Виктор Димчев преби германския инвеститор в медията, малтретирал е физически и хора от екипа.
“Травъл ТВ” е първата по рода си телевизия за туризъм и пътешествия не само у нас, но и в Европа. Нейният старт преди 4 години бе много обещаващ. Германският професор по Интернет-семиотика д-р Ханс Йоахим Нерн и негови партньори от Дюселдорф и Кьолн инвестираха в амбициозния проект през 2005 г.

Същата година СЕМ регистрира официално телевизията, от която 84% са собственост на д-р Ханс Йоахим Нерн от Дюселдорф и 16% - на продуцентска къща “Паспорт Медиа” ООД от София, ръководена от журналиста и автор на няколко книги Степан Поляков, син на известния режисьор Николай Поляков, бивш зам.-министър на културата. Пълномощник на д-р Нерн в България става Виктор Димчев. Само година по-късно Нерн изпраща за подготовка и развитие на канала над 100 000 евро. При едно от посещенията си в София германецът разбира, че всъщност всички пари са прехвърлени за нещо, което много напомня за «Травъл ТВ», но няма нищо общо с нея – едноличната фирма на Виктор Димчев «TTVI” ЕООД. В нея участват той, майка му Минка Вътева и приятелят й Павел Павлов. Оттам де факто стартират големите измами. Виктор Димчев и майка му теглят кредит след кредит, лъжат фирми, оставят екипа на телевизията без заплати и за капак пребиват хора. Над 300 000 лв. потъват в личните банкови сметки на Димчев и родителката му. До този момент парите не са върнати, телевизията е свалена от сателит, а Степан Поляков, който преди това е бил неин криейтив директор, се опитва да оправи недоразумението, в което е попаднал, без да иска.

- Г-н Поляков, “Травъл ТВ” стартира в родния ефир преди 4 години – на 1 юли 2005–а. Германският инвеститор Ханс Йоахим Нерн отговаряше за нейното финансово обезпечаване. Каква е историята на „Травъл ТВ” и какво точно се случи, за да спре към днешна дата излъчването й?
През 2004 г. основах продуцентска къща „Паспорт медиа”, от която всъщност започна пътя си и „Травъл ТВ”. Направихме „Паспорт - пътуване със стил” по “7 дни”, когато тя още беше ефирна телевизия. За съжаление „Травъл ТВ” стана жертва на измами. Германският инвеститор, когото споменахте, всъщност бе дошъл в България, за да проучва пазара и да търси възможност да инвестира в медия. Гледал е туристическото ни предаване по телевизия “7 дни”, харесал го много и ми се обади. Тогава решихме, че заедно ще правим тази телевизия. Но в цялата тази история за жалост има и криминален момент. Когато правех продуцентската къща, при мен дойде т.нар. настоящ изпълнителен директор на „Травъл ТВ” Виктор Димчев. Помоли ме за помощ, нямал работа, детето му било болно, бил на дъното... Откликнах – и оттам започнаха всъщност големите измами.

- А кои са другите собственици на “Паспорт медия”?
- Жоро Койнаков – собственик на пътническа агенция „Мираж”. Наш съдружник беше и въпросният Виктор Димчев. Той беше едно малко момченце, с което се запознах съвсем случайно.

- Как Виктор Димчев стана ваш съдружник? И кой всъщност е той?
- Един ден дойде при мен и започна да ми обяснява колко е зле, как жена му няма работа, а малкото им дете постоянно боледува... Каза ми: “Моля ти се, измисли нещо, че да изкарам някой лев”. Звъннах на 2-3-ма човека и го назначиха в „Мултимекс Травъл”. След 2-3 три месеца обаче приключили взаимоотношенията си. Когато проверих защо, бях втрещен от чутото. Оказа се, че Виктор Димчев

спретнал уникален номер на новите си работодатели.

Тъй като те имали група от 200 души за Египет, той направил следното. Казал им: “Вижте какво, ще ви намеря евтини билети от “Олимпик Еъруейвс”, но ще ми звъннете утре, защото сега не мога да го уредя”. Хората го направили. Така отклонил 200 души – клиенти на една агенция, за собствени цели. В този бизнес няма по-подло и мръснишко нещо! Само че аз цялата история я разбрах доста по-късно. Преди това бях чул от самия Виктор, че собствениците на агенцията били кокаиномани. След тази история синът му се разболя още веднъж и... познатият сценарий – Виктор идва да ми се моли да го назнача някъде, за да гледа детето. Започна да се кърши като циганка да ми станел продуцент. А на детето му нямаше нищо фатално – беше настинало. Казах си: “Защо трябва да робувам на стереотипи? Хубаво – не си от гилдията, владееш три езика, компютър, ще пробвам”. Взехме го заедно с Жоро Койнаков. И започна да работи за нас.

