Вече разжалваният игумен на Гложенската обител "Свети Георги Победоносец" Панкратий станал жертва на влиятелни гейсреди у нас, ожалва се самият той пред 2 национални всекидневника.
51-годишният йеромонах бил взет на прицел от нашенските “меки китки’’, след като отказал ласки на виден негов деятел. Отхвърленият мераклия бил водещ редактор на влиятелно столично издание.
”Това е атака срещу манастира. Зад нея стои редактор на вестник, комуто отказах интимна близост’’, заяви подпалвачът в расо.
Йеромонахът, който е родом от Добрич, е заточен от Районния съд в Тетевен под формата на "домашен арест" в Правешкия манастир "Свети Теодор Тирон" от петък миналата седмица. В момента дядо Панкратий се намирал под домашен арест в порутена килия и миел тоалетните на обителта. Преди това тетевенската прокуратура го обвини в палеж на чуждо имущество и хулиганство в Гложенския манастир на 3-ти август т.г. "Изпитанието ми е от Бога! Зло, добро, все е от Него! Ще го понеса, защото вярата ми в Господ е непоклатима! Паднал съм, ще стана!", убеден е бившият офицер, възпитаник на Великотърновското военно училище, който след напускането на армията известно време работи като учител по военно обучение в Горна Оряховица. Духовникът с мирско име Пламен Димитров има първа братовчедка, замонашена под името Анисия в Батошевския девически манастир.
Според версията на отчето два дни преди двата поредни пожара под покрива на Гложенската света обител бил изпратен налудничав авантюрист с цел да предизвика гръмовен скандал. Според едни името му било Бисер Геновски, а според други - Бисер Доков от ловешкото село Брестница. Представял се като доктор невролог от софийска елитна болница и близък авер на повечето висши политици и държавници в момента - от Бойко Борисов до президента Георги Първанов.
“Пред мен той се представи като Бисер Геновски. Настояваше, че е син на партизански командир с прякора Исус, а самият той бил високопоставен офицер от ДС и КГБ. Лично кметът на Москва Юрий Лужков му подарил мезонет в руската столица. За пръв път дойде в манастира преди месец и половина. Бе с висш следовател от София. Каза, че някога е завеждал кабинета на президента Петър Стоянов. Подир което попита колко пари крадем от манастира.

Имаше всички симптоми на маниакален шизофреник


с раздвоение на личността”, описва скандалния тип разжалваният игумен. При последното си идване в манастира на 1 август Геновски-Доков бил придружаван от ефектна дама, която представил за своя първа братовчедка. Носел в пликче дарение уж от Бойко Борисов на стойност 1500 лв. Столичинят кмет обаче заяви, че това не е вярно.
В нощта срещу петък “генералът от две разузнавания” симулирал, че изчезнали 600 лв. от "Бойко-Борисовото дарение". След като обърнал няколко ракии, започнал да крещи срещу “крадливите български попове”. Стигнало се до размяна на остри реплики с Панкратий. После “докторът” извадил от плика банкнота и се опитал да я натика в пазвата на софиянеца Ивайло Ковачев, стенописец, който реставрирал храма на обителта. След като не успял, хвърлил банкнотата пред него на масата и му казал: "Щом ти не вярваш, че аз към генерал от КГБ, да знаеш, че на сутринта

ще ми поднесеш кафе и ще разкопчееш със свирка ципа ми!"

И хванал зографа за гушата. Едва успели да ги разтърват.
В нощта срещу 3-и август на манастирския чардак мнимият невролог пак подхванал дума за уж откраднатите пари. Обвинил Панкратий, че е пристрастен към материалния свят и е слуга на Сатаната. После обявил, че изпълнява мисия, наредена му лично от бившия държавен глава Петър Стоянов, да обедини БПЦ. Отецът го слушал до едно време, после влязъл в игумернарницата, а когато се върнал, носел газов пистолет. Гръмнал с него бутилка ракия и се оттеглил. Малко подир това пламнала канцеларията му. Манастирските служители изгасили пламъците, дошли и пожарникарите.

Вбесен от думите му, че слугува на материалния свят и възбуден от пожара, Панкратий изкарал джипа си в околността на манастира и го запалил. Върнал се в манастира, обръснал се и в нов пристъп на гняв около 6 ч сутринта в неделя изритал друг съд с ракия. Огнената течност се плиснала и от незагаснал въглен се възпламенила. Канцеларията на Панкратий пак се превърнала в кълбо огън. Дошли полицаи и отвели игумена пироман със себе си.
“Нежни мъже” от клира пък тиражирали слуха, че още като даскал по военно обучение Панкратий продал къщата си в Горна Оряховица и в съдружие със свои авери закупил два тира с игрални автомати от Чехия. От паркинг обаче мутри откраднали камионите с хазартната техника, той се разорил и постъпил в лоното на БПЦ. "Знам кой стои за тези приказки. Това е един монах с мирско име Михаил Димитров,

когото изгониха за педерастия и наркомания от Троянския манастир",

опроверга клюката бившият игумен.
Междувременно източник от синодалните среди разкри пред “ШОУ”, че следствието работело и по втора версия за пожарите в Гложенската обител. Според него палежите били постановка с цел да бъде злепоставен Панкратий заради нечисти бизнесинтереси.
Йеромонахът провалил опит на фирма с апетити в туристическия бранш да построи хотел в село Рибарица в непосредствена близост до 8-вековния манастир. Срещу правото на строеж върху манастирската земя строителите обещали да подпомогнат финансово гложенските калугери. Панкратий обаче отказал офертата с мотива, че първо, луксозният “сарай” ще смути строгия порядък в обителта, и второ, ще е в разрез с канона. В отговор фирмата му изпроводила лица, които инсценирали наказателно палежите.
Според друга версия обаче отчето въртяло любов с жената, която прибирала таксата от тоалетните на обителта. Тя се казвала Вили и успяла да влезе под кожата на Панкратий до такава степен, че той

почнал да й се отплаща за “услугите” с пари от манастирската каса.

По думи на миряни от региона Вили започнала да се облича суперпредизвикателно и да се държи неподобаващо за служителка в религиозно средище. Именно изгората на дядо игумен “щипнала” няколко стотачки от “дарението”, предадено на Панкратий от скандалния Бисер Геновски от село Брестовица. След разразилата се бурна свада и особено след ревизията, направена няколко дни преди това по лична заръка на Ловчанския владика, йеромонахът решил да подпали приходно-разходната документация в касата на обителта, за да не излязат наяве кражбите. Естествено, Пакратий отрича за изпепелените финансово-счетоводни бумаги и твърди, че “запалил само проекти, проспекти и всичко, което е направил за скита “Свети Никола” край Троян в продължение на 10 години”. “Наши хора” от Синода ни светнаха още, че “фаталната жена”, прибираща парсата от “двете нули”, била подставено лице на фирмата, която не успяла да прилапа манастирската земя, за да вдигне там хотел. Вили нарочно оплела в любовните си мрежи игумена на Гложенската обител, за да го омаскари публично. На мушката обаче бил и духовният глава на цялата епархия дядо Гавриил, който бил човекът, сложил прът в колелата на сделката. Митрополитът разполагал с изчерпателна информация какви ги върши интимната двойка Панкратий-Вили и още преди няколко месеца поставил ултиматум на отеца да напъди изкусителката.

Гергана Димитрова
Ангел Попов


ДОСИЕ
“Ако исках да комерсиализирам манастирите, отдавна да съм го направил. На мен неведнъж са ми предлагали на места близо до тях да се построят хотели, но аз съм отказвал”, довери Ловчанският владика. Преди около 3 години той получил предложение от бизнесмени да даде манастирски парцел на поляна, близка до Гложенската обител. По думите му те предлагали много пари, които щели да бъдат солидна финансова инжекция за манастира, но той отказал. Дядо Гавриил получил и оферта за строеж близо до девическия манастир в град Априлци, който в момента не е действащ и се нуждае от спешен ремонт, но и този път отрязал мераклиите.
- При тараша в игуменарницата на Гложенския манастир между вещите на отеца пироман била открита и незаконна ловна пушка “Рюгер” с 11 патрона.
“Във всеки манастир трябва да има оръжие”, категоричен е архимандрит Йоан, игумен на манастира край Правец, където бе настанен Панкратий. Според него във всяка обител трябва да има оръжие за самозащита от набези на крадци. Той е израснал в манастир край кюстендилското село Бобошево, където монасите държали бойна карабина. “Ако дойдат сега крадци в манастира и ме нападнат, ще ги очистя!”, изцепи се публично отец Йоан. Той защити своя скандален “колега” от разтревожени миряни и клирици, които го посещават, за да протестират срещу престоя на духовника подпалвач в Правешката обител. Ще го превъзпитаме, тук той ще намери смирение”, единодушни са архимандритът и гостите му.
- Никой няма представа къде е уникалната икона на свети Георгий Победоносец, която екссекретарят на Ловчанска митрополия Кирил Льосков дарява на Панкратий на 30 юни 2003 г. Според експертното заключение тя е “високопрофесионално, качествено произведение на късното Възраждане от
19-ти век”. Легендата гласи, че въпросната икона е донесена в Гложенския манастир от княз Глож от Киево-Печорската лавра.