Щях да умра от волтарен, споделя най-известната наша преводачка
Ани ЕВРЕВА e дългогодишен филмов преводач. Владее отлично френски, английски, немски, италиански и сърбо-хърватски. Превела е повече от 2 хиляди филма и над дузина книги. Специализирала е в Англия, Франция, Италия. Работи в телевизията над 30 години. След това заминава за три години за Хараре, Зимбабве. Там преподава в колеж немски, френски и английски. Заедно със съпруга си и със сина си (и двамата - лекари) се преместват в Дърбан, ЮАР. Там преподава в езикова академия. За 50-годишнината си получава орден “Кирил и Методий - първа степен”. Заслужил деятел на изкуството и културата.

- Кое е най-привлекателното във вашата професия?
- Най-привлекателното е, че филмите са от най-различно естество - игрални, документални и т.н. Човек постоянно научава нещо ново - например за ботаниката, за рибите, за растенията, за историческите области и личности т.н. Превеждала съм много интересни сериали, например “Форсайтови”. Наскоро завърших новия превод на филма “Октопод”. Превела съм всички филми на Ален Делон, комедиите с Луи дьо Фюнес и много други. Обичам работата си. Непрекъснато правя справки за неща, които не зная.

- Кои филми са най-трудни за превод?
- Научно-популярните; тези, в които има много научна терминология; медицинските. При последните обикновено ми се налага да търся консултант.

- А какво мислите за здравето?
- Много хора смятат, че то не е важно, докато го имат.

Когато го загубят, виждат, че е на първо място.

Навремето споменах пред един професор в ЮАР: “Едно голо здраве...” Веднага ми отговори: “Ние нямаме такъв израз. Ако нямате здраве, нямате нищо! Няма да ви се яде, няма да ви се спи, няма да имате настроение”. Здравеопазването там е организанирано по различен начин. Ако си малко по-възрастен, на всеки 6 месеца те викат на контролни прегледи - за проверка на холестерол, кръвна захар и пр.

- Какво друго препоръчват в ЮАР?
- Най-вече - да се избягва стресът. Той е в състояние да отключи всякакви заспали болестни процеси.

- Как сте със здравето самата вие?
- Страдам от шипове в областта на гърба. Ходих при няколко лекари. Пия различни лекарства. Но те са само временно успокоение. Медиците все още не са открили лек срещу шиповете. Налага ми се да спя на удобен матрак, да ходя с удобни обувки. Лично аз трябва да внимавам с холестерола - запушват се кръвоносни съдове. Изключвам от менюто си мазните, сладките неща, маринованите храни, подправките. Те могат да предизвикат други заболявания, които съвсем не са приятни.

- Други болежки?
- Имам слаб стомах. Гастрит - със сигурност. От лекарствата, които ми дават, получавам киселини, включително и сутрешна депресия.

- Какво пиете?
- Ранитидин и други препарати. Понякога ги спирам за 2-3 дни, за да ми се успокои стомахът.

- Имала ли сте здравословен проблем по време на работа?
- Когато се преуморя много и превеждам по 2-3 филма от екран, ми пада кръвното налягане. Започва лек световъртеж. Ако не пия кафе, не мога да дойда на себе си. Свикнах с него. Сега гледам да го намаля, но става трудно.

- Страдате ли от друго?
- Имам алергия към волтарен. Веднъж болките в крака бяха много силни. Сложиха ми три инжекции. След последната получих страшна алергия - с червени петна. Пулсът ми стана 160. Синът ми е лекар. Веднага ми направи инжекция и май ми спаси живота. Бях страшно зле.

Мислех, че ще ми се пръсне сърцето

- От колко време пушите? Вреди ли ви?
- Разбира се, че ми вреди. Ако препуша, трудно заспивам вечер, дишането ми се учестява, кашлям. Пуша от много години. Веднъж успях да спра цигарите за 6 месеца. Започнах да дъвча дъвка. Резултатът беше, че ми се развалиха зъбите...

- Спортувала ли сте?
- Играех тенис, карах кънки, колело. Днес се опитвам да правя гимнастика в парка. Доста съм обездвижена, твърде много време прекарвам вкъщи пред компютъра.

- Какви други храни избягвате?
- Всички от животински произход - масло и т.н. Използвам зехтин. Не ям свинско месо. Предпочитам пилешко и риба. Приемам доста плодове. В кафето слагам малко захар. Избягвам сладкишите. Хляб консумирам в силно ограничени количества.

- На какво ниво е нашето здравеопазване?
- Лично аз не съм доволна от организацията му. Веднъж отидох на лекар и той ми предписа лекарства за крайниците. После трябваше да ида до джипито си, за да ползвам услугите на Здравната каса. Лекарката каза, че въпросната Каса не отпуска средства за лекарства, които са под кръста. Каза, че ще ме прати при невроложката - все едно имам мозъчна болест. Какво излиза?! Може да си в инвалидна количка например - щом проблемите ти са под кръста, няма да ти помогнат с нищо. Как е възможно такова нещо?! Споменах това пред лекаря си в ЮАР. Той само каза:

“Каква държава сте вие? Племе ли сте?”

- Здравната каса върши ли си работата?
- Не. Мине някой месец, и почнат да намаляват средствата за лекарства. А на мен и на много други хора те за жизнено необходими. В Касата има нещо сбъркано.

- На какво ви приличат нашите болници?
- Изумява ме това, че болните трябва да си носят чаршафи. Лекарствата си ги купуват отвън. Тогава за какво е болницата?! Човек може да си лежи и вкъщи. При това ще си сменя чаршафите. Болници като нашите няма никъде по света... Зимбабве е африканска страна. Веднъж се наложи се да остана в болница там. Всичко светеше от чистота. А това е изостаналата Африка!

- Тогава къде сме ние?
- По-назад от Африка.

- Какво мислите за българските лекари?
- Не мога да ги сложа под един знаменател. Ходих при много медици.

Не могат да ми поставят точна диагноза

Съжалявам, че мъжът ми почина. Той беше професор и поставяше изключително точни диагнози. Но разпитваше болния по един час. А днес ни претупват за 5-10 минути. Не зная защо е така. Може би лекарите не са достатъчно добре платени. В другия случай - просто не разбират от професията си!

- Здрав човек ли е българинът?
- Не мисля, че е здрав. Хората у нас живеят в изключителен стрес. Новините по телевизията винаги започват с нещо отрицателно. Като завършат с това, че и времето ще бъде лошо, човек не може да заспи. За едно земетресение вдигнаха шум да небесата...
Сред моите приятели няма нито един, който да не се оплаква от някаква болест. Повечето българи страдат от нерви. Нещо не е наред в нашата държава. Затова гражданите й не са спокойни. Не си спокоен вкъщи - някой може да те ограби. На улицата може да се случи същото. Всичко това води до най-различни заболявания. У нас инфарктите са твърде много, болните от диабет - също. В сравнение с другите страни, броят на страдащите е твърде голям. Основната причина за лошото здраве на българина е че гледа отрицателно на живота, винаги се съмнява, винаги критикува. А понякога нещата са много дребни и отшумяват на другия ден.

Едно интервю на Здравка ИВАНОВА