Свалете килограми и излекувайте ангината, ако имате такава
За­що ня­кои хо­ра хър­кат, а дру­ги не? И как­ви са при­чи­ни­те?

Ве­се­лин Ди­мит­ров, Хас­ко­во

Ко­ле­ба­ни­я­та, ко­и­то въз­ник­ват в ди­ха­тел­ни­те пъ­ти­ща меж­ду сте­ни­те на грък­ля­на и мъ­же­ца, пре­диз­вик­ват хър­ка­не­то.

При­чи­ни­те

- Нас­лед­с­т­ве­ност. Тес­ни­те ди­ха­тел­ни­ пъ­ти­ща ни се пре­да­ват по нас­лед­с­т­во от май­ка­та и ба­ща­та. То­ва мо­же да се оп­ре­де­ли и по фор­ма­та на ли­це­то: кол­ко­то по-ши­ро­ко е то, тол­ко­ва по-го­ля­ма е но­сог­лът­ка­та и съ­от­вет­но тол­ко­ва по-мал­ка е ве­ро­ят­ност­та чо­век да хър­ка.
- Ан­ги­на. Но­сог­лът­ка­та е за­пу­ше­на и ди­ша­не­то е зат­руд­не­но. Ос­вен то­ва хър­ка­не мо­же да пре­диз­ви­кат: аде­но­и­ди при де­ца­та; хро­нич­на хре­ма или си­ну­зит; по­ли­пи; се­зон­на алер­гия с ри­нит. Ос­вен то­ва в ня­кои мо­мен­ти чо­век мо­же прос­то да не усе­ти, че има ня­как­ви на­ру­ше­ния в ди­ха­тел­ни­те ор­га­ни. А окол­ни­те се из­мъч­ват от не­го­во­то хър­ка­не.
- Зат­лъс­тя­ва­не. Кол­ко­то по­ве­че из­лиш­ни ки­лог­ра­ми има­те, тол­ко­ва по-го­ля­ма е ве­ро­ят­ност­та маз­ни­ни­те да се от­ла­гат в об­ласт­та на ши­я­та и в ра­йо­на на глът­ка­та. И пак се при­тис­кат ди­ха­тел­ни­те пъ­ти­ща. Ос­вен то­ва мас­т­на­та тъ­кан вли­яе на сте­ни­те на но­сог­лът­ка­та и я пра­ви не­ус­той­чи­ва.
- Въз­раст­та. Кол­ко­то по-стар е чо­век, тол­ко­ва по-сла­бо елас­тич­ни са сте­ни­те на но­сог­лът­ка­та.

Обикновено хър­ка­не­то е бе­зо­бид­но,

още по­ве­че ако пар­т­н­ьо­рът ви спи здра­во и не чу­ва зву­ци­те, ко­и­то из­да­ва­те. Но кол­ко­то по­ве­че хър­ка­те, тол­ко­ва по-раз­х­ла­бе­ни ста­ват­ сте­ни­те на грък­ля­на. И ра­но или къс­но по вре­ме на сън ще за­поч­нат да се уд­рят ед­на в дру­га и да не про­пус­кат въз­дух. Та­ко­ва крат­кот­рай­но спи­ра­не на ди­ша­не­то се на­ри­ча син­д­ром на нощ­на­та ап­нея. Тя ве­че дей­с­т­ви­тел­но е опас­на:
- Стра­да сър­це­то. По вре­ме на спи­ра­не на ди­ша­не­то се по­ви­ша­ва кръв­но­то на­ля­га­не - съ­до­ве­те на сър­це­то и глав­ният мо­зък из­пит­ват на­то­вар­ва­не.
- В опас­ност е и нер­в­на­та сис­те­ма. Тя не ус­пя­ва из­ця­ло да се въз­с­та­но­ви по вре­ме на сън.
- За­ся­га се ен­док­рин­на­та сис­те­ма. Бол­ни­те от за­ха­рен ди­а­бет мо­гат да по­лу­чат за­ду­ша­ва­не. Стра­да­щи­те от зат­лъс­тя­ва­не за­поч­ват да качват ки­лог­ра­ми.

