Бихте ли писали как точно се изчислява размерът на инвалидната пенсия, при условие че болните имат трудов стаж? Петко ДИМИТРОВ и група пенсионери от Варна
Пенсията за инвалидност поради общо заболяване се определя по начина, по който се изчислява поради възраст и стаж, но със следната особеност при определяне на стажа. Ако към датата на инвалидизиране осигуреното лице е на възраст, по-ниска от минималната възраст за съответната година за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1-3, разликата между неговата възраст и възрастта по чл. 68 се признава за осигурителен стаж. Тези признати години и месеци осигурителен стаж влизат във формулата за определяне размера на пенсията със следните коефициенти:
при намалена работоспособност над 90 на сто – 0,9;
при намалена работоспособност от 71 до 90 на сто – 0,7;
при намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто – 0,5.
При определяне размера на пенсия за инвалидност поради общо заболяване осигурителният стаж не се превръща от една категория към друга.
Ако така изчисленият размер на пенсия за инвалидност поради общо заболяване е по-малък от защитените минимални размери за този вид пенсия, пенсията се определя в следните проценти от минималния размер по чл. 70, ал. 7 КСО:
при намалена работоспособност над 90 на сто – 115 на сто;
при намалена работоспособност от 71 до 90 на сто – 105 на сто;
при намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто – 85 на сто.

Пенсия за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест
При определяне размера на пенсията за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест във формулата не участва продължителността на осигурителния стаж. Средномесечният осигурителен доход за 12-те месеца преди месеца на отпускане на пенсията се умножава по индивидуалния коефициент, изчислен по същата методика, и по следните коефициенти:
при намалена работоспособност над 90 на сто – 0,4;
при намалена работоспособност от 71 до 90 на сто – 0,35;
при намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто – 0,30.
Размерът на пенсията за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест не може да бъде по-малък от размера, изчислен като за пенсия за инвалидност поради общо заболяване.
Ако така изчисленият размер на пенсия за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест е по-малък от защитените минимални размери за този вид пенсия, пенсията се определя в следните проценти от минималния размер по чл. 70, ал. 7 КСО:
при намалена работоспособност над 90 на сто – 125 на сто;
при намалена работоспособност от 71 до 90 на сто – 115 на сто;
при намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто – минималния размер по чл. 70, ал. 7.

Надежда СТАМБОЛИЕВА