Според донесенията на ДС през 1962 г. и 1963 г. част от хомосексуалистите сред артистите от Оперетата схващат погрешно разведряването на режима по онова време и си позволяват да организират нещо като гей-парад.
Идеята била шествието да тръгне от Централна баня към Горна баня. Участниците в “хепънинга” имали намерение да носят кофа с вазелин. Пътьом щели да се подкрепят с гевреци. Именно въз основа на подобни донесения се стъкмява гейпроцесът, който трябва да заклейми сексуалните отклонения на такива идоли като Георги Парцалев.
Случайно през 1963 г. д-р Тодор Бостанджиев открива първия сексологичен кабинет към Института по неврология и психиатрия. Днес пред “ШОУ” първият сексолог в България твърди, че след толкова години, тъмната страна в сексуалните отклонения на българина продължава да бъде толкова тъмна, колкото някога.

- Проф. Бостанджиев, безспорно вие сте сексологът с най-богат опит у нас. Кой е най-странният случай, с който сте се сблъсквал в практиката си наскоро?
- Всъщност най-странният и същевременно най-ужасяващият ми случай е съвсем пресен. Става въпрос за своеобразен сексуален фетишизъм и е свързан с днешния начин на живот, с модата от около две години да се ходи с голи коремчета. Смятам, че подобен случай няма описан в специализираната литература. Пациентът ми беше момче, което просто като хипнотизирано фиксираше женски пъпове, където ги види. Или пък сгащва в асансьора жени, кара ги да си вдигнат блузите, гледа им пъповете и ги фотографира. Него изобщо не го интересуваше това, което беше под и над пъпа. Ходеше дори по плажовете да снима пъпове. Имаше цял куп снимки на пъпчетата и на малки деца.

Накрая се самоуби. Скочи от 11-ия етаж.


Беше добър компютърен специалист.

- И твърдите, че за смъртта му е виновно болното време, в което живеем?
- Кой може да каже? Помните ли шума, който се вдигна наскоро около един извратен тип? Доколкото знам, неговото дело още се води. Този тип беше нападнал пет жени. Хваща ги, събаря ги. Последният му случай беше много тежък. Така беше ударил жената по главата, че тя се размина на косъм от смъртта. На всичко отгоре се оказа, че работи в едно чуждо посолство. На този извратеняк му правих четири експертизи. И какво, мислите, прави? Удря жената, сваля я на земята и започва да мирише половите й органи.

Само пипа и мирише. Даже аз не издържах. Добре, бе, толкова ли са ти сладки тия..., че си готов човек да убиеш!? Разбирам какво правя, но това е по-силно от мен, нещо ме блъска, отивам и го правя, признава си всичко човекът. Иначе във всичко друго си е нормален. Много добър строителен работник е и изкарва хубави пари, към 900 лв. А знаете ли, че този насилник е вече 30-годишен и още е девствен. Твърди, че е живял с една жена, но тя лежала с него само заради парите му, а той нищо не можал да свърши. Призна ми също, че мастурбира най-малко четири-пет пъти на ден. Хиперпотентен е, но легне ли с жена, се превръща в импотентен.

Единственото средство да преодолее задръжките си е, да напада жени, мирише, лиже и мастурбира. Чак тогава получава еякулация.

- Кой от случаите си сте пазил най-дълго в тайна?
- Най-дългогодишната ми тайна е на 30 години и е направо невероятна. Имам една пациентка, която дойде при мен още в младите си години. Транссексуална жена от някакво сливенско село. Тогава беше симпатично момиче с разкошен бюст и пр, но идва и ми заявява, че иска да й помогна да стане мъж. Всъщност, тогава тя вече работеше като автомеханик. Обличаше се като мъж, и се представяше пред колегите си като мъж. Да, ама като се наведе над колата, ония гледат, че нещо й увисва и почват да се смеят. С документите се беше оправила някак си и сама. Тогава сменяха паспортите и в нейния последните букви бяха “изчезнали”. Вместо Василева, беше станала Василев. Тя така и дойде при мен – с мъжкото си име. Но с гърдите проблемът беше сериозен. Тогава с ендокринолозите под претекст, че е с гинекомастия – аномалия, при която мъж има женски гърди, уредихме операцията и й махнаха гърдите. Тази жена даже си намери булка и се ожени.

- Значи това е първият узаконен лесбийски брак в България!?
- Не. Разликата е огромна. Моята пациентка се чувстваше като мъж в женско тяло. Жена й обаче имаше диабет и не можеше да роди. Осиновиха си и си отгледаха момиче. После го ожениха. Междувременно съпругата на моята пациентка Василев почина, а дъщеря й я дари с внук и внучка. Внучетата й и до днес не знаят, че техният дядо всъщност им е баба.

Трябва да ви кажа, че след като овдовя, пациентката ми имаше много жени.
Разбира се, че никога не си сваля гащите. Не знам какво ги прави, лиже ли ги...

- И никоя от нейните партньорки нищо не е заподозряла?
- На някои може и да им минава през акъла, че има нещо странно в цялата тая работа, ама знаете ли кое е най-парадоксалното? Всички нейни партньорки до една казват, че по-хубав и по-мил мъж, по-галантен любовник не са имали през живота си. Сега Василев/а/ е в Гърция и всяка Нова година ми праща картички.

