Над 200 софийски тарикати от “Магурата”, “Кристал” и “Бразилия” бяха спипани от “ШОУ” на тайна сбирка в "Скай плаза".
Над 200 легендарни тарикати направиха алтернативна сбирка на конгреса на БСП в ресторант “Скай плаза” на НДК през нощта на 21. Изключителното право да снима в залата получи само и единствено “ШОУ”.
За справка на по-младите - “Магурата” беше известно кафене на бул. “Витоша”, малко преди НДК. Там се събираха поне два пъти на ден тарикати от София и провинцията. Въртеше се чейнч. Играеше се барбут и се уговаряха далавери. Купуваше се и се продаваше всичко за каквото се сети човек - долари, марки, злато, крадено и контрабандно. Знайно е, че най-богатият днес българин -

Васил Божков, е "проходил" на “Магура”-та.

По време на Виденовата криза там беше мястото, където можеше да си купиш бензин или нафта за колата, без да чакаш цяла нощ на бензиностанцията с мизерните си талончета.
Венци Върха, Джими и Божо Дупето изпълниха ролите си на домакини и посрещаха събратята си подобаващо. Разбрахме, че близо два месеца са въртели телефони, за да организират сбирката.
Гости на софийските тарикати бяха дошли чак от Варна, водени от Петьо Малкия. Около Жоро Палачинката от Велинград се събра бойна група. Салати, богати предястия и вълчи мезета огъваха огромните маси. С маркови питиета, “от канарче кисело мляко” се пълнеха чашите в залата. Няколко агнета бяха жертвани “по гергьовски” извънредно. Само някои от тарикатите пристигнаха с жени или момичета. На масата на Анто Арменеца се качи буйна мома и затанцува диво. Два цигански оркестъра изкараха целия си репертоар по два пъти, обикаляйки масите, за да свирят на ушенце.

Близо 80 от магураджиите, някои наложили се и като бизнесмени, си купиха от изложените там книги на Наско Испанеца, известен и като Краставицата. Доказателство, че се чете и в тези среди. Заведението се тресеше от поздрави от оркестъра и певицата за бате Трайчо Манекена, за бате Начко, за гостите от Варна, за гостите от Велинград....
Жоро Георгиев от небезизвестния хотел “Аякс”, Киро Дългия, Даната, Дичката, Пламен Килията, вече известен строителен предприемач, Кольо Близнака, Веско Воденицата, Мишо Катила, Киро Маймуната, Геле Кюстендилеца, Пачо Тренев, Боната, един от кафеджиите на “Магурата”, всеизвестният тъмнокож Юм, Боби Суходолеца бяха част от живите легенди на "Магурата", които “ШОУ” увековечи.
Мето и Цецо доведоха братята от маалата. Фокера, Косьо Стайков, Кольо Близнака, Люси Манекена и още няколко бяха долетели специално за срещата от Европа, САЩ и Канада. Шоуменът
Миодраг Иванов се докопа до микрофона и не спря с изявата си, докато не му го отнеха насила.

Всички съжалиха, че не е дошъл всепризнатият №1 Васил Божков. Не присъстваше и известният Чико, който беше болен. Не дойде и Киро Черния поради това, че трудно се движи след инсулта си.
Накрая, когато дойде време да се тегли чертата и да се плаща ешмедемето, доста от “по-тарикатите” вече се бяха измъкнали, без да си платят. Наложи се вече по-заможните да поемат апетитите на по-бедните си “колеги”. Догодина тарикатите гласят срещата им да бъде във Варна.

Делегат: Жоро Захариев /Индиеца/

Историите на най-легендарните магураджии – очаквайте следващата седмица.

Номерата на магураджиите

Врътка с “кукла” е лесна работа. За малко на “клиента” му дават истинска пачка и след секунди, уж за проверка на банкнотите, му се набутва пачка от изрязани от вестници банкноти с по една истинска пара отгоре и отдолу.
Друг номер е пласирането на позлатените предмети с претенция за златни. Има и още един начин за извозване на балъци - напълване на кух пръстен с калай или олово и изтъргуването му като масивна златна изработка.
“Имаш ли “зелено” или “шарено”? “ - беше дежурният въпрос на “Магурата”.
Когато някоя жертва е прекарана, се казва "Врътнахме го".
"Бомба" означава да се наядеш и напиеш в скъпо заведение и да духнеш, без да платиш.
Марките и доларите ментета се режат на специално вкарана от чужбина машина. От работа на нея излизат мазоли.
Крадените вещи понякога идват “по заявка!”