ЗА ВСЯКА БОЛЕСТ СИ ИМА ЛЕЧЕБНА ХРАНА
Хипертензията е една от основните причини за сърдечносъдови заболявания.
Много добро средство при тази болест са орехите. Яжте ги заедно с мед поне 30-40 дни - по 100 г на ден.
За страдащите от хипертензия е изключително полезно да приемат чесън с мляко: 2 главички чесън се варят в една чаша мляко, докато омекнат. След това сместа се прецежда и се пие топла - по една супена лъжица 3 пъти на ден след ядене. Пийте от сместа 10-12 дни. Всеки ден си приготвяйте нова отвара.
Незаменимо средство при тази болест е черноплодната офика. Обикновено се приемат по 100 г плодчета или 50 мл сок от офика 3 пъти на ден преди ядене. Курсът на лечение е 2-3 седмици, след което се прави почивка от 2-3 месеца.
Без ограничения можете да пиете настойки и отвари от шипкови плодове. Много благоприятно се отразяват на обмяната на веществата при болни с хипертензия черната боровинка, малината, ягодите. Особено популярно средство сред хипертониците е сокът от ферментирали плодове от калина със захар. Но преди да приемате такъв сок, се посъветвайте с лекар.
ОСЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА ХИПЕРТОНИЦИТЕ
През 1998 година американски учени разработили специална диета за хипертоници, която и досега се ползва с голяма популярност. Тя не само предотвратява риска от развитие на хипертония, но и помага да се понижи кръвното налягане. В основата є влизат най-обикновени продукти.
Диетата включва осем основни групи продукти: зърнени, плодове, зеленчуци, обезмаслени млечни продукти, месо, птиче месо и риба, орехи, семена и бобови продукти, мазнини и масла, сладкиши:
Зърнени продукти. Всекидневно са необходими 7-8 порции такава храна. Една порция в случая е филийка хляб, половин чаша готов ориз или каша, или чаша овесени ядки например.
Плодове и зеленчуци. На ден е желателно да се приемат по 4-5 порции от тези продукти. За една порция в случая се приема чаша сок, чаша сурови зеленчуци или половин чаша приготвени; един плод, 50 г сушени плодове. Най-полезните зеленчуци за хипертониците са доматите, картофите, морковите, зеленият грах, тиквата, тиквичките, ряпата, листните зеленчуци, зелето, спанакът. От плодовете - кайсиите, бананите, гроздето, портокалите, грейпфрутът, дините, сините сливи, прасковите, стафидите, ягодите, мандарините.
Млечни продукти с минимална масленост. Препоръчват се по 2-3 порции на ден. Една порция означава чаша айран, чаша кисело мляко, чаша прясно мляко, 50 г сирене.
Месо, птиче месо и риба. На ден е необходимо да се изяждат не повече от две порции от тези полезни продукти. За една порция се смята 100 г готово месо, птиче месо или риба.
Орехи, семена и бобови продукти - оптималното количество е една порция 4-5 пъти в седмицата. Една порция значи 40 г орехи, 2 супени лъжици семена или половин чаша готови бобови продукти.
Мазнини и масла - необходими са две-три порции на ден. Порцията в този случай съставлява една чаена лъжичка маргарин или растително масло, или супена лъжица лека майонеза.
Сладкиши с минимално съдържание на мазнини - препоръчва се да се включват не повече от 5 пъти в седмицата. Порцията в случая е супена лъжица захар, конфитюр или желе и чаша лимонада.
ИДЕАЛНОТО МЕНЮ ПРИ ВИСОКО КРЪВНО
1. Закуска. Чаша портокалов сок, 2 чашки овесени или царевични ядки, филийка пълнозърнест хляб, чаена лъжичка лек маргарин и чаша обезмаслено мляко.
2. Втора закуска. Сандвич: 2 филийки пълнозърнест хляб, 60 г постна шунка с ниско съдържание на натрий, 2 филийки сирене, 2 големи листа салата, четвърт домат, чаена лъжичка горчица и една ябълка.
3. Обяд. Пиле с ориз, елда или булгур, половин чаша зелен грах, една средна кифла или франзела от пълнозърнесто брашно, чаша обезмаслено мляко.
4. Следобедна закуска. 50 г сушени зарзали, 50 г бадеми и един голям портокал.
5. Общо: 7 порции зърнени продукти, 3 порции зеленчуци, 5 и половина порции плодове, 3 порции млечни продукти, една цяла и три четвърти порции месо, една порция орехи, една и половина порции мазнини.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРОСЛОВУТИТЕ КАЛОРИИ
Когато стане дума за правилно хранене, ние винаги се сещаме за калориите, но много малко хора знаят всъщност какво значи калория. Този термин присъства не само в науката за здравословно хранене, но и във физиката.
