На 2 февруари се навършват 83 години от рождението на Григор Стоичков.
Един от най-приближените хора на Тодор Живков – бившият транспортен министър и член на ЦК Григор Стоичков, е от малцината представители на някогашния червен елит, които още “се държат на стремето”. Нещо повече. Навръх 80-тия си юбилей роденият в софийското село Горна Малина Татов съратник учреди клуб “Строителство”, като събитието бе уважено лично от настоящия му “колега” - министър Асен Гагаузов. Въпреки че бе осъден на 2-годишен престой зад решетките в началото на 90-те заради това, че заедно с Любомир Шиндаров са държали в неведение българския народ за чернобилската катастрофа, Григор Стоичков оцеля и днес още е в завидна за ЕГН-то си кондиция. Както и за човек, получил инсулт в затвора. За разлика от него Милко Балев бе покрусен от ефективната си присъда и почина малко по-късно. Най-потърпевша обаче от гоненията срещу Шопа, както го наричал Първия, е неговата съпруга Велика. От притеснение тя се поболява от рак и си отива без време.

Същата нерадостна съдба има и първородният им син Георги – мъж на естрадната легенда Йорданка Христова,

който също напуска този свят сравнително рано. Приживе се е занимавал с бизнес, като по едно време в пресата даже се твърдеше, че бил акционер или съсобственик в първата частна авиокомпания “Джес еър”. И до днес обаче няма яснота дали това отговаря на истината, или пък става въпрос за неговия брат Венко, преди промените посланик в Канада, и за брачната му половинка.
“Най-любопитното” писание за Венко Стоичков през годините си остана вехтата справка от архивите на УБО, че възползвайки се от “служебното положение” на баща си през далечната 1983-та си закупил “Мазда” за 8000 лв., докато цената й за “простосмъртните” в Кореком била цели 62 580 лв. Наскоро някои медии “припомниха”, че настоящият премиер на страната Сергей Станишев още карал този модел мазда, която навремето баща му също си взел “по втория начин”.
Станишеви и Стоичкови са комшии по имот в столичния Бевърли хилс – квартал Бояна. Престарелият Григор Стоичков още обитава “хасиендата” си на улица “772” №48 в .т.нар. Другарско каре недалеч от Киноцентъра. Компания му правят домашните любимци – овчарката Вихра и Роки. Говори се, че за него полагала трогателни грижи гласовитата му снаха, която редовно му отнасяла домашно приготвена храна и лекарства. Партенка се оказа май само “информацията”, че Данчето плащала от джоба си парното на своя свекър, тъй като Шопа е “персонален пенсионер” и доходите му надхвърлят многократно мизерните дивиденти от трудов стаж на неговите “редови” набори.
В оскъдните си интервюта пред медиите жилавият приближен на Тато не пропуска да се нахвали от певицата и от общо четиримата си внуци, двама от които са кръстени на него и покойната му съпруга. Първородният му внук – 30-годишният Григор Стоичков, върти в съдружие със свой приятел алъш-вериш с компютри и хардуер. Офисът им се намира в престижния столичен квартал “Лозенец”, близо до хотел “Хемус”. Ако се вярва на твърденията на техни клиенти, фирмата предлагала качествена стока на разумни цени и хората оставали доволни от обслужването.
Григор Стоичков-внук е син на попиконата Йорданка Христова. Има по-малка сестра Ивана.

Любимата изпълнителка на Фидел Кастро се изповяда, че ги родила късно, след 35-ия си рожден ден.

