Чалгадивата пя в деня на смъртта на Пламен и Минко
В заплетен криминален трилър се превърна смъртта на четиримата младежи, които се удавиха на 2 август край къмпинг “Силистар”. Виолета Генчева – майка на две от жертвите – Пламен и Минко, твърди, че двамата най-вероятно са били бутнати от скалата от техни “приятели” рокери. Пламен и Минко са братя на фолкзвездата Елена Паришева, която изпадна в шок, когато навръх рождения й ден й съобщиха страшната вест. Тя обаче не отмени участието си в турнето на “Пайнер” и няколко минути по-късно излезе на сцената в Стара Загора, трепереща и облечена в черно, за да изпълни хитовете си, сред които, по ирония на съдбата, “Сърцето ми плаче”, “Безумна лудост”, “Жив или мъртъв” и “Между ада и рая”.


2 АВГУСТ - ДЕНЯ НА УДАВНИКА

Старите морски вълци отколе наричат втори август “Деня на удавника” и не влизат във водата дори с опрян в главата пистолет. “На Илинден в морето не се влиза, защото Свети Илия всяка година си прави курбан!”. “Тогава излиза и мъртвото вълнение, което тегли навътре жертвите си”, разказват дългогодишни водни спасители. Четиримата младежи обаче явно взели тези думи за “бабини деветини” и това се оказа фатално…
Братята Пламен Ангелов (36 г.) и Минко Генчев (21 г.), 19-годишната Цветомира Цветанова и 24-годишният Данаил Стоянов от Троян пристигат на морето преди седмица. Настаняват се на десетина километра от село Синеморец и опъват сивата си палатка в къмпинг “Силистар”. Тук комбинацията е невероятна: плаж, признат за един от най-чистите, обрамчен от високи скали.
Между 14 и 15 часа карето решава да се покатери на близките скали. Никой не предчувства, че текат последните им минути.
Трагедията се е разиграла около 15,30 ч. пред очите на хората на плажа при Силистар.
“Най-вероятно първата жертва - Цветомира, се е разхождала по стръмните скали, подхлъзнала се е и е полетяла към морето След нея момчетата от групата се хвърлят да я спасяват”, предположи шефът на “Гражданска защита” в Бургас инж. Йордан Лозев.
Според очевидци обаче момичето е скочило от скалите въпреки червения флаг за забранено къпане. Момчетата са я последвали. Никой от тях не е помислил, че в района има мъртво вълнение около 4 бала. И то, съчетано с голямата дълбочина, най-вероятно е станало причина да се удавят.
Спасителната операция започва към 15,30 ч. На мястото пристигат алпинисти и спасители. Голямото вълнение и силното подводно течение обаче затрудняват работата им и се налага търсенето да бъде преустановено. Преди това обаче морето само е изхвърлило бездиханното тяло на единия от удавниците - 36-годишния Пламен Ангелов-Стършела.
“Трупът стоя на плажа часове наред. Никой не го прибираше.

Беше целият в рани, имаше кървави петна на главата и рамото”,

разказва момиче, което по това време е било на плажа Силистар.
В началото издирвателният екип търси трима души. След като в неделя родителите пристигат в Бургас да разпознаят чедата си, става ясно, че трябва да се издирва тялото и на четвърти удавник – братът на Пламен - Минко.
В неделя, 3 август, операцията по изваждането на телата на младежите продължава. На мястото се събират екипи от водолази и алпинисти. Акцията на спасителите е много затруднена от силното вълнение и заради сигурността им водолазите на “Гражданска защита” са осигурявани допълнително с въже. Към 12,30 ч. те откриват тялото на 24-годишния Данаил Стоянов. Три часа по-късно е намерена и Цветомира Цветанова. Девойката е родом от град Левски, но от няколко години работела и живеела в Троян, където се залюбила с Минко. Неговият труп е открит малко по-късно, след като катер, изпратен от “Гранична полиция”, влиза във водите на Черно море.
В понеделник преди обяд телата на младежите бяха транспортирани до Троян. В града е обявен ден на траур.
“Причините за удавянето най-вероятно са мъртвото вълнение в района и голямата дълбочина. Мястото, откъдето са скочили младите хора, е високо повече от четири метра, на места скалата достига височина и 10 метра”, съобщиха спасителите.
“По телата на някои от тях има рани, което предполага, че силното вълнение ги е блъскало в скалите”, допълни инж. Лозев.
Майката на двамата братя обаче не вярва на версията, че двамата й сина, които били перфектни плувци, са се удавили, скачайки да спасят гаджето на Минко. В скръбта си Виолета Генчева хвърли бомбата, че

