Как се пос­тавя диаг­но­за­та при бъб­реч­но­ка­мен­на­та бо­лест? И за­що го­ди­ни на­ред ка­мъ­ни­те в бъб­ре­ци­те не пре­диз­вик­ват бол­ка, пре­ди да тръг­нат да из­ли­зат на­вън през жлъч­ни­те пъ­ти­ща?
Рад­ка Ян­ко­ва, Пле­вен

Наис­ти­на пон­яко­га ка­мъ­ни­те в бъб­ре­ци­те не да­ват су­бек­тив­ни оп­лак­ва­ния. Те мо­гат да се от­крият слу­чай­но на рен­тге­но­ва сним­ка на ко­рем­на­та об­ласт или при ул­траз­ву­ко­во из­след­ва­не на ко­рем­ни­те ор­га­ни. В преоб­ла­да­ва­ща­та част от слу­чаи­те за­бол­ява­не­то се от­кри­ва по по­вод на ха­рак­тер­ни оп­лак­ва­ния от стра­на на па­циен­та.
Диаг­нос­ти­ка­та на за­бол­ява­не­то ви­на­ги за­поч­ва с прег­лед при ле­кар. Той ще ви раз­пи­та под­роб­но за оп­лак­ва­ния­та, вре­ме­то и на­чи­на на тяхна­та поя­ва, фак­то­ри­те, кои­то ги об­лек­ча­ват или уте­жнява­т, ис­то­рия на по­доб­ни оп­лак­ва­ния в ми­на­ло­то.
Оби­кно­ве­но ин­фор­ма­ция­та от раз­го­во­ра с па­циен­та и на­ход­ка­та от прег­ле­да са дос­та­тъч­ни, за да се ор­иен­ти­ра ле­карят към диаг­но­за­та бъб­реч­но­ка­мен­на бо­лест. В про­це­са на уто­чнява­не и пре­ци­зи­ра­не на диаг­но­за­та той мо­же да наз­на­чи ре­ди­ца из­след­ва­ния. Най-чес­ти­те от тях са:

- пъл­на кръв­на кар­ти­на;
- из­след­ва­не на ури­на;
- мик­рос­коп­ско из­след­ва­не на ури­не­н се­ди­мент - мик­рос­коп­ски и хи­ми­чес­ки ана­ли­з на ка­мъ­ка - ако па­циен­тът е “и­з­ка­рал” спон­тан­но с ури­нни­я ток офо­рме­н ка­мък;
- оби­кно­ве­на рен­тге­но­ва сним­ка на ко­рем­на­та об­ласт - та­къв вид сним­ка се пра­ви във всич­ки ле­чеб­ни за­ве­де­ния и мо­же да от­ра­зи ви­ди­ми на рен­тге­на ка­мъ­ни;
- ул­траз­ву­ко­во из­след­ва­не на бъб­ре­ци и ко­рем­ни ор­га­ни (ехо­гра­фи­я). То­ва из­след­ва­не да­ва осо­бе­но по­лез­на ин­фор­ма­ция. Ехо­граф­ско­то из­след­ва­не е лес­но дос­тъп­но, нет­рав­ма­тич­но за па­циен­та, ви­со­ко ин­фор­ма­тив­но и ев­ти­но;
- ве­ноз­на пие­ло-уре­те­рог­ра­фи­я (т.нар. цвет­на сним­ка) - то­ва е спе­циа­ли­зи­ра­но рен­тге­но­во из­след­ва­не, при кое­то във ве­на на па­циен­та се ин­жек­ти­ра спе­циал­но кон­трас­тно ве­щес­тво, бър­зо пре­ми­на­ва­що от кръв­та в бъб­ре­ци­те и от­там към уре­те­ри­те и пи­коч­ния ме­хур. През то­ва вре­ме, през оп­ре­де­лен ин­тер­вал се правят рен­тге­но­ви сним­ки на бъб­ре­ци­те и по-нис­ки­те ета­жи от от­де­ли­тел­на­та сис­те­ма. То­ва из­след­ва­не да­ва ин­фор­ма­ция за ана­то­мия­та на от­де­ли­тел­на­та сис­те­ма (ано­ма­лии, раз­лич­ни преч­ки, вклю­чи­тел­но ка­мъ­ни на пътя на ури­на­та, тяхна­та го­ле­ми­на и фор­ма) и за фун­кция­та на бъб­ре­ци­те (да­ли произ­веж­дат и от­делят ури­на, да­ли някъ­де има стоп на пътя на ури­на­та и т.н.)
- бъб­реч­на сцин­тиг­ра­фия;
- ком­пю­тър­на то­мог­ра­фия и ядре­но-маг­ни­тен ре­зо­нанс - то­ва са ви­со­ко спе­циа­ли­зи­ра­ни и скъ­пи об­раз­ни из­след­ва­ния , кои­то се из­пол­зват срав­ни­тел­но рядко при диаг­нос­ти­ка на бъб­реч­нока­мен­на бо­лест.


ТОПЛО, ТЕЧНОСТИ И ОБЕЗБОЛЯВАЩИ

Как­во ле­че­ние се при­ла­га при бъб­реч­на кри­за? И по ка­къв на­чин ка­мъ­ни­те мо­гат да се из­ка­рат от бъб­ре­ка, без да се сти­га до опе­ра­тив­на на­ме­са?

Димо Хрис­тов, Со­фия

Най-чес­то бъб­реч­на­та кри­за (ко­ли­ка) нас­тъп­ва, ко­га­то ка­мък за­поч­не да се прид­виж­ва на­до­лу през най-тясна­та част на от­де­ли­тел­на­та сис­те­ма - уре­те­ри­те. Сле­до­ва­тел­но ле­че­ние­то на ка­мъ­ни­те в бъб­ре­ци­те мо­же да се раз­де­ли на ле­че­ние на бъб­реч­но­ка­мен­на­та бо­лест (вклю­чи­тел­но и в без­сим­птом­ния й ста­дий) и на ле­че­ние на бъб­реч­на­та кри­за.
Преоб­ла­да­ва­ща­та част от ка­мъ­ни­те в уре­те­ри­те ус­пяват да пре­ми­нат през тях спон­тан­но. То­ва за­ви­си от ре­ди­ца фак­то­ри ка­то раз­мер и фор­ма на ка­мъ­ка, на­ли­чие на бре­мен­ност, уве­ли­ча­ва­не на прос­тат­на­та жле­за и т.н. Ка­мъ­ни­те с диа­ме­тър 4-5 мм оби­кно­ве­но из­ли­зат спон­тан­но (то­ва са 80-85% от слу­чаи­те). По-го­ле­ми­те ка­мъ­ни - те­зи, пре­диз­вик­ва­щи пъл­но­то спи­ра­не на ури­на­та, и те­зи с неп­ра­вил­на фор­ма, кои­то не мо­гат да из­лязат спон­тан­но, мо­гат да бъ­дат раз­дро­бе­ни или из­ва­де­ни чрез раз­лич­ни про­це­ду­ри. По­ве­де­ние­то при бъб­реч­на кри­за се със­тои най-об­що в след­но­то: 
- Прием на оби­лно ко­ли­чес­тво теч­нос­ти - по­не 2-3 лит­ра днев­но, кои­то да по­ви­шат ко­ли­чес­тво­то от­де­ле­на ури­на и да уле­снят пре­ми­на­ва­не­то на ка­мъ­ка. Прие­мът на топ­ли теч­нос­ти е пре­по­ръ­чи­те­лен, а в бол­нич­ни ус­ло­вия или пон­яко­га в ам­бу­ла­тор­ни ус­ло­вия, теч­нос­ти­те мо­гат да се вли­ват по ве­но­зен път.
За­топл­яне на хъл­бо­ци­те (нап­ри­мер то­пъл душ или топ­ла ва­на).

Вни­ма­ние!
Сла­га­не­то на то­пло вър­ху ко­ре­ма трябва да се пра­ви са­мо след ка­то ле­карят е ус­та­но­вил, че със си­гур­ност ста­ва ду­ма за бъб­реч­на кри­за, а не за някак­во ос­тро, еве­нтуал­но на­ла­га­що опе­ра­ци­я, за­бол­ява­не на ко­рем­ни­те ор­га­ни ка­то апе­нди­ци­т, пан­креа­тит, пер­фо­ри­ра­ла язва и т.н.

- Прием на “ко­ктей­л” от спаз­мо­ли­ти­ци (ле­карс­тва от­пус­ка­щи глад­ка­та мус­ку­ла­ту­ра на вът­реш­ни­те ор­га­ни), ана­лге­ти­ци (обе­збол­ява­щи ле­карс­тва) и про­ти­во­въз­па­ли­тел­ни ле­карс­тва. Мо­гат да се при­ла­гат раз­лич­ни ком­би­на­ции от по­со­че­ни­те гру­пи ле­карс­тва, но то­ва трябва да ста­ва след пред­пи­са­ние от ле­кар. Оби­кно­ве­но при сил­ни бол­ки по­со­че­ни­те ме­ди­ка­мен­ти се пос­тавят ин­жек­цион­но. Най-чес­то се из­пол­зват спаз­мал­гон, бус­ко­ли­зин, но-шпа и т.н. Оби­кно­ве­но те­зи мер­ки са дос­та­тъч­ни за прео­дол­ява­не на кри­за­та. Съ­ща­та прик­люч­ва с из­хвърл­яне на ка­мъ­ка с ури­на­та на­вън или спи­ра­не­то му в част от от­де­ли­тел­на­та сис­те­ма, къ­де­то не пре­диз­вик­ва оп­лак­ва­ния.

ВЕЧЕ ИМА МНОГО НАЧИНИ ЗА РАЗБИВАНЕ НА КАМЪНИТЕ

Как­во пред­с­тав­ля­ват не­ме­ди­ка­мен­тоз­но­то и хи­рур­гич­но­то ле­че­ние при ка­мъ­ни в бъб­ре­ци­те?

Ивай­ло Же­лев, Ве­ли­ко Тър­но­во

Не­ме­ди­ка­мен­тоз­но ле­че­ние (вклю­чи­тел­но хи­рур­гич­но) се при­ла­га, ко­га­то да­ден бъб­ре­чен ка­мък:

- не се из­х­вър­ля спон­тан­но след оп­ре­де­ле­но дъ­лъг пе­ри­од от вре­ме и при­чи­ня­ва пос­то­ян­на бол­ка;
- е твър­де го­лям, за да бъ­де из­х­вър­лен спон­тан­но;
- бло­ки­ра на­пъл­но из­х­вър­ля­не­то на ури­на­та и по­тен­ци­ал­но зап­лаш­ва бъб­реч­на­та фун­к­ция;
- при­чи­ня­ва и под­дър­жа не пов­ли­я­ва­ща се от ле­че­ние пи­коч­на ин­фек­ция;
- ув­реж­да бъб­реч­на­та тъ­кан или при­чи­ня­ва про­дъл­жа­ва­що във вре­ме­то кър­ве­не;
- е на­рас­нал зна­чи­тел­но, в срав­не­ние с раз­ме­ри­те на пре­диш­ни об­раз­ни из­с­лед­ва­ния.

Ефек­ти­вен не­хи­рур­ги­чен ме­тод е ек­т­ра­кор­по­рал­на­та шо­ко­во-въл­но­ва ли­тот­рип­сия. При то­зи ме­тод “раз­ру­ши­тел­на­та” си­ла на шо­ко­ви­те въл­ни пре­ми­на­ва през ме­ки­те тъ­ка­ни на гър­ба и хъл­бо­ци­те и се със­ре­до­то­ча­ва вър­ху плът­ния и твърд ка­мък. Про­це­ду­ра­та се из­вър­ш­ва с упой­ка. Раз­лич­ни­те ви­до­ве ли­тот­рип­те­ри из­пол­з­ват елек­т­ро­хид­рав­лич­на, елек­т­ро­маг­нит­на или пи­е­зо­е­лек­т­рич­на енер­гия. При най-раз­п­рос­т­ра­не­ния вид ма­ши­ни за при­ла­га­не на то­зи ме­тод в Бъл­га­рия, па­ци­ен­тът ля­га във ва­на с во­да (елек­т­ро­хид­рав­лич­на енер­гия). При то­зи ме­тод ка­мъ­кът се раз­би­ва на мал­ки час­ти, за ко­и­то се из­чак­ва спон­тан­но от­ми­ва­не и из­х­вър­ля­не от ор­га­низ­ма с ури­на­та. То­зи ме­тод е под­хо­дящ за раз­би­ва­не на ка­мъ­ни в ле­ген­че­то на бъб­ре­ци­те и в гор­на­та част на уре­те­ра. Обик­но­ве­но се из­вър­ш­ва по­ве­че от ед­на про­це­ду­ра.

Ме­то­ди­те на хи­рур­гич­но­то ле­че­ние са зна­чи­тел­но раз­ви­ти в днеш­ни дни:

- Пер­ку­тан­на неф­ро­ли­то­то­мия - при та­зи мо­дер­на опе­ра­ция в об­ласт­та на гър­ба се пра­ви ми­ни­а­тю­рен раз­рез, след ко­е­то през тъ­ка­ни­те до бъб­ре­ка се проп­ра­вя ту­нел със спе­ци­а­лен ин­с­т­ру­мент - неф­рос­коп. През то­зи ин­с­т­ру­мент, пол­з­вай­ки раз­лич­на енер­гия (елек­т­ро­хид­рав­лич­на, ул­т­раз­вук), раз­по­ло­же­ни­ят в бъб­реч­на­та тъ­кан го­лям по раз­мер ка­мък се раз­би­ва на дреб­ни час­ти, ко­и­то се из­веж­дат на­вън от­но­во през неф­рос­ко­па, а не се раз­чи­та на спон­тан­но­то им из­х­вър­ля­не от тя­ло­то.
- Уре­те­рос­ко­пия - при то­зи ме­тод през вън­ш­но­то от­вър­с­тие на пи­коч­ния ка­нал (на пе­ни­са или меж­ду срам­ни­те ус­т­ни) пос­ле­до­ва­тел­но в пи­коч­ния ка­нал, пи­коч­ния ме­хур и уре­те­ра (пи­ко­чоп­ро­во­да) се въ­веж­да спе­ци­а­лен ин­с­т­ру­мент с оп­ти­ка на вър­ха, на­ре­чен уре­те­рос­коп. Чрез то­зи ин­с­т­ру­мент ди­рек­т­но ви­зу­ал­но се оп­ре­де­ля раз­по­ло­же­ни­е­то на ка­мъ­ка и по раз­ли­чен на­чин (при­ла­га­не от не­пос­ред­с­т­ве­на бли­зост на ул­т­раз­ву­ко­ва, елек­т­ро­хид­рав­лич­на или ла­зер­на енер­гия или из­дър­п­ва­не със спе­ци­ал­на кош­нич­ка) ка­мъ­кът в пи­ко­чоп­ро­во­да се из­важ­да или раз­д­ро­бя­ва и из­важ­да.
- От­во­ре­на опе­ра­ция за из­важ­да­не на го­ле­ми, от­ли­въч­ни ка­мъ­ни, раз­по­ло­же­ни в бъб­реч­ния па­рен­хим, се при­ла­га ряд­ко в днеш­ни дни. В от­де­ла, от кой­то по хи­рур­ги­чен на­чин е из­ва­ден ка­мъ­кът, мо­же вре­мен­но да се пос­та­ви стент (вид са­мо­раз­пъ­ва­ща се тръб­на струк­ту­ра), ко­е­то улес­ня­ва пре­ми­на­ва­не­то на урин­ния ток.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ НА “ДОКТОР” СЪВЕТВАТ:

Как да се пред­пазя от об­ра­зу­ва­не на ка­мъ­ни в бъб­ре­ци­те?

Кир­чо Ян­ков, Ру­се

Не трябва да се заб­равя, че хо­ра­та, в чии­то се­мей­ства има бол­ни от бъб­реч­но­ка­мен­на бо­лест, са из­ло­же­ни на мно­го по-ви­сок риск от об­ра­зу­ва­не на бъб­реч­ни ка­мъ­ни и раз­ви­тие на оп­лак­ва­ния. То­ва на­ла­га про­фи­лак­ти­чен прег­лед с под­роб­но из­след­ва­не на ури­на­та и ехо­гра­фи­я на ко­рем­ни­те ор­га­ни. Най-важ­на­та пред­паз­на мярка пред­ставл­ява прие­мът на повече теч­нос­ти.
На хо­ра, при кои­то има риск от об­ра­зу­ва­не на кал­цие­ви и ок­са­лат­ни ка­мъ­ни (най-чес­ти­те бъб­реч­ни ка­мъ­ни), се пре­по­ръч­ва из­вес­тна пром­яна в дие­та­та с под­ки­сел­ява­не на ури­на­та (на­ма­лен прием на ме­со и жи­во­тин­ски бел­тъ­ци, по­ви­шен прием на зе­лен­чу­ци) и ог­ра­ни­ча­ва­не до ра­зум­но ми­ни­мал­ни ко­ли­чес­тва на хра­ни­те, съ­дър­жа­щи в гол­ямо ко­ли­чес­тво кал­ций и ок­са­ла­ти (мляко и млеч­ни произ­ве­де­ния, спа­нак, са­ла­та, ядки, ки­се­лец, коп­ри­ва, зе­ле, гроз­де, бро­ко­ли, ка­као, шо­ко­лад и др.), ог­ра­ни­ча­ва­не прие­ма на ка­фе, ко­ла, ка­као и т.н.

Една страница на д-р Костадин Карачоров, уролог-хирург