82-годишната британка Кат Баркър, участничка в Бригадирското движение в България през 1948 г., посети язовир "Копринка". Тя самата е взела дейно участие в продължение на месец, през август 1948 г., в изграждането на водното съоръжение. За посещението си Кат казва: "Тук имам много приятели и много красиви емоции. Трудно се разделям с това".
Преди 60 години, през август, англичанката пристига в района на изкопните работи заедно с още десетина свои сънародници, студенти в Кембридж.
Съпругът й наема камион, плаща разноските до България и пристигат в страната ни. Преводач на групата англичани е покойният социолог Чавдар Кюранов. За него английската ветеранка казва: "Беше невероятен човек". От онези бригадирски дни и нощи за Кат са останали десетки снимки, които носи със себе си. От визитите си в България има още два незабравими спомена: единият - срещата с тогавашния вожд Георги Димитров, другият - откриването на останките от древния Севтополис. Първи на тях попаднаха френски студенти, които работеха също тук, разказва Кат.
С Димитров не си говорихме много, защото той не знаеше английски. Тогава той ни обеща, че ще го научи, но повече никога не се срещнахме, за да проверим дали е спазил обещанието си, спомня си британката.
За трудовата си дейност поданичката на английския двор получавала по 1 лев седмично. Толкова ни беше заплатата, но ние не бяхме дошли за пари, спомня си през смях Кат.
Чела е и за плановете на днешните български политици да покажат на света залетия тракийски град. Дори се оглежда за островчето от идейните проекти на архитект Жеко Тилев. Споделя, че тя е само аматьор в тази работа и не разбира, но приветства всичко, което може да донесе щастие на хората.
Кат Баркър е дългогодишен секретар на Британо-българското дружество за приятелство с България със седалище в Лондон и майсторка на български шевици и тъкани. Преди години бродира гоблен с картата на България, вписвайки в районите различните им символи.