Един­с­т­ве­ни­ят ефикасен ме­тод в този случай е опе­ра­ция

за на­ма­ля­ва­не дъл­жи­на­та на мъ­же­ца. Чрез ла­зер или по хи­рур­ги­чен път ед­на част от ор­га­на се от­ряз­ва. Има 90 про­цен­та га­ран­ция.
Има и още един, ал­тер­на­ти­вен ме­тод - пос­та­вя се спе­ци­ал­но ус­т­рой­с­т­во, ко­е­то не поз­во­ля­ва на ус­та­та­ да се зат­ва­ря и да па­да ези­кът. Уве­ли­ча­ва се ле­ко прос­т­ран­с­т­во­то на ди­ха­тел­ни­те пъ­ти­ща и хър­ка­не­то спи­ра.
Но то­зи ме­тод не е съв­сем удо­бен, до­ри може да се каже, че е мъ­чи­те­лен.

УПРАЖНЕНИЯ СРЕЩУ “МАЛКАТА НОЩНА МУЗИКА”

Чу­вал съм, че има ня­как­ви спе­ци­ал­ни уп­раж­не­ния за пре­ус­та­но­вя­ва­не или по­не на­ма­ля­ва­не на хър­ка­не­то. Има ли та­ки­ва и ефи­кас­ни ли са?
 

Пе­тър Ди­мит­ров, Ста­ра За­го­ра

Ня­ма на­уч­ни до­ка­за­тел­с­т­ва, че те­зи уп­раж­не­ния, за ко­и­то го­во­ри­те, мо­гат да по­мог­нат при ле­че­ни­е­то. Но ня­ма и да нав­ре­дят.
За да ук­ре­пи­те мус­ку­ли­те на неб­це­то и но­сог­лът­ка­та, тряб­ва да из­пъл­ни­те ня­кол­ко уп­раж­не­ния. Ре­зул­та­тът оба­че ще дой­де не по-ра­но от 3-4 сед­ми­ци.
Опи­тай­те да про­из­не­се­те зву­ка “и”, ка­то сил­но нап­ря­га­те мус­ку­ли­те на глът­ка­та, ме­ко­то неб­це и час­тич­но ши­я­та. В ре­зул­тат на то­ва уп­раж­не­ние тряб­ва да по­лу­чи­те не­що сред­но меж­ду зву­ка “и” и пов­ръ­ща­тел­но дви­же­ние. Са­мо не се прес­та­ра­вай­те. Пов­та­ряй­те два пъ­ти на ден - сут­рин и ве­чер по 25-30 пъ­ти.
Из­п­ле­зе­те език, ся­каш по­каз­ва­те на ле­ка­ря бол­но­то си гър­ло. Кол­ко­то по­ве­че уси­лия нап­ра­ви­те в то­ва от­но­ше­ние, тол­ко­ва по-доб­ре. Тряб­ва да усе­ти­те нап­ре­же­ние в мус­ку­ли­те в ос­но­ва­та на ези­ка. Пов­то­ре­те то­ва уп­раж­не­ние 30 пъ­ти. А след то­ва пак тол­ко­ва пъ­ти нап­ра­ве­те дви­же­ни­е­то, са­мо че то­зи път на­со­че­те ези­ка си на­зад към гър­ло­то.
Не заб­ра­вяй­те и за че­люст­та - 30 дви­же­ния с дол­на­та че­люст нап­ред-на­зад ще по­мог­нат да ук­реп­нат сла­би­те мус­ку­ли. След то­ва стис­не­те със зъ­би ня­ка­къв пред­мет и го стис­кай­те със си­ла в про­дъл­же­ние на 5 ми­ну­ти.