В Америка сме известни с… чалгата!
Соня Агова е завършила инженерна специалност във ВМЕИ, но пуска котва в журналистиката. Работила е в парламентарния вестник “Власт”, както и в “Демокрация” и “Подкрепа”. По това време танцува и в Народния театър. Специализира в “Ню Скул Юнивърсити” в Ню Йорк. От 6 години работи като информационен редактор в елитната Асошиейтед прес в Ню Йорк, САЩ. Член е на “Ню Йорк прес клуб”. Владее 4 езика. Има син от първия си брак. От 8 г. е омъжена за американец.

- Соня, как една българка попадна в Асошиейтед прес?
- Първо специализирах журналистика в “Ню Скул Юнивърсити”. Там има и актьорско студио. В това студио се снима едно тв-шоу, което ми помогна да се срещна и запозная с много известни личности.

- Кои са най-известните хора от голямата политика, с които си се срещала?
- Още в България се срещнах с Хенри Кисинджър, с ген. Уесли Кларк, с лорд Карингтън, със сър Дъдлей Смит, с Маргарет Тачър в Прага и други покрай работата ми като журналист.

- А как си попаднала в компанията на такива суперизвестни актьори като Джон Траволта, Кевин Костнър, Жана Моро? С Джон Траволта дори си танцувала?!
- В актьорското студио ”Джеймс Липтън” редовно идват големи актьори от Нюйоркската академия, за да изнасят нещо като лекции. По - скоро това е диалог между студентите и тези актьори. Дори съм лъгала, че съм от курса на актьорите, а аз съм в журналистика, за да влизам там съc студентската си карта. Тези неща се снимат и за телевизията като шоу и се излъчват всяка седмица. Когато дойде Джон Траволта, студентите поискаха да им покаже как е танцувал танца в филма ”Криминале” с Ума Търман. Той попита някой иска ли да му партнира. Аз танцувам добре, понеже съм танцувала тук, в Народния театър, и станах да му партнирам.

Не можех да повярвам!

Бях много щастлива. После го срещнах и на едно парти, защото мъжът ми и неговите братя имат бизнес, голяма компания, и работят с някои големи продуценти. По този повод можах да бъда и на церемонията по връчването на наградите “Оскар”.
Актрисата Жана Моро също присъстваше на този клас. Очевидно те са приятели с Джон Траволта. Тя ме поздрави, след като танцувах с него. Сигурно си мислеше, че наистина съм актриса. Излъгала съм й представите тогава.
В един момент се записах да танцувам на Бродуей в масовката на “Джърси бойс”. Даже ми дават и пари, с които един българин може да се препитава. Около 1000-1500 долара са, но зависи и от броя на представленията. Кълна се, че бих танцувала и без пари. Много ми е интересно.

- А къде се срещна с големия актьор Кевин Костнър?
- Пак в актьорското студио. Идвали са и режисьорите Мартин Скорсезе, Копола и много други звезди. Има обичай след шоуто да каним гостуващите звезди в едно близко клубче, ако се съгласят, разбира се. Там сме били и с Никълъс Кейдж. Близка съм също с Дон Джонсън. Той е известен тук със сериала “Маями Вайс”. Беше женен 2 пъти за Мелани Грифит. Всъщност е известен певец. С албума си “Пулсиращо сърце” е 4-и за САЩ за всички времена. Правил е и дуети с Барбра Стрейзънд, която беше влюбена в него.

Дон Джонсън се сби с Антонио Бандерас, когато Мелани Грифит се омъжи за него.

Познавам също Картие, Ал Картие, наследникът. Живея там, където са най-известните италиански ресторанти. Там идват Доналд Тръмп, Клинтън, Риджис Филбин, той е легендата на американската журналистика и води собствено шоу.

- С кого контактуваш сега в САЩ?
- Приятелки сме със Светлана Бахчеванова, фоторепортерката. Сега тя работи с две-три списания. Работи и с един българин - Константин, който има вече 2 документални филма като режисьор. Иначе той е скулптор. Завършил е в Лондон. Много талантливо момче. Има свое голямо студио. Една от скулпторите в градинките на “Рокфелер плаза” е негово произведение. Правил го е по поръчка. Правил е много неща и в Лос Анджелис.

- Светлана не беше ли жена на Дончо Папазов?
- Да, точно.

- Познаваш ли българи, които пробиват в Ню Йорк?
- В Ню Йорк е най-трудно в началото, ако нямаш кой да ти подаде ръка. Трябва да имаш пари. Манхатън е най-скъпото място. Познавам Валентин и Нели Хаджийски. Той ни беше представител в ООН. Познавам Енчо Енчев от Пловдив. Свири и дори беше на турне със Шерил Кроу.

- Кой е най-богатият българин, който познаваш?
- Той е български евреин. Казва се Дани Кордова. Живее в Ямбол, но е американски гражданин.

В бохемата на Ню Йорк няма българи.

Иначе щях да ги срещна.

- Има ли български ресторанти в Ню Йорк?
- Има в Куинс, казва се “ У Булгара”. Харесва ми кухнята, но не си падам по чалгата. Не се идентифицирам с нея. Идват много чалгаджийки да пеят, но аз не ги познавам. Казват нека ходим там, защото свирят наша музика. А аз какво да кажа, че това е наша музика ли?!

- Посещаваш ли заведенията, в които пеят и свирят българи?
- В “Карнеги хол” Мария-Луиза със спонсори организира няколко пъти концерти, на които свириха българи, учещи в Нюйоркската консерватория. Например на коледни партита съм засичала художника Кристо Явашев и жена му, които са близки с кмета на града. Брат му актьорът Анани Явашев, който живее там с дъщеря си, също. Може да се срещнат доста интересни българи.

Едно интервю на Жоро Захариев