Не бия съпруга си с тенджери.
Тв водещата на наскоро сваленото от екран шоу "Искрено и лично" Миглена Ангелова може да мине за най-коментираната жена в България. Репортер на “ШОУ” я потърси за интервю, което тя продължително време отказваше. Накрая се съгласи, аргументирайки се:

- През декември трябваше да работя по предаване за две деца-българчета, отнети от холандските социални служби. Тогава разбрах, че именно вашата медия първа е започнала кампания по случая. Това ме впечатли. Иначе вече не се доверявам на медии, а на конкретни журналисти. Покрай последните събития с “Искрено и лично” напоследък си задавам доста въпроси около свободата на словото. Мисля си например защо журналист като Жоро Коритаров беше така грозно уволнен. Възможно ли е някой, който е бил коректен на работното си място, да бъде уволнен от работодателите си зарада съмнения /?/. При това - мълниеносно уволнен?!
На мен преди време ми се случи нещо подобно. Подготвяхме предаване за Боби Цанков и междувременно той беше уведомил ръководството на бТВ, че му искаме 4000 лева, за да не направим предаването! Не му се вързаха и когато разказах това в ефир,

Владо Береану, който беше в студиото, сподели, че по същия начин се е оплаквал и от него, но за 8000 лева.

- Г-жо Ангелова, предаването ви “Искрено и лично” бе любимо предаване за много хора. Така и не се разбра защо всъщност от Нова тв го спряха...
- Досега не съм говорила по този въпрос, защото не исках да създавам излишни скандали, преди самата аз да съм си изяснила фактите. И макар че от много медии бях подканяна да изразя мнение и да разкажа пространно защо договорът на “Искрено и лично” бе внезапно прекратен по средата на телевизионния сезон, запазих мълчание. Но вие сте права, че може би мълчанието не винаги е злато и че ако не кажа моята версия за това защо вече ни няма на екран – както преди време не казах защо не пожелах да остана в бТВ, много вероятно е да разочаровам зрителите и безбройните благодарни хора от цялата страна, чиито проблеми се разрешиха благодарение и на нашата намеса. Така че поемам широко въздух и ако мога да изразя станалото с едно изречение, то би било:

“Искрено и лично” падна, защото защити свободата на словото и професионалното достойнство”.

От мен поискаха да съкратя кадри, визиращи една фирма, за чиито нарушения се изказаха свободно десетки граждани.

- За коя фирма става въпрос и кой поиска това от вас?
- Е, като съм тръгнала да говоря, явно ще трябва да назова фирмата – става дума за “Софарма” АД, а искането за “съкращаването” на това име постъпи от ръководството на Нова тв. Първо, за предаването. То бе посветено на екологичните проблеми в България и визираше един конкретен случай, свързан с незаконно сметище на “Софарма” в гр. Нови Искър.

- Но аз бях гледала и други предавания по този случай – на Снежана Атанасова от БНТ, на вашия колега от Нова тв Милен Цветков...
- Именно. Тук е загадката. На техните предавания не са реагирали, но нашето изведнъж се яви като голяма заплаха за “публичните финансови инструменти на фирмата “Софарма” АД, както формулира “нарушението” ми в лично писмо до Силвия Зурлева изпълнителният директор на “Софарма” АД – Огнян Донев. В писмото си до телевизията той пише дословно, че нашата “информация може да повлияе на цените на публичните финансови инструменти”, че тази информация е “невярна” и може да създаде “невярна, или подвеждаща представа относно финансовите им инструменти”/?/ И продължава с охарактеризирането на стила ни като “връх на цинизма и демагогията”. Твърди, че по този начин “съзнателно възбуждаме страхове от екологично замърсяване и токсични отпадъци у жителите на Нови Искър”. В крайна сметка изобщо отрича незаконността на сметището, като в странно противоречие с твърдението си отбелязва в друг абзац от писмото, че

“Проблемът със съществуващото незаконно сметище в село Доброславци е известен

на обществеността още от лятото на 2008-а г. и вече е дискутиран в обществените медии”. Цитирам ви откъси от оригиналното писмо на Донев. В подкрепа на казаното господинът се позовава на някакви независими експертизи, като цитира между тях и експертиза на МОСВ. По време на разговора в студиото обаче представител на същото министерство беше категоричен по отношение на некоректността на “Софарма” и необходимостта от спешни мерки по отношение на незаконното сметище в района на Доброславци.

