Агенти на ДАНС хукнаха по дирите на скандалния сайт "Опасните", в резултат на което в интернет-пространството цъфна още една интрига.
Съсобствениците на сайта "Фрогнюз" - журналистът Огнян Стефанов и бизнесменът Младен Мутафчийски, се оказаха подписани под самопризнание, в което си посипваха главите с пепел заради неверните публикации в "Опасните", искаха извинения и обявиха, че те носят отговорност за този скандал. Да, ама не - Стефанов и Мутафчийски побързаха да пояснят публично, че нямат нищо общо със самопризнанието и с въпросния сайт. Веднага плъзна мълва обаче, че "Опасните" е създаден тайно от притежателите на "Фрогнюз", за да бъде съсипан медийно Алексей Петров. Според слуховете дори синът на Огнян Стефанов е бил отвличан като предупреждение към баща му да спре да пише неистини за ексбаретата Петров. Каква е истината - питаме очи в очи "мишената" Стефанов.

- Спиш ли нормално след избухване на скандала “Опасните”?
- Не съвсем, но това е повече от възрастта. Вече не пия и алкохол, не пуша, взех да ставам много порядъчен – кофти работа. Приятелите странят от мен вече.

- Няма как да отминем “Коментара-извинение” към читателите. Текстът беше качен на началната страница на “Опасните новини” малко преди сайтът да бъде закрит. Обръщението беше подписано от теб и Младен Мутафчийски. Вие ли сте авторите?
- Не сме ние авторите. Татяна Дончева казва, че който е влязъл в коридата, няма право да се оплаква от удари с рога или копита, колкото и да го боли. Дончева е умен политик, трябва повече да бъде слушана.

- Някои писаха, че „Опасните” е продукт на война между Младен Мутафчийски и Алексей Петров?
- Със сигурност мога да кажа, че такава война няма, защото липсва мотив.

- Замесено бе и името на сина ти? Първо него са го заплашвали по телефона? С какво се занимава детето ти, как се издържа?
- Нека спрем с личните неща. Но не кара ферари, както се написа тук и там. Вчера научих, че

бивш вътрешен министър си е купил луксозна яхта.

Интересно, дали службите ни са поглеждали към яхтеното пристанище на братя Диневи в Свети Влас?

- Твоят съдружник Младен Мутафчийски също е известен като един от най-богатите хора в България...
- Медия без пари не става. Нямам представа за състоянието му, пък напоследък зачестиха проверките на негови фирми. Но това не е моя работа и не мога да коментирам.

- Защо се вдигна толкова шум около версията, че стоите зад сайта „Опасните”?
- Допускам, че заради публикувани там материали. Нямаме общо с този сайт, но в него имаше материали, зад които не бих се срамувал да застана. Разговарял съм с политици и анализатори в различни партийни централи, които споделиха, че много от изнесените там неща са верни. Някои дори били стари и били обществена тайна. Е, какво от това, че се знаят? Да не би някой нещо да е направил да не е така? МВР и ДАНС се съсредоточиха в разкриването на кой стои зад сайта, а не дали изнесените там неща са верни. Това ме питат и някои колеги, което е най-малкото странно. Вижте само какво става: дългогодишен служител на НСО, офицер трето поколение, заявява открито, че службата е следила политици и дипломати, че информацията е събирана в НСО и за това е бил информиран президентът. Това беше преди близо година.