- Болест ли е педофилията?
- Ако трябва да бъдем точни, това не е болест, а отклонение в изграждането на психичния пол . Имаше едно много симпатично момче. Завършило стоматология. Обаче лежа в затвора, беше закачало две момиченца. И знаете ли откъде тръгва всичко? Още в пубертета, когато се формира психичнят пол, това момче акомпанира на пиано в един детски хор. През почивките при него идват разни дечица на по седем-осем девет години и му сядат на коленете да им покаже как се свири на пиано. Това го възбужда и поражда трайно влечение към малки деца. Веднага след затвора този човек дойде при мен целият запотен. Докторе, вика, спасявай ме, защото пак ще ида в пандиза, като мина през парка или покрай детски градини, не мога да се удържа...Тресеше се от ужас. Е, как да му помогна? Не знам какво стана с това момче. Е, болест ли е това според вас? Или да ви разкажа друг случай, но с обратен знак. За така наречените геронтофили. Пациентът ми беше двайсет и кусур годишен, но налиташе на баби. Иначе от добро семейство, мамино синче. Имал някаква нянка, възпитателка и като не си знае урока, тя го преметне през коляното си и го шляпа по дупето. Това го възбужда и се раждат някакви мазохистични желания. Признаваше си, че нарочно правел така, та оная да го нашляпа отзад. И се стига дотам, че една приятелка на майка му успява да го прелъсти. Имали са около десет полови сношения. Няма нищо случайно в тоя свят, нали? Та тоя двайсет-трийсетгодишен мъж днес живее още в едно студентско общежитие и преследва чистачките. А те възрастни. Викат му, абе бабиното, какъв си такъв, малко ли млади момичета има тука, че на мен налиташ.

- А, ексхибиционистите?
- Няма да забравя един уникален случай. Типичен ексхибиционист. Ходи и види ли жена, смъква гащи. Естествено, беше лежал в затвора. Като излезе, ожени се за една хубава жена. Беше от Перник. Докато живееше с нея и водеше редовен полов живот, си беше нормален. Може да са го глождили дяволите отвътре, но внимаваше. Докато жена му забременя. Съобщават му по телефона, роди ти се момче и той тръгва към родилния дом да види жена си и детето. Купува огромен букет цветя от павилион в центъра на града и в това време оттам минават две хубави момичета. Нашия човек

с едната ръка държи букета, а с другата си разкопчава дюкяна и си вади члена.

Върви и обяснявай на съдиите, че това е болестно състояние. Пак влезе в затвора. Още през 60-те, когато преследваха хомосексуалните и се заговориха врели-некипели за прословутите процеси срещу тях, ми доведоха един от тях – балетист. А той ми казва: “Абе, какво ще ме лекуваш, бе докторе! Ти можеш ли да правиш тия движения, които аз правя. Не можеш. А аз ги правя, защото съм хомосексуалист. Това си е природа.” Този балетист три пъти го караха насила да се жени, защото така щял да се оправи. Естествено, и трите му брака се разпаднаха. Тук е мястото да разсея и някои митове за тези преследвания и измислени процеси. Бил съм експерт поне в 10-12 случая по тях. При това, когато открих сексологичния кабинет, още в самото начало някакъв майор от службите дойде да ми иска списъка на хомосексуалните. Изпъдих го.

Някога се говореше, че Цола Драгойчева е ходила при Тодор Живков, за да отървава проф. Чавдар Драгойчев, но аз не съм бил свидетел и не знам.


А пък той никога не е крил, че е хомосексуален. Приписват ми твърдения, че според мен на Парцалев не му личало, че е хомосексуалист, а при Емил Димитров било видно отвсякъде, че е такъв. Глупости! На базата на огромния си опит ще ви кажа, че докато някой не си признае сам или не го видите как прави секс, никога не можете да определите по някакви външни белези, че е хомосексуален.

А Емил Димитров не само си е признавал, но си го е казвал почти едно към едно в публични интервюта. Някои капацитети твърдят, че хомосексуалността се дължи на хормонален дисбаланс. Едва ли! Имах пациент, който е бил много добър учител в горните курсове на някакъв техникум. Кадърен даскал, хетеросексуален, но срамежлив, не може да си поиска, не знае как да завърже връзка. Отива лятото на някакъв младежки лагер и по-големите, вече абитуриенти, между които има и хомосексуални, го “прилапват” и.... Когато този бивш учител дойде при мен, вече беше завършен гей. По механизма на така наречените условни рефлекси всичко при него вече беше фиксирано.

- Май за пръв път в разговора ни не само разказвате, но и давате някакво обяснение...
- Предположение, само предположение...В психиатрията бяхме приели една възрастна вече проститутка. Тя беше като сексологична енциклопедия. Разказваше ми, че имала клиент – някакъв много заможен арменец, който отивал при нея веднъж месечно. Ако ви кажа какво са правили, ще се отвратите.

- Разкажете все пак.
- Ами какво...Тя му завързва ръцете за кревата, яха го и се изхожда по голяма нужда върху лицето му.

Използва главата му като цукало,

ако предпочитате да се изразя по-изискано. През това време арменецът мастурбира. Иначе си има жена и деца, но не е способен да свърши нищо, ако не се зареди по този начин поне веднъж в месеца. Как да обясним научно всичко това?

Едно интервю на Славей Костадинов