БЪЛГАРИТЕ СЕ ПОГУБВАТ ОТ СЪРДЕЧНОСЪДОВИ БОЛЕСТИ
Защо французите почти не боледуват от сърдечносъдови заболявания? Има тайна: наслаждавайте се на живота във всичките му направления.
Смъртните случаи от сърдечни пристъпи във Франция са два пъти по-малко отколкото в САЩ
Сърдечносъдовите заболявания в световен мащаб продължават да са на едно от първите места по смъртност и то с милиони преждевременни смъртни случая. Ще започнем с най-развитата страна в света, САЩ, където въпреки огромните усилия на медиците, една трета от смъртните случаи са поради коронарна недостатъчност.
Престижните американци решили да анализират статистиката на смъртността и в другите развити страни, за да си изяснят дали там нещата са по-различни. Резултатите от изследванията буквално ги поразили: смъртността от сърдечни пристъпи във Франция се оказала два пъти по-малка от тази в САЩ.
За тях това било истински парадокс. Американските учени обаче по никакъв начин не можели да си обяснят този парадокс, въпреки че те години наред се борели почти фанатично за понижаване нивото на холестерола в кръвта като намалявали мазнините в хранителните продукти.
СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРИЗНАВА ФРАНЦИЯ ЗА СТРАНАТА С НАЙ-ЗДРАВО НАСЕЛЕНИЕ В ЕВРОСЪЮЗА
Гледайки стройните изпънати французи, човек трудно би повярвал, че любим техен литературен герой си остава небеизвестният лакомник Гаргантюа. А любима книга на много французи не е “Тримата мускетари”, нито е “Граф Монте Кристо”, а... забележете “Кулинарната книга”.
Френската кухня оказва голямо влияние на много национални кухни. Всеки от нас знае, пък и много са се убедили, че лакомството е на-прекият път към затлъстяване, към развитие на атеросклероза, хипертония, диабет и много други болести. Това би трябвало да означава, че французите буквално си играят със смъртта. В смисъл, че те много обичат да си похапват месо, масло, сметана, сирене (от него имат 400 вида) и особено прочутия гъши пастет.
Това обаче по никакъв начин не пречи на Франция да излезе на едно от първите места в Европа по средна продължителност на живота - 75 години за мъжете и 83 - за жените. Но и на последното място в света по смъртност от сърдечносъдови заболявания.
През 2002 година Световната здравна организация признава Франция за страната с най-здравото население в Евросъюза.
ДАЛИ ТАЙНАТА Е ВЪВ ВИНОТО, ИЛИ В ГЪШИЯ ПАСТЕТ?
За да си изяснят същността на този “френски парадокс”, американските учени анализират начина и структурата на хранене в различните страни. Изследването изкарва на преден план четири фактора, които непосредствено влияят на смъртността от коронарна недостатъчност: наситените мазнини и пресните пълномаслени млечни продукти я увеличават, а плодовете, зеленчуците, растителните мазнини и виното - точно обратното - влияят положително в това отношение. По първите два пункта (мазнини и млечни продукти) французите далеч надминавали американците. По третия пункт - плодове, зеленчуци, растителни масла - нещата горе-долу били еднакви. Затова изследователите приели, че четвъртият фактор - виното, най-вече определя наличието на този “френски парадокс”. Знаем, че най-много вино се пие във Франция.
Винопроизводителите във Франция били поласкани от това твърдение. Появили се и изследвания за благотворното въздействие на виното върху човешкия организъм. А през 1999 година близо до град Бордо се открил първият в света център по винотерапия. Оказало се, че в състава на виното влизат полифеноли, които наистина пречат да се развие сърдечна недостатъчност, атеросклероза и така нататък. Най-много полифеноли се съдържали в кожицата и костилките на гроздето, както и в “чепките” на гроздовете, както ние ги наричаме. Но благодарение на спирта тези вещества се превръщат във вино.
Обаче радостта на винопроизводителите не била задълго. Други изследователи доказали, че бутилка добра бира притежава точно толкова полезни свойства, колкото има и в чаша червено вино. След това изследователите започнали да приписват чудодейни свойства на зехтина, доматите, червения пипер, а някои дори започнали да твърдят, че тайната за отличното здраве при французите се крие в пастета от гъши дроб.
ХРАНАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗНООБРАЗНА И ДА ДОСТАВЯ УДОВОЛСТВИЕ
Самите французи обясняват тази ситуация със своята специфична култура към яденето - за тях най-важно е да получават удоволствие от това. С това сигурно е свързан и строгият ред при приемане на храната. Те твърдят, че човек може да яде всичко, което му се прииска. Но по никакъв начин не трябва да нарушава именно реда - непременно се закусва, обядва и вечеря и никакви пропуски в това отношение не се признават. Французите не признават хапването между другото. Те не бързат да станат от трапезата и по никакъв начин не си позволяват десерт, ако още не са изяли супата, салатата и месото. Всяко ястие е предназначено да доставя удоволствие. А що се отнася до порциите - те обикновено са много малки. Във Франция никой няма да се учуди, когато домакинята купи в магазина 100 г салата и 50 г сирене. Затова пък менюто им е много разнообразно, а знаем, че това е полезно за здравето.