децата й са били блъснати от скалата

от свои “приятели” рокери. Малко преди трагедията, Пламен, който е основател на рокерското движение “Братята на вятъра” в Ловешко, и Минко участвали в мотосбирка в местността “Къпинчо”. След нея те доверили на майка си, че между рокерските формирования има напрежение и кавги. Били много разтревожени, но не споделили с нея подробности. “Двете ми момчета са жертва на рокерско отмъщение! Изключвам синовете ми да са се самоудавили! И двамата бяха физически здрави, добри спортисти и трезвеници”, не може да повярва, че децата й вече ги няма Виолета Генчева...

Бургас-Троян,
Марина ШИВАРОВА
Гергана ДИМИТРОВА


ДЕВИЗЪТ НА ПЛАМЕН БИЛ: “СМЕЛИТЕ УМИРАТ ВЕДНЪЖ, СТРАХЛИВИТЕ - ПО МАЛКО ВСЕКИ ДЕН”

• Пламен Ангелов, по-известен като Стършела, е бил един от най-добрите плувци в Ловешко. Десет години подред той вадеше кръста на Богоявление край Троянския манастир. Братът на Елена Паришева остави 5-годишно сираче, плод на връзката му с чехкиня. По ирония на съдбата, девизът му беше: “Смелите умират веднъж, а страхливите по малко всеки ден”.
• Брат му Минко също е известен в Троян като луда глава, но и голям чаровник и всеобщ любимец. 21-годишният младеж тренирал карате и бил голям математик, разкриват негови приятели.
• Елена Ангелова Паришева е родена на 02 август 1984г. в Троян. Тя е една от големите надежди на “Пайнер” и тази година не случайно я включиха в националното си турне. В момента Елена живее в Димитровград с приятеля си - композитора Велислав Драганински.


ДОСИЕ

• 22 юли 2008 г. - 16-годишната Радина Борисова от Варна влиза в морето с приятелката си Десислава. Младеж от близкия ресторант се впуска да спасява момичетата, но успява да извади жива само Деси. Тялото на Радина е намерено на неохраняем плаж в курорта “Св. св. Константин и Елена”.
• На същия ден възрастен мъж се дави на централния плаж в Бургас. Минути преди да влезе в морето, той се сбогува с компанията, с която е бил. От полицията предполагат, че става въпрос за самоубийство.
• 6 юли 2008 г. - 17-годишен младеж се дави на варненския плаж в неохраняема зона. Инцидентът става по обяд в района на трета буна.
• 1 юли 2008 г. - 52-годишният Хасан Хасанов влиза да поплува в залива на Балчик, в района на яхтеното пристанище. Потъва пред погледите на десетки празнуващи откриването на нов хотел в близост.
• На Илинден всяка година морето взима жертви”, коментира началникът на “Водно спасяване”- Бургас, Николай Иванов. Той подчерта, че спасителите на морските плажове по Южното Черноморие нямат връзка помежду си и това затруднява изключително тяхната работа. Според него ежедневно на всеки морски плаж стават поне по 10 инцидента и в по-голяма част от случаите те се дължат на неразумни действия от плажуващите.
• Според преданията на Илинден – 2 август по стар стил, морето винаги си взема хора за курбан. Затова старите морски вълци казват, че на този ден не бива да се влиза във водата и сами стриктно спазват забраната.
• Спасителите пък обясняват, че на Илинден в морето винаги има силно вълнение или мъртво течение. Според статистиката случаите на удавяния около 2 август зачестяват. Другите критични дати за плажуващите са 20 юли, когато е Илинден по нов стил, и 15 август – празникът на Света Богородица.