- Кога разбрахте, че ви мами?
- Още от самото начало, когато Виктор дойде, е бил обмислил всичко. Той притежава невероятно комбинативен ум, с който мами хората.
В самото начало на професионалните ни отношения всичко изглеждаше наред. Малко след това имах пътуване до Дюселдорф при германския инвеститор и наш съдружник Йоахим Нерн. Когато пристигнах в Германия, той ми каза, че вече трябвало да се движим с малко по-скъп автомобил в София като собственици на „Травъл ТВ”. Предложи ми да ни даде един страхотен мерцедес – уникален звяр, който преди това бил притежание на баща му. Прибрах се обратно в София с колата. Казах на Виктор: “Ето ти ключовете, аз заминавам на снимки в Скандинавия. Ти отиди през това време да й направиш каското”. Отлетях. В момента, в който кацам в Стокхолм, ми звъни телефонът и Виктор ми казва: “Нямаш идея какво става”. Обясни ми, че на път към застрахователите се отбил в някакво кафене, за да изпие едно кафе, оставил колата отпред. А тя е без абсолютно никакви застраховки. После излязъл и колата я нямало... Прибрах се в София, след като приключиха снимките. Питам го какво ще правим сега, при положение че няма откъде да извадим толкова пари, за да купим същата кола. Тогава Виктор ми казва: “Виж сега, имам идея”. Каква беше идеята – тъй като ние нямахме толкова пари, да направи майка си и приятеля й съдружници, понеже те имат пари, и така няма да се наложи да им връщаме сумата, а те от своя страна ще купят колата. Страхотно обмислен план!

- По този начин майката на Виктор Димчев става част от „Травъл ТВ”, така ли?
- Именно. Защото впоследствие, когато лъснаха останалите измами, ми стана ясно, че колата най-вероятно не само че не е била открадната, ами просто е заминала за Украйна. По този начин Виктор Димчев набута във фирмата майка си Минка и приятеля й Павел. Така те тримата все още са част от „Паспорт медиа”.

Хитри, ловки хора, перфектните измамници.

- Как се развиха събитията по-нататък?
- След като веднъж успяха да влязат и да станат част от продуцентската къща, оттам нататък започнаха да си правят каквото си поискат. Основаха втора, после трета фирма, прехвърляха от едната в другата, теглиха кредити, започнаха да си строят къщи и там някъде им се разклати психиката. Защото като типични патриархални българи – алчни за имоти и престиж на мегдана, се озоваха в къщата на медията, където живеят и до днес.

- В предварителния ни разговор ми казахте, че през цялото време, през което Виктор Димчев, майка му и приятелят й са си въртели далаверите, вие сте били на снимки. Кога разбрахте, че сте попаднали в капан на стойност стотици хиляди левове?
- Да, точно така беше. Аз наистина работех интензивно, постоянно пътувах, бях на снимки, правехме огромно за българските стандарти количество филми. Само в България съм минал над 100 000 км с кола. Снимал съм може би в около 40 държави.

- В Интернет-пространството се появиха редица жлъчни коментари относно кражби и измами в „Травъл ТВ”. Основателни ли са обвиненията според вас?
- Много хора бяха изгонени и изпъдени от „фамилията” и си тръгнаха безкрайно разочаровани. На по-голямата част от тях не се изплатиха изработените пари. Бяха лишени от авторски хонорари. Не беше оценен трудът на много хора, така че основанията за подобни обвинения от тяхна страна са напълно закономерни.

- А вярно ли е, че някои от служителите дори са били малтретирани физически от Виктор Димчев?
- В екипа ни имаше много талантливи сценаристи, оператори, творци, които буквално бяха бити от Виктор. Той така прави – от време на време,

когато нещо не му хареса, те набива.

Виктор изглежда като един добродушен дебеланко, но всъщност в душата си е безскрупулен тип, измамник.

- Твърди се също, че си позволил да пребие и германския ви инвеститор д-р Ханс Йоахим Нерн? Ако е така – защо го е направил?
- Абсолютно вярно е. Виктор преби Йоахим Нерн, без да му мигне окото! Най-смешното в цялата история, по-скоро най-жалкото е, че Виктор Димчев управлява едната фирма, майка му – другата. Бяха привикали към себе си и някакъв братовчед, който впоследствие също стана дори шеф. И всъщност моят голям грях, за който наистина съжалявам, е, че се оказах, без да подозирам, част от цялата тази престъпна схема.

- Имахте ли достъп до банковите сметки на фирмата?
- Не, никога не съм имал. Вярвах сляпо, доверих се, а и не съм бил никога алчен човек. Оказа се жестока грешка. Но когато започнаха да гонят, да бият и пропъждат по най-вулгарния начин всичките тези хора от екипа, тогава лъсна всичко.

- Излиза, че вашият съдружник, на когото сте подали не един, а два пъти ръка, ви е обърнал гръб? Защо според вас е постъпил така точно с вас, на когото дължи основата, върху която комбинира измамите си?
- Ами защото е много, ама много зависим от майка си, която е един изключително безсмислен и бездарен човек. Единственото, което не мога да й отрека, е, че прави страхотни схеми за измами. Знаете ли какви хора са те? Като хлебарките – влезе ли една у вас, дотам си!

- Какво смятате да правите оттук нататък?
- Ще ви помоля да публикувате следното: тези хора са крадци. И ако имат поне малко чест и достойнство, веднага след това да ме дадат под съд. За клевета! Само че няма да го направят, защото наистина са такива.

- Възнамерявате ли да ги съдите?
- Аз вече ги съдя. Делото тече в момента.

- И как в цялата тази измамна среда „Травъл ТВ” все пак продължи да съществува, поне до един определен момент?
- В края на 2007 г. някак си успяхме да закрепим положението в телевизията. При нас дойде Радослав Карабойков - представител на камионите “МАН” за България. Каза ни, че иска да купи телевизията. Предложи ни една доста прилична цена и сделката трябваше да приключи в началото на мината година. Беше обещал на екипа, че вече няма да има нередовно заплащане – нито на заплатите, нито на хонорарите. Всичко изглеждаше прекрасно. После минахме и през нотариус, подписахме и Карабойков вече се водеше поне на хартия мажоритарен собственик на „Травъл ТВ” – на 70% от нея. В един момент обаче се оказа, че сделката всъщност не върви особено добре, че нещо все пак се случва не както трябва... По едно време

изчезнаха две от най-скъпите камери,

с които се снимаше. Обяснението беше, че това е кражба, че някой е влязъл посред бял ден и отмъкнал техниката. Общо взето, същата схема, както с мерцедеса. Минахме всичките през детектор на лъжата – в това число и аз. Минка, Виктор и Павел – не. Крадецът бил намерен. До ден-днешен не са го хванали. И изведнъж се оказа, че Радослав Карабойков си е купил... нищо! Схемата е била следната. Единият собственик – Радослав, купува телевизията, плаща й всичките сметки. Фамилията на Виктор взима парите и какво прави обаче с тях - изплаща си теглените кредити. Изчезва техника, а от всички поръчки (защото телевизията работи и като продуцентска къща) се оказва, че полза имат единствено Виктор, Минка и братовчедчето Краси Лободов. Тримата са измислили съвършената формула – един купува телевизията, друг произвежда за нея, а ти прибираш парите и от двете места. В разгара на лятото, когато разбрах за всичко това, освен че побеснях, се почувствах и безкрайно омерзен. Сега в момента на Виктор не може да му се затвори устата. Вдигнал си е огромен палат, в който живее, коли и беси.

- Тогава вече е обяснимо защо навсякъде по форумите наричат „Травъл ТВ” „семейната” телевизия?!
- Абсолютно! Нали те на това я обърнаха. Виктор в едната стая, мама – в другата. Не успя да излезе изпод полата й. Тя го подкокоросва за всичко и той действа.

- А вярно ли е, че Виктор Димчев освен с всичко друго е мамел хората и с фалшиви визи?
- Доколкото знам, е вярно. Лежал е за това в полицията, но някак си е успял да се измъкне, не са успели да го разнищят. Майка му пък е лежала в мексикански затвор. В момента дъщеря й живее в Мексико, където е омъжена за богат местен бизнесмен. С огромно удоволствие Минка разправя как в Мексико дъщеря й имала някакъв стар слуга, когото редовно пребивали за щяло и не щяло. Заради това са си въобразили, че са мексиканска аристокрация и се държат по този начин. Майка му често гледа мексикански сериали, направи си в къщата специална стая за дрехи, изживява се като царска особа. Изумително, но факт. Виждал съм банковите извлечения, който доказват как Радослав Карабойков им изпраща пари – веднъж 70 000 и втори път – 30 000 лв. После малко преди да затвори банката в края на деня, тези пари са в личните сметки на Краси Лободов и Минка. Така те печелят за няма и 10 минути 100 000 лв. Трябва да си наистина много добър, за да печелиш повече от Люис Хамилтън във “Формула 1”!

Едно интервю на Анелия ПОПОВА