До края на месеца ще излязат досиетата на журналисти, твърди неформалът.
Николай Колев - Босия е един от най-колоритните личности сред неформалите от края на 80 - те години на миналия век. Начетен, музикален, поет, журналист, своенравен и безпардонен.
Роден е в Стара Загора през 1951 г. Завършил е английска гимназия в Стара Загора и след това Руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Той е създател на първия независим синдикат в България през февруари 1989 г. Активист е и по- късно председател на Независимото дружество за защита правата на човека.
Има пет дъщери от четири брака и две осиновени деца - момче и момиче.


- Г-н Колев, как разкрихте, че синът на експрокурора Христо Данов - Веселин, е арестуван неправомерно?
- Сайтът "Афера" се финансира от Веселин Данов . Той бе арестуван, заради сайта, защото, ако той спре да работи, няма да лъснат много компромати. Тук става дума за една битка за съдебната система в България, която аз водя много отдавна. Защото разпадането на държавността започва точно от правосъдието, от липсата на справедливост, от липсата на еднакво отношение на закона към всички хора.

- Защо смятате, че Веселин Данов е арестуван точно заради сайта?
- Защото едно ченге под прикритие във Варна е дало тази информация, че Данов финансира сайта. В този сайт се пише много за връзките на ченгетата с престъпността и много от материалите засягат корупционни схеми. Според мен това е и за отмъщение или по скоро опит за сплашване, за да спре сайтът да функционира по този начин. На мен например ми спряха два материала, но не главната редакторка Веселина Томова, а от ДАНС- единият беше свързан с висш агент, а другият за връзките на босове с подземния свят. Особено за втория материал се обаждали и от МВР и т .н. Така че тази версия, която лансират, че бил Данов подпомагал, организирал организираната престъпност, са смешни, но това не е моя работа. Аз си имам собствена теория, че това е

жесток натиск, за да се спре публикация за връзките на организираната престъпност с полицията и със специалните служби.

- Какво очаквате от разкриването на досиетата на журналистите?
- Аз активно подпомагам сегашната комисия с председател Евтим Костадинов с информация относно търсенето на данни. Но трябва да ви кажа, че част от документите са ограбени, част от тях са унищожени, някои се укриват и не се представят на комисията. Става въпрос за шефовете на медии, които се свързаха в едно престъпно сдружение с мафията и с политическата, и с криминалната мафия в България. Свързаха се и с контрабандата, с наркотиците, търговията с оръжие и т.н. и се стигна дотам, че в момента има абонаменти към вестници, където някои редовно си плащат, за да не се публикува нищо компрометиращо срещу тях.

В началото имаше платени публикации срещу някого. Сега вече не е така. Сега има абонамент, плащаш си и всичко спира.
По този начин беше укротена разследващата журналистика, тази, която търсеше истината, която анализираше фактите. И всичко беше смачкано и унищожено. Затова падат и тиражите на вестниците, защото доверието към тези вестници намалява. Например вашият вестник прави разкрития и в момента има четири пъти по-голям тираж от ВАЦ-овите "Труд" и "24 часа" взети поотделно.

- Какви имена предстои да бъдат оповестени?
- До края на този месец ще започнат да излизат досиетата. Целият процес ще трае чак до пролетта.

- Толкова ли е дълъг списъкът?
- Много е дълъг. Мога да ви кажа един пример. Това беше буквално след 10 ноември 1989 г. Седях в кафенето на писателите и там влезе Костадин Кюлюмов, който е полковник от ДС и беше заместник - шеф известно време на VІ управление на ДС. Той е един от създателите на това управление. И когато писатели колеги го видяха, казаха нещо по негов адрес, а той само се обърна и рече:

"Мълчете, защото 80 процента от вас са с досиета."

Всички журналисти, които излизаха в чужбина - спортни журналисти, външни наблюдатели, специални кореспонденти и т.н., всичките до един бяха или членове на т.нар. офицерски клуб в БТА или бяха агенти. Работата на комисията е изключително много, вторият факт е голямата съпротива от страна на службите и третият фактор, който е най-важният е, че те вече получиха някаква сграда в Банкя , но не са я ремонтирали и може би дълго време няма да могат да приемат архива в помещенията. Поради тези обстоятелства не всички неща ще излязат сега.

- Каква съпротива оказват службите за сигурност?
- Те не искат да предоставят информацията, укриват я. Самият факт например ,че скоро стана скандал между шефа на Първо главно Димо Гяуров и Христо Христов, който написа книга за убийството на писателя Георги Марков, даже в ефира на bTV красноречиво говори за това. Гяуров твърдеше , че не е давал интервю на автора на книгата, което не е вярно. Димо Гяуров, между другото, беше любовник на Антонина Стоянова, после беше посланик в Унгария. Него Петър Стоянов го издигна за шеф на националната разузнавателна служба и той направи кариера. Ще излязат още неща и за Петър Стоянов и за брат му- също. Например баща му на Петър Стоянов е бил легионер и чичо му също. А изведнъж и двамата- и брат му, и той правят завидна кариера, а с това потекло те не би трябвало да стигнат доникъде. Сега ще ви кажа и една истина. Имало е уговорка да не се вади досието на Виктор, защото Виктор се жени за щерката на изключително важен партиен функционер от Пловдив. Бащата на Антонина е бил шеф на кооперациите в Пловдивско и е бил пръв приятел на Иван Панев. Значи Петър Стоянов, който завършва право, което е много интересно, го изпращат в Съюза за 13 месеца да специализира право.

Когато се жени за Антонина, той става доверено лице на пловдивската номенклатура,

тъй като той води, както тук в София беше Йордан Соколов, тайните бракоразводни дела на номенклатурчиците от Пловдив.

- Вие се обадихте в редакцията по повод безобразията на "Топлофикация " и бездействието на съда по отношение на Вальо Топлото. За какво става въпрос?
- Сега в момента аз настоявам прокуратурата и Висшият съдебен съвет да си вършат работата. Те обаче бездействат и не искат да си я вършат. Аз направих едно предложение към службите от Западна Европа, когато български граждани нарушат закона и извършат престъпление в техните държави да бъдат съдени там, защото в България правосъдие няма. Това нещо се получи с Коце Маца, където немската прокуратура и немският съд го изискваха, арестуваха го и сега ще си го осъдят. Аз съм пуснал една подписка за това Вальо Топлото и групата му да бъдат съдени в Австрия, тъй като те са нарушили закона, извършили са престъпление чрез пране на пари в Австрия . От "Топлофикация" се опитаха да ми събират пари искат пари за топла вода, без да са видели колко съм изразходвал. Аз все още се съдя с "Топлофикация", защото те искат такива средства, които не са проверили. Не са дошли да проверят какво съм изразходвал като енергия, тъй че не могат да ми пишат бележки и да ме изнудват. Делото ми се влачи още от 2003 г., те два пъти го прекратяват, без да са проведени някакви действия от съда и прокуратурата. Аз и двата пъти обжалвам, но от по - горната инстанция ми го връщат, там отново пак не работят. Трябва да ви кажа, че има един сговор между "Топлофикация" и Софийския районен съд или част от него да няма дела срещу "Топлофикация"

Ако има такива, то тя ще загуби всички заведени дела.

Едно интервю на Александрина Роканова