Псо­риа­зи­сът е ед­но от най-чес­ти­те за­бол­ява­ния на ко­жа­та на чо­ве­ка. Име­нно за­то­ва ме­ди­ци­те из­след­ват при­чи­ни­те, про­во­ки­ра­щи та­зи бо­лест: стрес, ин­те­лек­туал­на преу­мо­ра, ос­три и хро­нич­ни со­ма­тич­ни за­бол­ява­ния.
Към пос­лед­ни­те спадат ал­ко­хо­лиз­мът, нар­ко­ма­ния­та, ток­си­ко­ма­ния­та, съ­щес­тве­ни­те на­ру­ше­ния на дие­та­та, еко­ло­гич­но­то въз­дей­ствие и т.н. Всич­ко, кое­то из­ре­дих­ме, по няка­къв на­чин се от­раз­ява от­ри­ца­тел­но на иму­ни­те­та. И той си отмъщава.

Нас­ко­ро ми по­пад­на ин­фор­ма­ция за ня­как­во но­во ки­тай­с­ко сред­с­т­во за ус­пеш­но ле­че­ние на псо­ри­а­зис. За как­во ста­ва ду­ма?

Ва­ня Пет­ко­ва, Со­фия

Ста­ва ду­ма за мех­лем от ин­ди­го. Още в древ­ност­та ки­тай­с­ка­та тра­ди­ци­он­на ме­ди­ци­на е из­пол­з­ва­ла тъм­но­син пра­шец от то­ва рас­те­ние и хо­ра­та

ефикасно са се спра­вя­ли с приз­на­ци­те на псо­ри­а­зи­са

Ки­тай­с­ко­то рас­те­ние ин­ди­го по­ка­за­ло своя по­тен­ци­ал за те­ра­пия на за­бо­ля­ва­не­то в ла­бо­ра­тор­ни из­пи­та­ния в Уни­вер­си­те­та “Чан­га Гун­га” в Тай­ван.
В про­дъл­же­ние на ед­на го­ди­на на бол­ни­те бил пред­пис­ван мех­лем на ос­нов­а­та на ин­ди­го. Със­то­я­ни­е­то на ко­жа­та ре­дов­но се кон­т­ро­ли­ра­ло. Са­мо след 12-сед­мич­но ле­че­ние зна­чи­тел­но

на­ма­ле­ли раз­ме­ри­те на за­чер­ве­на­та и гру­ба ко­жа

в об­ласт­та на ув­реж­да­не­то. В края на из­с­лед­ва­не­то дер­ма­то­ло­зи­те от­бе­ля­за­ли 81 про­цен­та по­доб­ре­ние без ни­как­ви стра­нич­ни ефек­ти!
При ня­кои бол­ни през пър­ви­те дни от ле­че­ни­е­то с то­зи мех­лем се по­я­вил сър­беж. А

74 на сто от хо­ра­та с та­зи ди­аг­но­за на­пъл­но се из­ле­ку­ва­ли!

Ле­ка­ри­те смя­тат, че ин­ди­го­то при­те­жа­ва бе­зо­пас­ни и на­деж­д­ни свой­с­т­ва про­тив ув­ре­де­ния епи­дер­мис и вън­ш­ни­те кож­ни де­фек­ти. Те кон­с­та­ти­ра­ли, че той нор­ма­ли­зи­ра кле­тъч­ни­те про­це­си вът­ре в кож­ни­те тъ­ка­ни.

ЛЕКУВАЙТЕ СЕ, ЗА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ТЕЖКИ УСЛОЖНЕНИЯ

Мно­го не­ща се пи­шат за псо­ри­а­зи­са, а всъщ­ност ни­кой не га­ран­ти­ра не­го­во­то из­ле­ку­ва­не. Ис­кам да пи­там как­ви ус­лож­не­ния мо­же да пре­диз­ви­ка та­зи бо­лест? И как­ви ме­то­ди за ле­че­ние се при­ла­гат на­пос­ле­дък?

Кич­ка Си­ме­о­но­ва, Ста­ра За­го­ра

Ве­че поч­ти всич­ки зна­ят как се про­я­вя­ва псо­ри­а­зи­сът - ко­жа­та се ув­реж­да, по­я­вя­ват се люс­пес­ти чер­ве­ни пет­на и уп­лът­не­ния по нея. Ос­вен то­ва се ув­реж­дат но­кът­ни­те плас­тин­ки и ста­ви­те. Ако не се ле­ку­ва, псо­ри­а­зи­сът мо­же да до­ве­де до мно­го теж­ки ус­лож­не­ния:

- псо­ри­а­ти­чен ар­т­рит;
- псо­ри­а­тич­на ерит­ро­дер­мия;
- ге­не­ра­ли­зи­ран пус­ту­ло­зен псо­ри­а­зис.


Ня­ма да про­пус­нем да на­пом­ним, че всич­ки те­зи ус­лож­не­ния мо­гат да за­вър­шат с теж­ка ин­ва­лид­ност, а по­ня­ко­га и с фатален из­ход.Ме­то­ди­те за ле­че­ние са ня­кол­ко и те да­ват своя, ма­кар и вре­ме­нен, ефект.
Бол­ни­те се ле­ку­ват с кур­со­ва ви­та­мин­но-де­зин­ток­си­ка­ци­он­на те­ра­пия; с т.нар. уфо­те­ра­пия; пси­хо­те­ра­пия; ав­тор­с­ки схе­ми за те­ра­пия на псо­ри­а­зи­са; фо­то­те­ра­пия. В ня­кои мо­дер­ни кли­ни­ки при­ла­гат кри­о­те­ра­пия.