Калорията всъщност е единица за измерване на енергията. А във физиката под термина “калория” се разбира количеството енергия, което се изисква, за да се повиши температурата на един грам вода с един градус по Целзий.
“Диетичната” калория - това вече е килокалория, т.е. количеството енергия, което се изисква, за да се повиши температурата на един килограм вода с един градус по Целзий.
Идеята за изчисляване на калориите се заключава в това, че за поддържане на здравословно тегло е нужно да се запази балансът между употребяваната и изразходваната енергия. Тя се базира на стандартната хранителна стойност на определени компоненти от продукти. Например един грам мазнина съдържа 9 ккал; един грам заместител на захар - 2,5 ккал. Някои вещества като водата, витамините и минералите въобще не съдържат калории.
Съгласно общоприетите норми човек трябва да приема от 2000 до 2500 ккал на ден, за да бъде здрав и с нормално тегло.
Обаче при съставяне на менюто трябва да се обръща внимание не само на цифрите, но и на самите продукти. Когато разберете, че в цяла чиния броколи има толкова калории, колкото в чаена лъжичка фъстъчено масло, вие най-вероятно ще предпочетете салатата.
Читателите подсказват темата:
НЯКОИ ДИЕТИ СА МНОГО ОПАСНИ!
Всички ние искаме да живеем дълго, да изглеждаме стройни и млади и да боледуваме по-малко. И това е напълно нормално. Но за някои хора стремежът към здравословно и правилно хранене се превръща в натрапчива идея и в крайна сметка вместо да помага, вреди. Това е заболяване, което се нарича орторексия, а също и “комплексите на правилното хранене”.
Страдащите от орторексия не признават съветите на лекарите, отказват да приемат лекарства.
Орторексията е психично разстройство, но се различава и от булимията, и от анорексията по това, че тук става дума не за количеството, а за качеството приета храна. Орторексиците непрекъснато “подобряват” своята диета. Те по десет пъти на ден се теглят на кантара и се изтощават с всевъзможни методи за изхвърляне на токсините от организма.
Но страдащите от орторексия не признават, или по-точно презират научните доказателства за това кое е полезно и кое е вредно за организма. За тях докторите са шарлатани и когато се разболеят, често отказват да приемат лекарства.
А воденето на такъв начин на живот създава много трудности - човек не може нормално да отиде да обядва в ресторант; отказва се от редица интересни неща в живота; понижава своята работоспособност, а хората наоколо започват да го смятат за странен и да странят от него.
Обаче съществуват някои видове диети и процедури, които могат да бъдат много опасни
Гладуването - особено “сухото”, когато човек в продължение на няколко дни отказва не само да яде, но и не приема никакви течности. В крайна сметка се стига до обезводняване на организма, интоксикация и шок.
Яденето на сурови продукти. Това може да предизвика сериозни нарушения в стомашно-чревния тракт и дисбактериоза.
Пълният отказ от сол и захар, което нарушава солевия и въглехидратния баланс. Може да доведе и до изменения в работата на сърцето и главния мозък.
Пълният отказ от мазнини, белтъчини или въглехидрати, което винаги нарушава обмяната на веществата и като следствие води до хормонален срив.
Продължителните монодиети, когато човек се храни например само с айран или само с каша от елда. Това лесно може да доведе до авитаминоза и силно понижава имунитета.
Цветни диети - тогава, когато човек дълго време си съставя меню от продукти само от един цвят. В този случай в организма става натрупване на агресивни ферменти, а това може да предизвика проблеми с черния дроб и изработването на жлъчен сок.
Полезно за всички
СРАВНИТЕЛЕН „РЕЙТИНГ” НА КАЛОРИИТЕ
- целина - 1425 г - 200 калории;
- хляб - 90 г - 200 калории;
- хамбургер - 75 г - 200 калории;
- кетчуп - 226 г - 200 калории;
- захарен бонбон - 68 г - 200 калории;
- хот-дог - 66 г - 200 калории;
- пържен бекон - 34 г - 200 калории;
- растително масло - 23 г - 200 калории;
- пипер - 740 г - 200 калории;
- броколи - 588 г - 200 калории;
- моркови - 570 г - 200 калории;
- диня - 553 г - 200 калории;
- кока кола - 496 мл - 200 калории;
- ябълки - 385 г - 200 калории;
- зелен грах - 357 г - 200 калории;
- пастьоризирано мляко - 333 мл - 200 калории;
- киви - 328 г - 200 калории;
- царевица - 308 г - 200 калории;
- грозде - 290 г - 200 калории.
0 Коментара: