Те не са ходили в Отвъдното, не са виждали човека с дълга бяла брада и бели одежди, не контактуват с космическите сили. Но знаят стотици билкови комбинации, имат златни ръце или са сътворили някакво чудо в името на хората.
Д-р Бончо Бонев е невролог, психотерапевт и иглотерапевт. Работил е дълги години в болницата на МВР - София, специализирал е в Русия, Китай и Корея, изучавал е много нетрадициони методи за лечение от най-големите капацитети у нас и в чужбина. Това, което научих от китайците, корейците и руснаците, казва д-р Бонев, просто няма откъде другаде да се научи. В тези държави той се среща с най-изявените специалисти, присъства на техни уникални експерименти.
Преди няколко дни д-р Бонев участва в курс по неврологична терапия, който се води от австрийски професор. Под ръководството на най-добрите наши и чужди светила се онагледи ситуацията за борба с болката. Целта е за 1, най-много до 2 минути да се премахне болката от гръбначния стълб. А както се знае, всички неврологични заболявания тръгват от този орган.

За уникалните способности на д-р Бонев е много трудно да се разказва. Неговите методи за лечение на неврологичните болести са толкова много, че едва ли бихме могли да ги изборим. Който е бил в неговия кабинет, знае по какъв начин д-р Бонев гони болката. Основното, твърди самият той, е пациентът да се почувства спокоен.

Да повярва, че ще бъде излекуван

Това е една важна част от терапията, която докторът прилага. Той пуска тиха, целебна музика, докато траят прегледът и лечението. Човекът се отпуска, успокоява се и специалистът може да си върши работата най-добре. А това, че д-р Бонев си върши отлично работата, е факт. Опитът го е научил да напипва с голяма точност болното място. И въпросът не е да се натъпче човекът с обезболяващи, а да се въздейства на болковия рецептор така, че той повече да не причинява проблеми.
Д-р Бонев прилага китайските методи на лечение, съчетани с квантова-магнитоинфрачервена лазерна и скенар терапия. Този метод на лечение дава невероятни резултати.
Стоя в единия ъгъл на кабинета на д-р Бонев и наблюдавам как той работи с млад пациент, който направо се е изкривил от болка в гръбначния стълб. След като протича прегледът и д-р Бонев вече знае за какво става въпрос, му прилага акупунктурния метод - набожда игли в определени точки от гръбнака. Гледам изкривеното от болка лице на младия човек и виждам как то постепенно се успокоява. Само след половин час човекът си тръгва и не може да повярва, че адската болка е изчезнала.
В кабинета на доктора идват много хора, които имат проблеми със съня. Тук е идвала жена, която не била спала повече от три месеца. Представяте ли си - три месеца без да мигне! Терапията на д-р Бонев помогнала от раз - когато си отишла у дома, жената спала цели три дни непробуден сън. Наложило се близките є насила да я будят, за да не умре от глад и жажда.

Мигрената е “втората любов” на д-р Бонев

И по точно - тя е неговото предизвикателство. Изработил си е собствен метод за лекуването на мигрена и главоболие и той действа повече от 10 години. Нарекохме я втората, защото първата любов на доктора са дископатиите и полиневропатиите. Е, разбира се, не чак любов, но още едно голямо предизвикателство. Докато бил в Русия, д-р Бонев се срещал с най-прочутите имена, които се занимават с нетрадиционна медицина. Много неща научил от тях, повечето ги е приложил и сега бере плодовете им.
И трета любов си има д-р Бонев - и това е

лечението на алкохолизма

С акупунктура, разбира се. Повече от стотина семейства е спасил от развод по този начин. Има точно определени места по тялото, върху които се забиват иглите и пациента започва да чувства отвращение към алкохола и към цигарите, открехва малко от тайната си д-р Бонев. Напоследък все повече хора търсят спасение от тютюнопушенето, не са малко и алкохолиците, макар че трудно тръгват да се лекуват. По-скоро близките им тичат заради тях, отколкото те самите, са впечатленията на доктора.
Освен усвоените в Китай, Корея и Русия нетрадиционни методи на лечение, д-р Бонев практикува и ирисдиагностика. През всичките си години на медицинска практика той се е уверил, че става въпрос за една много точна и вярна наука. Надниквайки в човешкото око, казва д-р Бонев, може да се разгадае житието-битието на този човек: от какво е боледувал, какво е здравословното му състояние в момента. А когато една точна диагноза се съчетае с подходящ метод от нетрадиционната медицина, резулатът е положителен.
В последно време в кабинета на д-р Бонев като че ли идват повече хора с психични проблеми. Вярно е, времената са много жестоки и стресови и хората превъртяват от мисли и грижи. Като психотерапевт д-р Бонев също прилага необичайни методи на лечение. Единият от тях е лечение чрез хипноза. “На този вид терапия, твърди той, най-много се поддават страховите състояния. Както вече съм казвал -

всичките болести са от нерви...

Да, така е! Неврозите нападат човека в най-неподходящото време и той не само губи самообладание, той понякога губи и самоличността си. В дневника на доктора са записани най-различни случаи: жена, която се страхува само от вида на превозно средство, мъж, който не може да слезе по стълбите на собствената си къща от страх да не падне, друг, който не иска да заспива, защото се страхува, че ще умре, и т.н. и т.н”.
Хипнозата, която прилага д-р Бонев, връща човека в друг свят, в друг живот. Той вижда себе си здрав, не се страхува от нищо, силен е и му се иска да живее. Когато се събуди от хипнозата, у него остава тази увереност, че е здрав и силен и че ще живее. Това е психичната атака на доктора към пациента за изгонване на страховите внушения. В повечето от случаите човекът си тръгва без страх от кабинета на доктора. Нещо повече - той дори не вярва, че само преди час или два е бил болен от страхова невроза.
С д-р Бонев отваряме и темата за парапсихологията. Той твърди, че тя все още не е излязла от младенческата си възраст и може би затова не представлява интерес за него. Възмущава се от това, което правят набедените парапсихолози, защото

те просто лъжат хората

Не бива по такъв начин да се пренебрегва официалната медицина, заключава д-р Бонев. Тя е силна, особено когато съчетава няколко метода не лечение. Това, което всъщност прави той.