- Доста странно, наистина. А вие поканихте ли представител на “Софарма” да участва в предаването?
- А как иначе?! “Софарма” бе поканена коректно и навреме чрез електронната ни поща. Освен писмото секретарката на Донев е имала поне десетина разговора с редактора ни Борислав Койчев, който във всеки от тях е обяснявал същността и тематиката на предаването, както и необходимостта фирмата да изложи позицията си.

- И оттам не изпратиха представител, така ли?!
- Не, те не дойдоха на открит разговор, а в писмото си Донев пише че “журналистите на предаването въобще не са контактували/?/, за да получат информация за истинските факти по проблема”. Писмото му завършва със заплахи към Нова тв, че “такива действия” ще ги принудят да защитят интересите си, цитирам – “пред съответните съдилища в САЩ, ЕС и Република България”.

- Смятате ли, че тези заплахи са изплашили телевизионното ръководство?
- Трудно ми е да гадая кой от какво се плаши, но от Нова ми изпратиха писмо със съвет “ако може малкото места, където се споменава директно името “Софарма”, да отпаднат, за да се придържа предаването към темата си за екологията”. /?/.

- Какво отговорихте?
- Че предаването не дискутира въпроса “по принцип”, а е посветено именно “на незаконните действия на една фирма, която си е позволила вместо да заплати на държавата таксите за използване на определените за подобни цели обезопасени сметища, да се договаря с някакъв кмет и да изсипва тонове мръсотия.” С две думи,

категорично отказах да замазвам името на “Софарма” и да го режа.

Като завърших отговора си с това, че искрено се надявам на разбиране. Е, за всички е ясно, че не го получих. Два дни след моя отговор ме извикаха, за да ми връчат уведомително писмо за прекратяване на договора. По договор “Искрено и лично” трябваше да бъде в ефира на Нова тв до средата на юли 2009-а. Междувременно ми бе отказана среща с представители на ръководството за разговор. Озадачи ме още един факт, който ще си премълча...

- Това не е в стила ви. Кажете за какво става въпрос.
- Става въпрос за това, че около всички тези събития аз

разбирам за някакъв платен от “Софарма” рекламен репортаж,

в който са снимани офисите на фирмата. Нещо наистина “обществено полезно” - как мислите?! Случайност след случайността!.. И много – по нашенски.

- Долавям в контекста възможност приведените от “Софарма” пари да не съответстват на разходите за репортажа?.. Нещо като интелигентно спонсорство, да се изразим по-меко...
- Вие проучете за какво точно става въпрос, аз съм вече безработна домакиня!

- Сезирахте ли СЕМ по въпроса? Все пак тук пряко са засегнати свободата на словото и етиката на журналиста...
- О, да. Изложих в писмо до председателя на СЕМ – Пешева, в хронологичен ред събитията. Как предаването ми трябваше да се излъчи на 9 януари 2009-а. На 5.XII. обаче бях уведомена да считам договора си с Нова тв, считано от 1 януари 2009-а за прекратен. Разбира се, аз изтеглих въпросното предаване за излъчване на 23 декември, но под претекст, че ни пращат в “творчески” коледен отпуск, за който между впрочем научих от медиите /смях – б.а./, предаването не бе излъчено.

- А кога разбрахте за рекламния репортаж за офисите на “Софарма”?
- В първите дни на януари. Приятели ме информираха, че са го гледали през декември. Съвпадението просто им се набило на очи.

