Вземете мерки навреме, за да се предпазите от опасни усложнения. По вре­ме на пъ­ту­ва­не но­се­те елас­тич­ни чо­ра­пи или чо­ра­по­гащ­и. Пре­ди тръг­ва­не из­пий­те един ас­пи­рин от 100 мг по вре­ме на хра­не­не.
Как да се пред­па­зим от фле­бот­ром­бо­за? Аз чес­то пъ­ту­вам и то­ва за­бо­ля­ва­не ми съз­да­ва мно­го се­ри­оз­ни проб­ле­ми. И още един въп­рос: опа­сен ли е по­вър­х­нос­т­ни­ят тром­боф­ле­бит? Как­во мо­же да при­чи­ни и при как­ви об­с­то­я­тел­с­т­ва се по­я­вя­ва?

Ане­та Щи­ля­но­ва, Ру­се

При ви­сок риск от фле­бот­ром­бо­за мо­же да се нап­ра­ви нис­ко­мо­ле­ку­лен хе­па­рин 2 ча­са пре­ди пъ­ту­ва­не.
Пий­те го­ля­мо ко­ли­чес­т­во теч­нос­ти.
При съм­не­ние за дъл­бо­ка ве­ноз­на тром­бо­за е не­об­хо­ди­ма не­за­бав­на кон­сул­та­ция със съ­дов хи­рург или ан­ги­о­лог и из­вър­ш­ва­не на доп­ле­ро­во из­с­лед­ва­не.
До осъ­щес­т­вя­ва­не на та­зи кон­сул­та­ция лег­не­те и пов­диг­не­те бол­ния край­ник на две въз­г­лав­ни­ци, та­ка че стъ­па­ла­та да са на 10 см над ни­во­то на сър­це­то. Дви­же­те се въз­мож­но най-мал­ко. Мо­же­те да нап­ра­ви­те ком­п­рес със сту­де­на во­да. Взе­ме­те един ас­пи­рин от 100 мг.

Как­во пред­с­тав­ля­ва по­вър­х­нос­т­ни­ят тром­боф­ле­бит?

Това е въз­па­ле­ние на сте­ни­те на под­кож­ни­те ве­ни­ с об­ра­зу­ва­не на тромб. Об­х­ва­щат се най-чес­то ство­лът или ос­нов­ни­те раз­к­ло­не­ния на го­ля­ма­та под­кож­на ве­на на дол­ни­те край­ни­ци. Про­це­сът мо­же да се раз­вие във всяка част от по­вър­х­нос­т­на­та ве­ноз­на мре­жа, но най-чес­то в гор­на­та част на под­бед­ри­ца­та или дол­на­та част на бед­ро­то.
Болестта мо­же да въз­ник­не на ба­за­та на на­лич­на ва­ри­ко­за или да е след­с­т­вие на ве­ноз­ни ма­ни­пу­ла­ции, нап­ри­мер при пос­та­вя­не­то на або­кат по вре­ме на хи­рур­гич­ни ин­тер­вен­ции. Чес­то за­бо­ля­ва­не­то се раз­ви­ва при же­ни, из­пол­з­ва­щи хор­мо­нал­ни пре­па­ра­ти.
По­вър­х­нос­т­ни­ят тром­боф­ле­бит не пре­диз­вик­ва оток на за­сег­на­тия край­ник. На­ли­це са само за­чер­вя­ва­не, бол­ка и шну­ро­вид­но уп­лът­не­ние по хо­да на за­сег­на­та­та ве­на.
При пра­вил­но про­ве­де­но ле­че­ние ос­т­ри­ят въз­па­ли­те­лен про­цес пос­те­пен­но от­з­ву­ча­ва за око­ло сед­ми­ца. Ос­та­ва уп­лът­не­ни­е­то на ве­на­та за око­ло ме­сец. Въз­мож­но е ве­ноз­ни­ят съд пос­те­пен­но да се въз­с­та­но­ви, но с ув­реж­да­не на ве­ноз­ни­те кла­пи, или да ос­та­не за­пу­шен с трай­но за­губ­ва­не на фи­зи­о­ло­гич­на­та си фун­к­ция.

Въз­хо­дя­щи­ят тром­боф­ле­бит изис­к­ва спеш­на хи­рур­гич­на ин­тер­вен­ция

При нея се пре­къс­ва ве­на­та в мяс­то­то, къ­де­то се вли­ва в дъл­бо­ка­та ве­ноз­на мре­жа. То­ва е бър­за и не мно­го слож­на хи­рур­гич­на ин­тер­вен­ция, пре­дот­в­ра­тя­ва­ща на­пъл­но рис­ка от жи­во­то­зас­т­ра­ша­ва­щи ус­лож­не­ния.
В по-го­ля­ма­та част от слу­ча­и­те става дума за асеп­ти­чен въз­па­ли­те­лен про­цес. То­ва оз­на­ча­ва, че ня­ма ин­фек­ти­ра­не с бо­лес­тот­вор­ни мик­ро­ор­га­низ­ми. По­ра­ди то­ва не се на­ла­га включ­ва­не­то на ан­ти­би­о­тик.

ВНИ­МА­НИЕ!
Ако вед­нъж е пре­ка­ран по­вър­х­нос­тен тром­боф­ле­бит и ра­ди­кал­но ле­че­ние не е пред­п­ри­е­то, съ­щес­т­ву­ва ре­ал­на опас­ност от пов­тор­но раз­ви­тие на за­бо­ля­ва­не­то.
При всич­ки слу­чаи, при ко­и­то са на­ли­це раз­ши­ре­ни ве­ни, има ре­ал­на опас­ност от раз­ви­тие на тром­боф­ле­бит. Рис­кът е по-го­лям при по-нап­ред­на­ли­те фор­ми и при про­фе­сии, свър­за­ни с про­дъл­жи­тел­но сто­е­не в сед­на­ло или из­п­ра­ве­но по­ло­же­ние. За­то­ва сво­ев­ре­мен­на­та кон­сул­та­ция със съ­дов хи­рург или ан­ги­о­лог и адек­ват­но­то ле­че­ние на­ма­ля­ват зна­чи­тел­но рис­ка от ус­лож­не­ния.