Изкараха го луд този човек,

недисциплиниран, завистник и клеветник. Къде е той сега? Никой не разследва дали казаното от него е вярно. Дори само 1% да е истина, пак би било много страшно! Какво стана и с полицая от Търговище, който заяви, че има чадър от МВР и политици върху производството и трафика на синтетична дрога? Къде е той сега? Защо млъкна, след като бе викан и съветван във Военна прокуратура? Ген. Илия Илиев, бивш главен секретар на МВР, проговори за някакви зловещи схеми в МВР и когато трябваше да се яви пред парламентарната комисия, го арестуваха. Къде е той сега? Какво става с разкритията? Къде е архитектът, който оповести, че му искат подкуп за проект? Къде изчезна, след като го наградиха с кортик за доблестната постъпка? След всичко това разбираме, че обществен враг №1 е анонимността в интернет. Мога да предположа, че след това хората още повече ще се стремят към анонимност по разбираеми причини. Мисълта за оцеляване ще го наложи, както и уверението, че държавата и нейните служби ще се „борят” за гласност. В медиите съм повече от 25 години, видял съм всякакви неща. Залагаха ни бомба в „24 часа” заради писания, към които съм имал отношение. Спирани са материали, които засягат политици и големи бизнесмени. Други пък са били на „режим” обслужване. Това кой не го знае? „Силните на деня” не е просто израз. Спомнете си Иван Костов как се отнасяше с медиите и журналистите. Властта разполага с огромен ресурс за въздействие и призивите да се правят отделни хора на герои, а останалите да ги подкрепят с приятелско съчувствие, е цинично. Малко взе да се изтърква лафа: Давайте, момчета, ние ви подкрепяме. Емо Иванов от „Експрес” бе бит от полицаи, но го защитиха само колегите му фотографи и някой друг журналист. Не си спомням Съюза на издателите, където членуват уважавани от мен хора, да са казали и дума в негова подкрепа.

- Вероятно разполагаш с много информация, която не се нрави на някои хора и която, ако се пусне в медийно пространство, би го взривила?
- Не бих твърдял подобно нещо. Всеки колега разчита на информация и агенти в ресора, за който отговаря. В медиите на властта има хора, които знаят уникални неща, но не искат или не им дават да ги кажат и напишат. А и правозащитните органи си имат стара и любима теза: дайте доказателства, иначе това е клевета. Но нали медиите са призвани по конституция да съобщават, а точно тези органи трябва да разследват и доказват. Защо обръщат пирамидата? Висшият съдия

Константин Пенчев заяви преди няколко дни, че има „отгледани” и „подставени” съдии на различни нива,

че това се знае от всички, само не и от разследващите органи. В друга държава подобно изказване би предизвикало революция, а службите щяха да обявят повишена бойна готовност и да стартират поне операция „чисти ръце”. Нищо подобно не се случва у нас. Ако си припомним аферата „Уотъргейт”, ще видим, че още преди 30 години в САЩ нещата са изглеждали обратно на това, което се случва днес у нас. Агенти на ФБР влизат с пищови в ръка в Овалния кабинет на Белия дом, след което президентът Никсън подава оставка...

- Оги, всъщност откога познаваш бизнесмена Младен Мутафчийски и откога имате общ бизнес?
- От двайсетина години. В столичния кв. „Младост” сме съседи. Първото си интервю с него съм правил някъде през 1993-94 година, когато имах честта да работя във в. „Стандарт”. Идеята ни да създадем своя медия е много отдавна. Когато напуснах в. „24 часа” преди близо 2 години, се заехме с реализацията на проекта. Не стана бързо. Името се роди случайно, няма кой знае какъв вложен смисъл, просто ни звучеше благозвучно и нестандартно, предизвикателно.

- Като съсобственик на Frognews Младен Мутафчийски диктува ли на журналистите какво да пишат, намесва ли се в редакционната работа на репортерския екип?
- Не. Ние сме съдружници във “Фрогнюз” с равен дял. Той подпомага финансово сайта, аз се опитвам да движа редакционните неща.

- Още в първия ден на излизането на Frognews.bg предизвикахте интерес с публикация за наши министри, които са били засечени по време на нерегламентирани срещи с хора от сенчестия бизнес във Виена. Имаше мистерия около случката, но така и до подробности не се стигна. Защо?
- У нас много неща изглеждат мистериозни, тъй като липсва откритост. Научихме за тези срещи и го написахме. Вдигна се шум, телефоните ни загряха.

Ние обаче не обявихме имената на министрите.

