Кървава драма се разигра на 9 срещу 10 декември вечерта в родилното отделение на болница “Св. Анна” във Варна. След като дава живот на първата си рожба – момченце, 23-годишната студентка Диана Стефанова издъхва. Причината за смъртта на младата жена е остра кръвозагуба.
“Картината беше страховита: по коридорите търчаха лекари и акушерки, носеха се викове и крясъци. Истински шок и ужас В началото мислихме, че бебе е умряло. След това разбрахме, че са изтървали родилка”, коментираха пред “ШОУ” млади майки, настанени в отделението по време на фаталния инцидент.

23-годишната Диана се прощава с живота си в 00,25 ч. на 10 декември. Няколко часа по-рано по естествен начин тя ражда здраво момченце с тегло 3900 грама. Гинеколози твърдят, че самото раждане е минало гладко. Според шефа на отделението д-р Стефан Скочев в картона на младата майка, четвъртокурсничка по екология в Техническия университет, не е имала отразени здравословни проблеми. Самият той недоумява какво е вкарало младата жена в гроба и очаква резултатите от хистологичния анализ на патоанатомите, за да разбере причината за скоротечната смърт на родилката. Засега най-спряганата версия е, че Диана е издъхнала от амниотична емболия. 85% от тези случаи приключват със смърт, защото кръвта на родилките не се съсирва.

Хронология на драмата

Бебето на Диана изплаква в 21,56 ч. Минути по-късно майката започва обилно да кърви. Лекарският екип й прелива 6 сака кръв. За да спасят живота на младата жена, медиците предприемат и кардинална хирургична интервенция - отстраняват детеродните й органи. Но и това не помага – жестокият кръвоизлив не спира, защото кръвта не иска да се съсирва.
7 пъти родилката изпада в клинична смърт, 7 пъти лекарите я дефибрилират и се опитват да я върнат към живота. Но без успех. Младата майка, ненарадвала се на първото си чедо, издъхва.
Началото на края на Диана започва в 14 ч. на 9 декември. Тогава околоплодните води на бъдещата майка изтичат. В 19,15 ч. тя постъпва в болницата. В 20,50 ч. родилните й напъни започват. След по-малко от час младата жена се сдобива с първородната си рожба. Акушер-гинекологът д-р Алфред Якуб, който води раждането, забелязва кървене от матката и веднага прави шев. Само след 15 минути родилката съобщава, че й е прилошало. Кръвното й е паднало - 80/40, а сърдечният й ритъм е ускорен - 120 удара в минута. 5 минути по-късно започват венозни вливания на водно-електролитни разтвори и кръв, повикан е и реаниматор.
В началото тези мерки овладяват кървенето, но не за дълго. В 22,30 ч. кръвоизливът отново се активизира и дежурният лекар д-р Якуб търси втори акушер-гинеколог. Докато

тримата лекари се опитват да се преборят със смъртта,

на помощ идва и шефът на отделението д-р Стефан Скочев. Пациентката е подготвена за спешна операция по отстраняване на матката. Сърдечната дейност е възстановена, но за кратко. Потърсен е и втори реаниматор и се извършва хирургическата интервенция. Диана е интубирана, а матката й – отстранена. Пет минути преди 23 ч. сърдечната дейност на родилката е нарушена, а кръвното й налягане не може да бъде доловено. Започва съживяване с адреналин и атропин. 25 минути след полунощ гинеколозите обявяват смъртта й. Диана става “пациент” на патоанатомите.

До 10 дни те трябва да се произнесат за причината за трагичната й кончина. “Белите престилки”, които не можаха да я изтръгнат от лапите на смъртта, обаче предварително отричат лекарска грешка. Според тях вероятната причина за смъртта е нарушено кръвосъсирване и амниотична емболия. При подобно усложнение шансът за спасение е едва 15%.
23-годишната Диана Стефатова родом е от Полски Тръмбеш. Целият град е потресен от трагедията на семейството й. Родителите на мъртвото момиче били уважавани хора. Почернената й майка искала да отгледа детето на починалата си дъщеря. Веднага след аутопсията в сряда родителите на Диана прибрали трупа й и го откарали в Полски Тръмбеш. На 12 декември по желание на семейството й,

тя е погребана в родното й градче.

Да я изпратят в последния й път, от Варна пристигат нейни колеги от Техническия университет във Варна. “Беше отличничка, на 3 декември ректорът я награди за постиженията й, а на следващия ден е сред 50-те най-добри студенти в града, наградени лично от кмета Кирил Йорданов с парична сума”, казва Пламен Байков, председател на студентския съвет във вуза. Той и колегите му не знаят кой е бащата на детето. Но родилки, които по време на трагедията с 23-годишната студентка са пребивавали в същото отделение, разясняват, че докато Диана умирала, пред входа на родилното чакал приятелят й - на възраст около 35-годишен. По неофициални данни двамата нямали брак. Очаква се осиротялото момченце, което е добре, да бъде осиновено от родителите на починалата му майка.

Варна,
д-р Марина ШИВАРОВА