“Спомням си, че ми доставяше голямо удоволствие да се занимавам с децата на моите колеги. Радвах се на синовете на Людмил Георгиев, Косьо Драгнев, Юри Ступел, на дъщерята на Мишо Ваклинов... Когато бяха малки, ги забавлявах, защото техните майки се бяха изнервили от този семеен “затвор”. С други думи, винаги съм обичала много децата. Но все отлагах момента, в който трябваше да създам семейство и да родя, въпреки че никога не съм можела да си представя живота без този привлекателен домашен рай. Когато наближих 30 години, подсъзнателно ме занимаваше мисълта за семейството и децата. Кога най-после и аз ще намеря своето пристанище, кога най-после ще дойде този момент, когато ще имам едно място, където да се връщам и да ме привлича, защото, така или иначе, професията ми е свързана с пътуване. И след една любовна история реших да се омъжа. Казвам го това, за да не прозвучи, че бракът ми е бил програмиран. Тогава бях в силен творчески период. Реших, че трябва веднага да родя и после да тръгна на път да изпълнявам поетите ангажименти в СССР, Канада и прочее. Но както казва народът, "Човек решава, Господ разполага". Еcтествено, програмата ми се обърка напълно. И все пак родих и син, и дъщеря, при това в доста зряла възраст, като разликата им е година и пет месеца. Бях на 35 и 36 години. Това бяха абсолютно осъзнати майчинство и бременност. Бях наясно с цялата отговорност, която трябва да има всяка млада жена. Живеех хигиенично. Разхождах се много на чист въздух, поемах пълноценни храни и витамини. Спазвах всички препоръки на лекарите, и, слава Богу, децата ми са живи и здрави и напълно нормални. Първото раждане се отрази много добре на здравето и външността ми. Преди да забременея, гълтах продължително време противозачатъчни хапчета. Това влияеше много лошо на кожата ми. Но след раждането на сина ми по-хубава кожа и по-блестяща коса не съм имала никога в живота си. Гришата се роди нормално. Беше много едро бебе - 4,200 кг и 54 см. Толкова бях щастлива с детето си, че въобще не подложих на обсъждане въпроса дали да имам второ дете. След година и половина сама отидох до болницата да родя дъщеря си Ивана. Бях напълно забравила какво ме очаква. Но всяка раждала жена знае за какви болки става дума. Майчинството ме научи на много неща, но преди всичко на търпение и такт. А навремето бях известна със своята независимост и безкомпромисност. Децата ме опитомиха, направиха ме домошарка... ", призна естрадната звезда.

На всеки правителствен банкет Григор Стоичков стои до лявото рамо на Тато,

което е белег за особено благоразположение и доверие. По думите му, изречени, разбира се, много години след 10 ноември, Първия разкрил първо пред него, че си подава оставката, понеже Горбачов не го одобрявал. Тоест, никакъв преврат отгоре не е имало, а всичко се е разиграло в рамките на някаква договорка между Живков, Кремъл и хората от българското политбюро.
“Беше точно 10,30 часа сутринта на последния му работен ден. Видях го, потънал в размисъл. Разговаряхме около 25 минути. Спокойно, но твърдо той ми рече: “Утре на пленума ще си подам оставката. Искам да чуя твоето мнение”. – “Нормално е човек на тази възраст да излезе в пенсия. Но сега ли е време за оставка, добре ли си обмислил всичко?” – “Да. Направих всичко, каквото мога, за хората, за България. Сега не съм желан от Горбачов и неговите приближени. Без СССР не може да съществува нашата икономика. Какво ще правим без нефт, метали, оборудване, без безкрайния руски пазар за нашата продукция? Ще рухне всичко, което за десетилетия постигнахме. Трябва на мое място да се сложи човек, на когото Горбачов и Москва вярват, да го приемат, да го подкрепят. Нямам друг избор. Така ще бъде най-добре за народа, за България”, заявил Тато.

Емил Груев

ДОСИЕ

- По времето, когато Стоичков оглавява транспортното министерство, България е разтърсена от катастрофата на летище София, при която загиват естрадната певица Паша Христова и половината оркестър “София”. Тогава шеф на БГА “Балкан” е неизменният и несменяем фаворит на Стоичков ген.Щерев. Около тази трагедия още има много тъмни моменти. По заповед на ВИП-тандема мястото на инцидента е разчистено светкавично, а останките от разбилия се аероплан са прибрани на “сигурно място” и разследването неизбежно поема в грешна, но “правилна” посока.

- Йорданка Христова е била една от любимите певица на Татовия съратник. Участвала е в много банкети на ЦК и мероприятия на ведомствата, оглавявани от Григор Стоичков. Ето защо бракът между Данчето и първородния син на червения велможа не изненадва никого. Според хора от бившия режим обаче Шопа не си позволявал да протежира така открито гласовитата си снаха, както това редовно правела Вълка Горанова, свекърва на нейната съперница №1 в естрадата Лили Иванова.

- Естрадната изпълнителка от близкото минало Доника Венкова изненадващо призна преди време, че още е фенка на Тодор Живков и Григор Стоичков. Доника, която след прехода дълги години пя в Гърция, твърди, че свекърът на близката й приятелка и колежка Данчето Христова бил “голям симпатяга” и тя изобщо не вярвала на слуховете, че може да е изтровил половин България покрай чернобилската авария..