ТАЙНИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ
След концерта си Ози Озбърн спретнал алкохолна вакханалия в хотелската си стая

Рокаджията Ицо Петрофф е един от най-върлите фенове на чуждестранните рок банди, които напоследък концертират в България. Нашенецът рядко пропуска изявите на задграничните си колеги, с доста от тях е и в приятелски отношения. Петрофф е присъствал и на не малко купони преди и след рециталите на звездите. За тигъра на печата той разкрива пикантериите, които съпътстват всяко звездно турне.

- Какво не виждат феновете по концертите на големите рок банди, които идват в България? Какво се случва зад кулисите, в хотелите?
- Всичките, които идват, са безкрайно капризни. Преди всяко турне организаторите уточняват с групарите детайлите. Но когато дойдат, почват да имат претенции за нови и нови неща. За тях България е екзотика и като дойдат на място звездите започват да безобразничат и да не спазват начертаната програма.
И навремето беше така. Например на ^Златният Орфей^ преди години гостуваха ^Супер Макс^. В хотела на Слънчев бряг им направили забележка, че апартаментите им са като хан - постоянно някой влиза и излиза, а тогава охраната беше много яка. Вокалистът на групата обаче вдигна такъв скандал, че уволниха жената от рецепцията, която им направила забележка.
Няма да забравя и случката, когато гостуваше Прешъс Уилсън. Мацката отнесе страхотен шамар от импресариото си, защото вечерта преди рецитала си, вместо да почива, се беше навряла в апартамента на Янчо Таков.
- А сега групарите как се държат?
- Същите са. Иначе като музиканти са перфектни. Бях очарован от концерта на Ози Озбърн. Той извика на сцената всички вещици и демони, явно оракули са го консултирали. След концерта обаче, традиционно в негов стил, спретнал страхотен купон в хотела. Макар че той вече е на възраст, аз помня какво се случи преди доста години след турнето му в Прага - то не беше дрога, то не бяха жени, вакханалия пълна. Но сега, плри идването си в София, Ози го беше ударил на битов алкохолизъм. Той и хората му обитаваха цял етаж на елитен столичен хотел и купонясваха в тесен кръг. Първоначално били занесени две бутилки уиски в неговия апартамент. В късните часове обаче Озбърн буквално пощурил рум сървиса. За цялата нощ той и още няколко негови авера изпили поне десетина бутилки твърд алкохол. Бирата отделно. И цяла нощ от етажа дънила силна музика.
Но масово всички се дрогират или пият като смоци. Почва се да се пие още преди концерта, зад кулисите. Отделно от това винаги има антураж от леки момичета, които дори не са и фенове. Някой ги пазари за забавление на музикантите.
- Организаторите ли ги пазарят?
- Не, по-скоро това го правят подгряващите групи. Но винаги се наемат професионалистки. От разни бардаци обикновенно ги вадят. Има две, които са постоянно присъствие в последните десетина години, казват се Ася и Николета.
- Говори се, че след концерта на ^Блек Сабат^ на стадион ^Локомотив^ зад сцената имало доста употребявани презервативи...
- Абсолютно, така е. Разбира се, това не е дело на Ози или на някой от ^Сабат^. Правят го всички онези около тях, които като грабливи птици гледат да чопнат каквото могат и да се възползват от славата на музикантите.
- А каква е цената на тези момичета?
- Едва ли е повече от 100 евро на сеанс. Самите групари казват, че проститутките в България струват толкова, колкото струва пилешкото в Европа. И затова си наемат по една дузина курви, след което си избират най-готината или си ги разменят помежду си.
- Практика ли е да се наемат българи за хамали срещу мижави пари?
- Парите не са мижави за нашия стандарт. Дават по стотарка на човек и доста народ е навит да хамалува за тези кинти. Обикновено организаторите наемат момчета от фен-клубовете. Познавам един пич, Стойчо се казва, той от години с това се занимава.
- А музикантите от ^Скорпиънс^ капризни ли са?
- Определено голям каприз е вокалиста им Клаус Майне. Не знам на концерта им днес (вторник, 6 септември) в Каварна как ще се държат, но си спомням идването им преди 12 години, когато пяха на стадион ^Васил Левски^. Та Майне имаше сериозни претенции относно храната, водата и... хавлиите в хотела. Просто пичът получавал обриви от някакъв си вид хавлии и сто пъти връщал камериерката да му ги сменя. Бяха настанени в Парк хотел ^Москва^, три пъти бай Клаус сменял апартамента, който са му давали. Връщали храната в кухнята, капризите им нямали край. Иначе, като махнем това, бяха изключително дисциплинирани, професионалисти отвсякъде. След концерта се прибраха, вечеряха по стаите си и до другия ден никой не ги видя.
- Ти се познаваш и с Филип Киркоров, той много ли се глези?
- Той е едно момченце, което успя толкова много, колкото не предполагаше. Той е претенциозен, знае цената си, обича да си угажда много. Ходихме с него в един китайски ресторант, където много вещо каза какво точно иска да му бъде приготвено, макар че такова ястие нямаше в менюто.
По отношение на облеклото е абсолютна кипра. Не излиза преди да си сложи еди-какво си колие или пък някакъв подарък от Алла Пугачова. Също така е изключително вярващ човек. Постоянно носи амулет, а преди концерт казва поне десетина молитви. Също така и си пада по кича. Има всевъзможни сувенири с неговия лик - чаши, чинии, фланелки, бонбониери...
- А в хотелите проявяваше ли претенции?
- Правеше впечатление, че Фильо винаги е обграден от 4-5 невероятно красиви бодигардове. Отделно от тях покрай него винаги пърхаха по няколко красавици, ей така, за лице. Придружаваха го навсякъде, като супер звезда.
- А в крайна сметка с бодигард или манекенка си е лягал вечер в леглото?
- Гарантирам ти, че ако той спи с някой от гардовете или пък с момиче, то е изключително дискретно и тайно. Просто няма такива филми при Алачка, тя му звъни през половин час по телефона. Ако го хване в крачка - ще го изяде жив. Познавам я от години, още когато беше в България с ^Веселите момчета^. Тя пие по кило и канче отгоре. И представяш ли си я колко е люта, особено като е махмурлия. Та те с Киркоров знаят правилата на играта и се съобразяват с тях, просто място за кръшкане няма.

Едно интервю на
Митко ЩИРКОВ