Единствената й близка дружка от гилдията Аня Пенчева я вардела от журналисти и колеги с думите: “Оставете я, Ваня не е добре с нервите”.
Актрисата Ваня Цветкова, която минаваше за секссимвола на 80-те години, се завърна миналата седмица в България, за да разкаже спомените си за класика Павел Вежинов... покачена на покрива на 18-етажния писателски блок на столичната улица “Незабравка”. “Рециталът” й ще влезе в документалната лента “Отвъд бариерата”, посветена на писателя, която снима режисьорката Галина Кралева по сценарий на Вежиновата дъщеря – Павлина Делчева. Ексцентричната сцена е препратка към нашумелия навремето филм “Бариерата” по едноименната повест на Павел Вежинов. В нея изгря звездата на 19-годишната блондинка от столичния квартал “Подуяне”. Преди да влезе във ВИТИЗ, Ваня мечтае да стане световна шампионка по художествена гимнастика и даже тренира усилено при легендарната Нешка Робева, довери самата тя в едно интервю.
Напоследък, шушука се в тетралните среди, Цветкова отново го е закършила с нервите. Тя от млада си била опърничава и непредвидима, но в САЩ, където емигрира още през далечната 1990-та, положението станало неудържимо. Докато си намери що-годе прилична работа, била подложена на невероятен тормоз и унижения. Започнала да гълта антидепресанти с шепи. Въпреки това в момент на пристъп цапардосала шефа си от магазина за пуловери по главата. После се сдърпала люто и с другата си шефка – злобна дама, която й пиела силите като вампир.
След неочакваната смърт на майка си, отишла си през 1999-та от ненавреме “уловена” двустранна пневмония, русата амбиция изпада в жестока депресия. Плаче с повод и без повод, животът й опротивява тотално... Намира опора само в сина си – компютърен специалист, чиято издръжка в колеж тя изцяло финансира. Днес младежът е поел по своя път, но звездата от “Лавина” и “Адио, рио” отново е

“на ръба на нервна криза”.

По време на предпоследната й визита в родината единствената й близка приятелка в гилдията – Аня Пенчева, я пазела от навлеци и журналисти, повтаряйки като навит грамофон: “Оставете я, не виждате ли, че не е добре с нервите!” Ваня и тогава си поплаквала често, а настроенията й се сменяли през няколко минути.
Докато декламираше спомените си за Вежинов, в Интернет-форумите плъзна клюката, че в Америка актрисата заработвала като крупие в казино на бившата ДС. По тази линия навремето напуснала страната с вече бившия си мъж -– каскадьора Павел Дойчев. Разбира се, Цветкова тиражира съвсем различна версия за заминаването си в медиите – че уж благоверният й спечелил “зелена карта” от лотарията и я поставил пред свършен факт. Къде е истината, остава загадка. Но в САЩ спецът по каскадите не работи и ден по специалността си, а става финансов дилър. Семейният им живот не потръгва, въпреки че навремето двамата са лудо влюбени и ги женят на бохемски купон в Созопол. Кумува им “несменяемият” екранен партньор на Ваня Иван Иванов. Запознанството им е нестандартно – Дойчев е бандитът, който провесва героинята от “Комбина” с главата надолу от 19-ия етаж. Разглезената от ранната си слава актриса е сразена от бруталния му чар на “мачо” и хлътва до уши. Но каскадьорът, който тогава се води на щат в Народния, е един от най-отявлените столични плейбои и “баджанак” на много известни мъже преди 10 ноември. Говори се, че

даже заплодил “оборотна” софийска гърла,

която по-късно се прехвърля към друг представител на “златната младеж”. Според Ваня Цветкова бившият й съпруг и в САЩ си останал така безотговорен, както и на младини, и не давал цент издръжка на общия им син, да не говорим за морална подкрепа. След развода си тя остава без постоянен партньор до себе си, което още повече я комплексирало и задълбочило душевните й терзания. Закономерно се стигна и до изповедта й в българската преса, че никога не се е смятала за красива и желана от мъжете жена. Напротив – явно ги плашела и отблъсквала с трудния си характер и им трябвало време, за да я опознаят и свикнат с нея. Малко мъже обаче притежават такова търпение.
В интерес на истината “сериозните” любовни авантюри на Цветкова се броят на пръстите на едната ръка. Докато още следва във ВИТИЗ, се загаджва със своя състудент – красавеца Огнян Купенов, и даже го препоръчва за изпълнител в “Лавина”. По-късно той се ориентира към режисурата, бракува се за “лицето на демокрацията” Лиана Панделиева и след раздялата си с нея отпраши за Америка. В началото на 80-те Ваня и Огнян движат в една тайфа с по-младата Милена Фучеджиева, щерка на директора на Народния Дико Фучеджиев, и с годеника й Ради, обещаващ кинооператор и син на култовия режисьор Въло Радев. Заедно са и в ладата, управлявана от техния общ приятел Христо Сираков, която се забива в крайпътен стълб близо до Луковит. Ради загива на място, а годеницата му едва оживява след месеци болнично лечение. За щастие остава живо детето им – Радина, която от началото на 90-те живее с майка си в САЩ.

На следствието Ваня Цветкова и Купенов дават фалшиви показания в полза на Сираков,

който също е издънка на човек от голямото добро утро – баща му е представител на “Ер Франс” за България. 26-годишният мъж се отървава само с 2 години престой в затвора и то при странен “олекотен” режим. Малко преди това бъдещият бизнесмен, прочул се с прякора Ицо стоте манекенки, е блъснал с колата си млада жена с бебешка количка. И тогава обаче му се разминало, защото наблизо били... дежурните му свидетели Ваня Цветкова и Оги Купенов. След инцидента Фучеджиева се разсърдила люто на довчерашната си дружка и дълги години не й проговаря. Едва в Страната на неограничените възможности двете отново се сближават, след като актрисата-крупие я моли за прошка, оправдавайки се с думите:

“Милена, не знам защо направих това. Бяхме малоумни тогава...”

Наскоро от артархива изплува и още една пикантерия по адрес на Ваня Цветкова. Че с наборката си Аня Пенчева, като любимки на Тато, му повлияли по някакъв начин... да им осигури по-луксозни условия на труд. Двете прими не били доволни от гримьорните си и пищели, че не могат да ги делят с разни завистливи “дъртофелнички”. Така се стига до печално известния пожар в Младежкия театър. Целият реквизит се мести в Студентския дом, който подслоняваше трупата чак до доскорошната реставрация на театъра. Самата Аня не крие общата им близост до Първия.
“Що правешка баница сме изяли... И докато ядем, трябваше да казваме: “О, другарю Живков, много е хубава!”, разказва през смях половинката на бизнесмена Ивайло Караньотов. А когато имало “официален повод”, Тато ги слагал да седнат до него - Аня до дясното му коляно, а Ваня – до лявото. Обикновено след такава компания уреждали свой колега с жилище. Бай Тошо, естествено, отпуснал и на тях етаж от новопостроен блок.

Неда Данева