Казахме само, че са засечени от румънски и австрийски служби. Мисля, че премиерът Сергей Станишев е запознат със случая. Няма да кажа и сега имената, защото или не ги знаем, или пък нямаме достатъчно доказателства. Тези хора и сега са във властта. Две-три наши медии споменаха за случката с няколко реда. В Румъния публикациите бяха над 15. Може би имат друга гледна точка за новина.

- Не си крил, че хора от сенчестия бизнес също ти се обаждат. Желаят срещи с теб, настояват и техния глас да бъде чут, мнението им да се прочете в сайта ви. “Лошите момчета” също ли имат претенции към вас?
- Журналистите разговарят и се срещат с всички, иначе няма журналистика. Да, имало е такива случаи. По повод взривовете в Челопечене написахме, че е замесено и името на Златомир Иванов - Златко Баретата. Той се обади, видяхме се и си поприказвахме. Нямаше охрана, нямаше заплахи – нищо такова. Човекът искаше просто да се знае и неговото мнение по въпроса.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА


Досие
- Разследването на сайта "Опасните" започва на 21 август от ГДБОП. Седмица по-късно се включва и българското ФБР - ДАНС, понеже в някои от материалите на сайта имало елементи на класифицирана информация. Без специални разузнавателни средства е установено, че администраторът на сайта е служителят на "Фрогнюз" Йорго Пецас. Той бил в комбина със сина на главния редактор на "Фрогнюз" Огнян Стефанов. Скандалните материали били качвани в мрежата чрез лаптоп в МОЛ- а на столичната ул. "Стамболийски". Пецас обаче допуснал грешка, като веднъж качил материал от къщи. Така бил засечен. Допуснал и друга грешка - получил инструкции по мобилен телефон, който бил на един от собствениците на "Фрогнюз" /Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски/.
След 8-часов разговор в ДАНС всичко си признал.
- Операторите на "Опасните новини" използвали американски сървър. Той пък бил нает от литовска фирма. Сървърът се ползвал предимно от китайци.
- Според ДАНС този, който стои зад "Опасните новини", тъкмял цяла върволица от подобни сайтове, които да бълват компромати по време на изборите. Един от публикуваните компромати например е срещу Алексей Петров - опитвал се да реанимира наркоканалите на бившата ДС и да трупа информации срещу хора от властта и медиите. Ударен бе и зам.- шефът на ДАНС Иван Дражков с подозрения, че е лобирал за застрахователна компания. В друг материал се нищеха оръжейни сделки на Николай Гигов и Петър Манджуков. Срещу министър-председателя пък беше хвърлено обвинение, че е взел подкуп, за да разреши сделката за френските корвети. За президента Първанов пък се появи информация, че е в сексафера с ученичка.


Младен Мутафчийски:
Аз съм прост икономист!

"Не знам в какво е уличен служителят на "Фрогнюз". Става дума не за човек от сайта, а за компютърен специалист. Не знам кой стои зад нашето "извинение". Знам, че Алексей Петров притеснява мои служители.
Него лично не го познавам, нямаме конфликти. Какъв се води, не знам - офицер без прикритие, под прикритие... Нямаме допирни точки - нито съм каратист, нито съм доктор по икономика, аз съм прост икономист, учил в чужбина. Не ходя на фитнес и не тренирам силови спортове.
Познавам Младен Михалев - Маджо, но не съм го чувал от години. Евелин Банев - Брендо е само рекламодател на "Фрогнюз", с него нямам общ бизнес.
Понеже съм собственик на един сайт и взе да се говори, че едва ли не държа цялото интернет-пространство. Съзирам опит за създаване на политическа полиция, която да репресира медиите. Алексей Петров се обадил и заплашвал сина на журналиста Огнян Стефанов. Похитили компютърния специалист на интернет-сайта "Фрогнюз". Чакали го пред дома му, плашили го, че ще го разхождат на Витоша. Това какво е, ми кажете"...