“Да седна на трапезата” - тази фраза за французина означава, че там са подредени добре приготвени ястия от качествени продукти. Проява на лош вкус е, ако човек си позволи да похапва между отделните приеми на храна - закуска, обяд, вечеря.
Освен това много се поощрява пиенето на прочутите френски минерални води, които освен всичко друго лекуват нарушена обмяна на веществата, прочистват организма и спомагат за намаляване на теглото.
ВАЖНО Е НЕ КАКВО ЯДЕТЕ, А КАК ГО ПРАВИТЕ
Фактът, че французите страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания е свързана не с това какво ядат те, а как го правят. Ако попитате една французойка дали се чувства виновна, след като си е позволила да изяде една баничка, или подобна френска вкусотия, тя ще отговори, че яде това, което й доставя удоволствие. Колкото по-голямо удоволствие получава човек от качеството и вкуса на храната, толкова по-здрав е той.
Наскоро във Франция и САЩ била проведена любопитна анкета. Участниците трябвало да отговарят доколко яденето е предмет на безпокойство за тях; дали са загрижени те за здравословната и нездравословна храна; купуват ли си нискокалорийни и други диетични продукти и т.н., все в този смисъл.
Накрая станало ясно, че американците непрекъснато изчисляват калориите и съдържанието на холестерола и пак смятат менюто си за вредно. Докато за французите яденето е едно от най-големите удоволствия в живота и са абсолютно сигурни, че тяхното меню е истински полезно за здравето.
След проведената анкета станало ясно и друго: терминът “шоколадова кифла” французите свързват с празник, а американците - с вина. Към термина “мазна сметана” французите добавили епитета “бита сметана”, а американците - “вредна за здравето”.
ФРАНЦУЗИТЕ ЗНАЯТ КАК ДА СЕ НАСЛАЖДАВАТ НА ЖИВОТА
С една дума, резултатите от изследването са доста обезпокоителни за американците: те постоянно живеят в състояние на стрес, защото непрекъснато мислят за своята диета и винаги се чувстват виновни за изядената храна. А стресът на свой ред поражда нездравословно отношение към яденето. Това означава, че едни стават фанатици на тема диета, а други в знак на протест започват да преяждат безразборно. И едното, и другото са еднакво вредни за здравето. Ето затова САЩ заемат първо място в света по брой жертви вследствие на непоносими диети. Но не само това - те са на първо място и по брой затлъстели хора.
Излиза така, че французите, които много обичат да похапват и то вкусно, си остават стройни и не боледуват от сърдечносъдови заболявания. Дори напротив - за тях яденето е преди всичко източник на радост и наслада.
А “нещастните” американци изпитват единствено страдания от яденето, защото го възприемат като постъпване на вредни вещества в организма.
Но, разбира се, различията между двете нации не се изчерпват с отношението към яденето. Французите винаги са се славили с умението си да се наслаждават на живота във всичките му проявления.
Те с лека ръка превръщат в мода всичко, което си пожелаят
Модата - това не е само модни дрехи, обувки или аксесоари, нито само прочутите френски модни парфюми. Французите са съумели да издигнат в ранг на висше изкуство и най-обикновени неща: приготвянето на храната, производството на сирене, производството на вино. Всичко, с което човек се занимава в своя живот, може да бъде модерно и интересно, но най-вече - полезно за здравето. Например френският биолог Рене Кинтон се увлякъл по изучаването на морската вода. Бил удивен от факта, че морската вода е подобна по състав на кръвната плазма на човека. Затова тя е способна да проникне в кожата и кръвта, да оздрави и подмлади организма, да активизира структурата на клетките. А ако към тази вода се добавят и морските водорасли, които избирателно натрупват някои необходими за нас химически елементи, то човек може да получи вълшебен, неизчерпаем еликсир за дълголетие.
И така, от французите, които умеят с лека ръка да превръщат в мода всичко, което си пожелаят, тръгнала и процедурата таласотерапия - лечение с морска вода и водорасли.
ДА ВЗЕМЕМ ПРИМЕР ОТ ТЯХ:
Яденето не е просто прием на храна, а празник. Приготвена с любов и красиво поднесена, дори и най-простата храна носи здраве и радост.
Чаша натурално сухо червено вино - 100-150 г на ден, е много полезно за вашия организъм.
Всичко в живота трябва да носи радост. Ако диетата вместо радост, ви носи стрес, откажете се от нея. Стресът и постоянното чувство за вина пораждат болестите.
Французите знаят истинския смисъл на любовта. Силните чувства и запазването на сексуалните отношения до дълбока старост са едни от най-важните фактори за дълголетие.
Не се притеснявайте да следвате модата: човек, който е готов да следва модата, той никога не остарява.
Морската вода и морските водорасли са прекрасен начин да подобрите здравето си
Д-р Станимира Панова
0 Коментара: