Той е един от най-примерните затворници.
Злати Златев - Златистия е роден на 24 юни 1967 г. в гр. Дупница. Разведен е и има син на име Йордан. Бившата му съпруга се казва Филка. Изгонен от средното политехническо училище по машиностроене заради слаб успех и лошо поведение дупничанинът започва работа като шлосер в асансьорния завод в града. Военната си служба отбива като трудовак в с. Джерман. От 16 юни до 20 октомври е бил изпратен в дисциплинарна рота в Плевен, заради кражба в картинг-клуба в Кюстендил. В полицейското му досие е написано, че се дрогира системно.
Златистият е един от босовете на ВИС -1 в Дупница през 90-те години. Тогава той събира мощна група, която рекетира Дупнишко, Благоевградско и Банско. Според запознати Златев е натрупал първоначалните си капитали от бизнес с крадени автомобили от Унгария и Австрия. Изхвърлен е по- късно от ВИС лично от Васил Илиев, заради скандали и побоища . Той се представя ту за човек на СИК, ту за човек на "Корона- инс". През 1995 г. е пребит от хората на Карамански. Срещу него има 12 преписки в местното РПУ и 5 внесени в съда дела. Три от преписките са образувани през 1990 г. за изнасилване и отвличане, за грабеж и измама. Златев е арестуван за кражба и грабеж и освободен под парична гаранция, а през 1991 г отново е арестуван за същото и пак освободен под парична гаранция. През 1992 г. дупнишкият бандит попада в ареста за побой и незаконно притежаване на оръжие и заплаха за убийство. Последното му пускане под парична гаранция е през май 1993 г. Следват: рекет на търговеца Марин Янев от с. Пиперково, отвличане на 19 - годишна сервитьорка от дупнишкия ресторант "Водопой", побой над бившия полицай Чавдар Милушев. През 1997 г. става дясна ръка на арендатора на хотел "Кубан" в Слънчев бряг Никола Кошаренеца, заради което е арестуван на 2 юли 1997 г. На 23 ноември същата година Златистия застреля 36- годишния бизнесмен Любомир Мантарков, негов братовчед, след което обаче беше пуснат на свобода. Изкара по-късно известно време в Бободолския затвор, но след като 12 - годишната му присъда бе отменена, той е преместен в Софийския централен затвор.
Днес Златистия отново е в затвора за убийството, но междувременно е настанен в "Пирогов" за операция на десния крак. Дългогодишен и единствен негов адвокат е г-н Емил Велинов. С него разговаряме по повод новината за постъпването на Златев в болница:

- Г-н Велинов, разбрахме от медицински източници, че вашият клиент Злати Златев - Златистия е в "Пирогов", където ще му правят спешна операция?
- Да, той е в "Пирогов" и му предстои операция на десния крак. Говорих с него преди няколко дни и той ми каза, че това е поредна операция- четвърта или пета поред, която му се налага да прави.

- Откакто е в затвора той, непрекъснато боледува. Вие знаете ли точнота му диагноза?
- Диагнозите са:

тежко нервно разстройство, синдром на Браун - Секар, болест на Шоерман, частична парализа на гръбначния стълб, дискова херния и дископатия...

Има някаква частична парализа и със сигурност остеомиелит /загниване на костта/.

- Какво ще разкажете за човека Злати Златев? Благодарение на вас той отначалото имаше по- леки присъди, а сега последната е 18- годишна?
- Отначало присъдата му бе 12 -годишна, но Апелативният съд я отмени и я замени с 4 години и шест месеца. След това Върховният съд отмени тази присъда и се произнесе за 18 години затвор за убийство. Това е окончателната му присъда и мисля, че той си я е приел без възражения. Искам да ви кажа, че той е един нормален клиент, болен човек, който лежи в затвора.
Поддържаме връзка и досега го посещавах в затвора, въпреки че здравословното му състояние е изключително лошо, никак не е добро.Той се придвижва с патерици, с бастун, после пак с патерици и пак с бастун. Всяка година му правят една и съща операция. Тази година е поредната - на десния крак, а миналата година я правиха в Плевен. Иначе той е един примерен затворник, спазва режима в затвора и не знам да има нито едно нарушение. Търпи си наказанието като всички останали затворници.

- Има ли отпуски, награди през това време?
- Не , той не може и да има такива, защото той е болен, няма право на работа, тъй като е инвалид.

- Получи ли Златистия инвалидна пенсия?
- Не знам дали е получил, но

от ТЕЛК му дадоха 93 процента увреждания и е първа група инвалидност.

- Колко дела общо има Златистия?
- Не мога да ви кажа точния брой, но по едното беше оправдан. То беше за отнемане на кола. После имаше за някакво оръжие, което го прекратиха. След това дело за убийството той повече дела няма.

- Вие знаехте ли, че той ще ходи да се лекува в Черна гора? Тогава се скри от властите и ту го бяха обявили за общонационално издирване?
- Не знаех, че там ще се лекува , но тук в България няма къде . Доколкото знам там са му правили рехабилитация, която тук не е възможно да бъде извършена. Те всяка година го оперират и всъщност не последват рехабилитации, което се оказва пагубно.

- Как приключи делото за нанесени щети на санаториума в Павел Баня, където Златистия вилня?
- Това дело приключи с глоба от 300 лева. То всъщонст е само за нанесана щета.

- Имате ли чувството, господин адвокат, че Златистия е психично болен?
- Не знам. Не мога да давам такава медицинска оценка.
Знам, че здравословното му състояние е изключително тежко. Той е абсолютна развалина и не знам как е жив още. Такива са моите впечатления без да съм лекар. Единият му крак е по- къс от другия с няколко сантиметра.

- В пресата се появи твърдение, че един от поръчителите за убийството на Иво Карамански е бил именно вашият клиен Златистия?
- Нищо не знам по въпроса. Никога не е ставало дума за такова нещо при нашите разговори.

Едно интервю на Александрина Роканова