5 ПРОЦЕНТА ОТ БОЛНИТЕ РАЗВИВАТ ПСОРИАТИЧЕН АРТРИТ

От го­ди­ни стра­дам от псо­ри­а­зис и се ин­те­ре­су­вам от всич­ко но­во за ле­че­ни­е­то. Но се стра­ху­вам да­ли не съм зас­т­ра­ше­на и от псо­ри­а­ти­чен ар­т­рит. Мо­ля да раз­ка­же­те по­ве­че за то­ва ус­лож­не­ние.

Злат­ка Ива­но­ва, Плов­див

Псо­ри­а­тич­ни­ят ар­т­рит е хро­ни­чен въз­па­ли­те­лен ар­т­рит, кой­то чес­то се асо­ци­и­ра с псо­ри­а­зи­са. По­не 5 про­цен­та от хо­ра­та с псо­ри­а­зис раз­ви­ват и псо­ри­а­ти­чен ар­т­рит. На то­зи етап е все още труд­но да се ди­аг­нос­ти­ци­ра та­зи бо­лест по­ра­ди лип­са на би­о­ло­гич­ни тес­то­ве. Наб­лю­де­ни­я­та по­каз­ват, че хо­ра­та от бя­ла­та ра­са по-чес­то бо­ле­ду­ват от то­ва за­бо­ля­ва­не. Мъ­же­те и же­ни­те са ед­нак­во за­сег­на­ти, но стра­дат от раз­лич­ни фор­ми - ед­ни­те от спон­ди­лит­на, дру­ги­те от рев­ма­то­ид­на.
Цел­та на ле­че­ни­е­то на псо­ри­а­тич­ни­я ар­т­рит е по­доб­ря­ва­не ка­чес­т­во­то на жи­вот на бол­ния, как­то и сте­пен­та на дви­же­ние, по­тис­ка­не на въз­па­ле­ни­е­то, на­ма­ля­ва­не до ми­ни­мум рис­ка от дес­т­рук­тив­но став­но за­бо­ля­ва­не.
Ре­дов­ни­те уп­раж­не­ния и адек­ват­на­та по­чив­ка иг­ра­ят ос­нов­на ро­ля в ле­че­ни­е­то. При теж­ки слу­чаи се сти­га до опе­ра­ция. Ряд­ко се на­ла­га подмяна на ста­ва.
По прин­цип псо­ри­а­тич­ни­ят ар­т­рит про­ти­ча ле­ко със за­ся­га­не на мал­ко ста­ви. Ле­че­ни­е­то с иму­но­мо­ду­ла­то­ри мо­же да бъ­де ус­пеш­но при па­ци­ен­ти с теж­ко за­бо­ля­ва­не.
Ако е въз­мож­но, из­бяг­вай­те бе­та-бло­ке­ри­те и кор­ти­кос­те­ро­иди­те, ко­га­то се при­ла­га те­ра­пия за ле­че­ние на псо­ри­а­зис и псо­ри­а­ти­чен ар­т­рит.

ИМА МНОГО СЛУЧАИ НА НАПЪЛНО ОЗДРАВЕЛИ ХОРА!

Как­во­то и да се пи­ше за ле­че­ни­е­то на псо­ри­а­зи­са, как­ви­то и по­ло­жи­тел­ни ре­зул­та­ти да се кон­с­та­ти­рат, имам усе­ща­не­то, че бо­лест­та, в края на кра­и­ща­та пак се връ­ща. До­ко­га?

Р. Ру­сев, Ди­мит­ров­г­рад

Чо­век не тряб­ва да се от­чай­ва, още по-мал­ко да се от­каз­ва. Вяр­но, дер­ма­то­ло­зи­те от цял свят кон­с­та­ти­рат, че през пос­лед­ни­те 10 го­ди­ни псо­ри­а­зи­сът ся­каш ево­лю­и­ра. Не се под­да­ва на ле­че­ние с как­ви­то и да би­ло сред­с­т­ва.
И ка­то се имат пред­вид въз­мож­ни­те ре­ци­ди­ви на про­це­са при по­ве­че­то бол­ни, уче­ни­те и ме­ди­ци­те не прес­та­ват да тър­сят но­ви ле­кар­с­т­ве­ни ме­то­ди и сред­с­т­ва.
И ле­ка­ри­те, и бол­ни­те зна­ят, че в мно­го слу­чаи псо­ри­а­тич­ни­те об­ри­ви из­чез­ват. И при ня­кои бол­ни по­ло­жи­тел­ни­ят ре­зул­тат се за­паз­ва. При дру­ги оба­че бо­лест­та се връ­ща чес­то с но­ва си­ла.
Сти­га се до из­во­да, че е нас­тъ­пи­ла не­въз­п­ри­ем­чи­вост към ле­че­ни­е­то или се­ри­оз­ни ус­лож­не­ния, пре­диз­ви­ка­ни от неп­ра­вил­но ле­че­ние. За­то­ва бол­ни­те с псо­ри­а­зис тряб­ва да се под­ла­гат на ком­п­лек­с­на те­ра­пия, съ­об­ра­зе­на с об­що­то със­то­я­ние на от­дел­ния бо­лен, със съ­път­с­т­ва­щи­те за­бо­ля­ва­ния, със ста­дия и фор­ма­та на бо­лест­та.
Мно­го труд­но е да се оп­ре­де­ли пра­вил­ни­ят курс за оз­д­ра­вя­ва­не от та­зи ко­вар­на бо­лест. За­то­ва за­да­ча­та на ме­ди­ци­на­та е неп­ре­къс­на­то да тър­си но­ви посоки за ле­че­ние на псо­ри­а­зи­са.