулна помпа, непрестанно захранваща с кръв цялото тяло. Само с едно свиване се изтласкват около 80 мл кръв, а за денонощие - около 170 литра. Сърцето е нашето съкровище. И ние трябва да го пазим.
На първо място, за безупречната дейност на сърцето е необходимо съдовете да бъдат здрави. А какво значи здрави съдове? Първо, те трябва да имат здрави стени, способни при необходимост да се разширяват, увеличавайки кръвотока и обезпечавайки по-интензивна обмяна. Ако кръвоносните съдове са силно свити, това забавя постъпването на кислород и на хранителни вещества. Второ, стените на съдовете трябва да бъдат гладки. Гладките и еластични стени възпрепятстват неравномерното движение на кръвта и отлагането в нея на разрушените клетки. Ако вътрешната обвивка на съдовете се увреди, тогава бързо се образуват тромбоцити, които могат не само да ги стеснят, но и да ги запушат. В резултат на това кръвоснабдяването на сърдечния мускул става недостатъчно, а това води към исхемична болест на сърцето.

ОПАСНАТА ИСХЕМИЯ
Исхемичната болест на сърцето е “болестта на века”. Тя възниква при нарушение на съответствието между потребността на сърдечния мускул от кислород и реално съществуващия приток на кръв. В повечето случаи причина за появяване на тази болест е спазъм в коронарните артерии, изменени от атеросклерозата.
Но заболяването на сърцето не се получава за една нощ. Дългите години на атеросклероза увреждат артериите, без да съществуват симптоми за това. Дори тези увреждания да са обширни, човек може да не усеща никакви болестни признаци и да живее спокойно дълго време.
Но прогресирането на заболяването значително свива кръвоносните съдове и често се получават дискомфортни състояния. Оттук вече се появява и болката в гърдите, задушаване, недостиг на кислород.

БАНАЛНИТЕ ПРИЧИНИ
Несъмнено в склонността към сърдечни заболявания голяма роля играе наследствеността, но гените все пак не са определящият фактор.
Когато ядем, все гледаме да хапнем по-мазничко, защото е по-вкусно, постоянно преяждаме и малко се движим, натрупваме излишни килограми. Не изкарваме цигарата от устата си, злоупотребяваме с алкохола, с кафето и със силния чай. Не е тайна, че заниманията със спорт остават на заден план. Всичко това води до повишаване на кръвното налягане и на нивото на холестерола в кръвта, което пък от своя страна неминуемо увеличава засягането на коронарните и на мозъчните артерии.
И започват стенокардии, инфаркти, инсулти.

ВНИМАНИЕ!
Но ако промените начина си на живот, можете да си спестите много заболявания. Защото много от нас не си обръщат внимание, докато болестта не ги прикове към леглото.

ДА СЛЕДИМ КРЪВНОТО СИ НАЛЯГАНЕ
Високото кръвно налягане е известно като “тихият убиец”. То незабелязано върши своята разрушителна дейност, заставяйки сърцето и артериите да се пренапрягат.
Нивото на кръвното налягане може да се намали, ако се нормализират обменните процеси в организма, ако се намали теглото, ако се повиши еластичността на съдовете.
На кръвоносните съдове много добре действа глогът: една супена лъжица цветчета или листа от глог се заливат с чаша гореща вода, сместа се оставя да престои 10-15 минути, прецежда се и се приема по 1/3 чаша два пъти на ден, 30 минути преди ядене.
Ако използвате плодовете на глога, предварително трябва да ги смелите, след което да ги залеете с чаша гореща вода. Сместа ври 15 минути, оставя се за половин час, след което се прецежда и се приема по 1/3 чаша три пъти на ден преди ядене.

ДОМАШНА “БЪРЗА ПОМОЩ”
По време на сърдечен пристъп не трябва да търпите болката. Не си поставяйте сами диагноза, казвайки си “ще ми мине”. Ще се застраховате, ако извикате “Бърза помощ”. А до идването на лекаря вземете 1-2 таблетки нитроглицерин, след 15 минути - още 1-2 таблетки. Желателно е в стаята въздухът да е чист.
За премахване на болката по време на сърдечния пристъп ви препоръчваме:
- силно стиснете (може и със зъби) бялата линийка на нокътя на кутрето;
- т.нар. точка “Бърза помощ” при болки в сърцето се намира по средата на гърдите, на нивото на зърната им. Ако наистина има проблем със сърцето, натискът на тази точка ще бъде болезнен. Масажирайте няколко минути;
- пристъпът на задушаване се премахва или поне намалява с ароматно портокалово масло. Затова втрийте няколко капки в областта на гръдната клетка.