- Имате ли отговора на СЕМ по изложените от вас факти?
- Не още. Всъщност депозирах документите миналия понеделник. Трябваше ми време да се ориентирам. В началото наистина повярвах на версията, че Нова тв няма средства и съкращава някои предавания. Но пък разбрах, че се “завръщат” предавания, които също изискват средства. Същевременно медията непрекъснато твърди, че ще развива женската аудитория. Действията срещу “Искрено и лично” могат да бъдат наречени всякак, но не и партньорски.

- Надявам се да разрешите проблемите си. Напоследък се тиражират новини, че имате проблеми и в личния си живот, и аз се изненадах, като ви видях да идвате на срещата си с мен, хванати щастливо под ръка със съпруга си – Живко Чакракчиев...
- Намеквате за писанията, че

го “бия” ли?! /смях – б.а./. Той се забавлява с тях.

/ Репортерът действително става свидетел на това как се смее на публикация във в. “ШОК” самият Чакракчиев – прил. снимка/. – С Живко се разбираме чудесно. Единственото ни пререкание в момента е, че ако остана още дълго време вкъщи, съвсем ще объркам къщата с реда, който въвеждам в момента от скука /смях – б.а./. Близначките имат днес рожден ден, между впрочем. Още две от децата ми ще бъдат “отписани” от паспорта ми. Оставаме само с малкия. Двамата ми мъже се разбират чудесно. Живко заплашва малкия, че ако продължава да иска да спи с майка си в едно легло, понеже той обича да се гушка при мен, той ще моли един ден приятелката му да го прегръща преди сън, за да заспива по-бързо. /смях – б.а./. Това възмущава малкия – не го приема даже на шега. Много се смеем с него.

- Радвам се, че най-накрая ви виждам наистина обичана и закриляна от истински мъж...
- Най-важното е, че Живко е почтен човек и много добър приятел. Огорчиха ни сватбата... и то колеги от бТВ, които знаеха, че не искам да се снима, но както и да е... Изписаха се куп лъжи за онова момче-фотографа... Знаете ли, на сватбата присъстваха над 60 гости, между които хора с висок офицерски чин от средите на МВР. Как смятате – първо, можеше ли да си позволи Живко да се посрами с побой пред тия гости?! И второ – те щяха ли да мълчат, ако е имало нещо такова?! – хора с пагон и достойнство – как смятате?!

- Имате доста влиятелни приятели, но видно сте горда и не употребявате приятелствата си за изгода... В тази връзка – тиражира се още една клюка – че апартаментът ви на Св. Влас е подарък от един влиятелен човек – това вярно ли е?
- Ох, много ви моля, кажете ми името му, защото

мръсникът му с мръсник ми е ипотекирал апартамента в София,

за да ми го подари и вече три години изплащам кредита. А според погасителния план на банката, ще трябва да го правя до 2020-а година. Само ми покажете този мой “благодетел”, да го помоля да си вземе “подаръка” обратно, че ми излиза доста солен.

- С братя Бедникови имате ли все още проблеми?
- Слава Богу, не

- Надявам се, че сегашните ви патила не идват от магия?... /смях/.
- О, Боже! Ние сме имали много предавания срещу глупостите на магьосници и всякакви други, варящи кокали невежи, които умират да се чувстват специални! Надявам се Господ да има нужда от мен за добрите си планове и заради това да ме защитава и развива. Вярвам, че всеки проблем е развитие, стига да реагираш адекватно. И да не се страхуваш от страховете си. Поднасям чрез вас всичките си комплименти към хората, които все още продължават да ми пишат. Мнозина питат как могат да ми помогнат – до кого да изпратят послание, че отново ме искат на екрана. Това ме прави истински щастлива. И тъжна, едновременно с това. Аз съм работохолик. И продължавам да бъда непоправимо емоционален човек.

Едно интервю на Еми МАРИЯНСКА