Откриха обесен в апартамента му полицейски шеф, продавал антика.
Димитър Тончев е гражданин на света, както пише във визитната му картичка. Роден е в Пловдив, живял в Хасково и в Ивайловград, работил в САЩ, Испания и Гърция. В момента е безработен. Наскоро се е прибрал от Канарските острови, където повече от три месеца е на социални помощи. Неговата страст е иманярството. Знае много по темата, но преди да каже нещо, дълго го премисля.

- От колко време се занимаваш с иманярство?
- От 30 години. Дядо ми събираше разни антики, лъскаше ги, подреждаше ги. Веднъж ме заведе в една нива край димитровградския квартал “Черноконево” да търсим монети. Беше валяло дъжд и дядо каза, че древните пари се търсят след голям дъжд, защото светят. Газихме в нивата до колене и, разбира се, нищо не намерихме. Оттогава ми е иманярската страст – да търся монети, които светят.

- И намираш ли?
- Трудна работа. Но съм намирал други ценни антики – пръстени, печати, копия. Преди 20 години предложих един такъв печат на древен тракийски владетел на хасковския музей. Казаха ми, че струва 30 лева. Оттогава не съм предлагал нищо на музей.

Като го показах на Императора, очите му светнаха.

Предложи ми 2000 лева, после го продадох за 4000…

- Знам, че доста години си изгубил по могилите в Ивайловградско…
- Вярно е. Копал съм по могилите, но те вече бяха ограбени. Имам предвид най-вече тази край село Свирачи. Тя беше като магнит за иманярите. Вече не е. Отдавна е разграбена и там вече няма какво да се намери.

- Но нали имаше охрана, там се правеха археологически разкопки? Кой допусна да се разграби?
- Това, което съм чувал от иманярите, е, че виновен за разграбването на Свираческата могила е офицерът от Държавна сигурност Кирил Христосков. Знам, че археоложката Гергана Кабакчиева се опита да направи нещо,

но й попречиха.

По едно време край могилата имаше охрана. Там не можеше да припари никой. И изведнъж охраната изчезна. Появихме се ние, но вече и копче не можеше да бъде намерено там.

- Какво е имало в могилата?

- Никой не знае, но се говори, че е имало тракийска колесница, която е извадена и продадена в чужбина за луди пари. По едно време викнаха директора на хасковския окръжен музей Георги Граматиков да види могилата, да се произнесе за нея, но тя вече беше само една дупка… А и как иначе, като хората, които се въртяха там, бяха все от Държавна сигурност.

- Откъде знаеш?
- Всички в Ивайловград го знаят. Преди 25 години по същия начин беше ограбена и Лютица. Знам, че в основата на този грабеж беше тогавашния шеф на милицията Боян Наков, който, между впрочем, е изнесъл и част от ограбеното в чужбина.

По-късно го намериха обесен

в апартамента му в Пловдив. Не беше самоубийство, както писаха вестниците тогава. Знае се, че обесването е поръчано от тогавашния шеф на милицията в Кърджали, с когото са имали вземане-даване на антиките.

- Ти какво иска да кажеш - че участие в ограбването на могилите са взели и част от хората на Държавна сигурност?
- Да, точно това искам да кажа, защото го знам. Колеги са копали там и са им продавали намерените антики, които по-късно са изнесени от същите тези хора на ДС. По този начин са ограбени и вила “Армира”, Циганската могила край село Свирачи, могилата край с. Славеево. Говори се, че е твърде съмнително и участието на Любо Делчев в проучването на древните могили в този край.

- Кой е Любо Делчев?
- Археолог, който от 25 години обикаля из този край.

- Горе-долу колкото тебе. Ти какво спечели от твоята иманярска одисея?
- Ревматизъм в краката и ръцете и ишиас в кръста. Имам няколко ценни неща, които ми топлят душата. И аз съм продавал дребни антики в Гръцко. Но истинските, ценните антики, са у големите хора. Част от откраднатото богатство на този край беше задържано преди десетина година на митницата, но никой не знае къде се намира днес.

- Кой мислиш, че е в основата на това ограбване?
- Преди време слушах един разговор на Ифандиев с Георги Костов - общински съветник в Ивайловград, който каза, че ръководители на тукашната иманярска мафия са Божидар Димитров и бившият офицер от ДС Кирил Христосков. Какво да добавя повече… Беше намесен и още един офицер от ДС в Кърджали - Георги Андонов мисля, че се казваше, но нищо повече не мога да кажа за него. Не съм запознат с неговото участие в голямата далавера.

- Ходил си по чужбина. Виждал ли си там от родните антики?
- Виждал съм икони, за които знам, че са откраднати от български църкви. И мога да кажа точно от кои, но това едва ли ще заинтересува някого. Докато работех в Гърция съм обиколил много църкви и манастири и знам къде може да се намери нашенска икона. Но какъв е смисълът да говорим за това. Много хора го знаят, но никой нищо не прави…

Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА и Станимир ДИМИТРОВ


ПРОФ. ДИМИТРОВ ХВЪРЛИ ОКО НА ЗЛАТОТО НА МИТЬО ОЧИТЕ
Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров е хвърлил око на античното съкровище на несебърския бос Димитър Желязков - Очите.


Професорът е подал молба до прокуратурата и МВР да му бъдат предоставени антиките, които бяха намерени в сейфовете на ъндърграунд страшилището. След ареста на Димитър Желязков, ченгетата отвориха сметките и банковите му касетки и откриха в тях старинни златни монети и накити, припомня “ШОУ”.
Тъй като Димитър Желязков не е узаконил античната си сбирка, властите се точат да му я конфискуват. Божидар Димитров пък вече си е представил как мафиотското злато ще краси Националния исторически музей. В неотдавнашно интервю видният историк обяви, че сред вещите, открити в сейфовете на Очите, има няколко ценни експоната, които биха могли да изчезнат или да бъдат подменени с фалшификати, ако не се съхраняват при него. „Има изкусни фалшификатори, за които не е проблем да направят дубликати на съкровището. То трябва да бъде дадено на съхранение в музея”, категоричен е Димитров.

ДОСИЕ
Само преди няколко месеца историкът бе набеден в кражба и силово изземване на антични съкровища от легендарния нумизмат Димитър Станков – Митко Бузата. Според Бузата, историкът се облагодетелствал лично от конфискацията на антични предмети. Преди години при един от арестите на Станков дори не бил направен опис на съкровищата, конфискувани от дома му. След това огромна част от колекцията му изчезнала.

Бургас,
Марина ШИВАРОВА