Отговаря юристката Румяна РАЙЧЕВА
Наскоро ще навърша 60 години и поради това ми предстои пенсиониране. Работя по трудов договор за неопределено време. Откога работодателят може да прекрати трудовия ми договор и какъв е редът за прекратяването му?
ДАНОВА, Плевен

Съгласно чл. 328, ал. 1, т. 10 от Кодекса на труда (КТ), работодателят може да прекрати трудовия договор при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. За професори, доценти, старши научни сътрудници І и ІІ степен и доктори на науката прекратяването на трудовия договор може да стане при навършване на 65-годишна възраст. Прекратяването на трудовия договор по инициатива на работодателя е правна възможност, а не задължение на работодателя. В тези случаи (в т. ч. и чл. 328, ал. 1, т. 10 от КТ) прекратяването зависи от преценката и желанието на работодателя. Необходима предпоставка, за да прекрати работодателят трудов договор на основание на чл. 328, ал. 1, т. 10 от КТ, е съответното лице да е придобило право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Условията, необходими за придобиване право на пенсия, се съдържат в чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване. Съгласно тази законова разпоредба, право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на определена възраст – различна за мъжете и за жените, и при условие, че сумата от продължителността на осигурителния стаж и възрастта е достигнала определен брой точки. За настоящата 2008 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на 63 г. за мъжете и 59 г. и 6 месеца за жените и сбор от продължителността на осигурителния стаж и възраст, не по-малък от 100 за мъжете и 94 за жените. Ако е налице условието за предходната точка 1 – придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 от КТ. Съгласно тази разпоредба, предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

Кога се отправя предизвестие на работника

Колко време преди датата на пенсионирането трябва да бъде предизвестен работникът? Кога по принцип се отправя предизвестие?
Елена НИКОЛОВА, Айтос

Предизвестието се отправя, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Необходимо е в предизвестието да се посочи основанието за прекратяване на трудовия договор. Ако договорът бъде прекратен преди изтичане на предизвестието, работодателят ще трябва да изплати на работника или служителя обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието – на основание чл. 220, ал. 1 от КТ. Ако работодателят прекрати трудовото правоотношение на работника или служителя, без той да е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, заповедта за прекратяване ще бъде незаконосъобразна и при обжалване пред съда ще бъде отменена.

Какво обезщетение се плаща при пенсиониране

Знам, че вече сте писали, но бихте ли повторили какво обезщетение се изплаща при пенсиониране?
Петя ГЕРЧЕВА, София

Освен обезщетението по чл. 220, ал. 1 от КТ, при уволнение на основание чл. 328, ал. 1, т. 10 работодателят дължи още обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако лицето е работило през последните 10 години от трудовия си стаж при същия работодател – обезщетението ще бъде в размер на брутното трудово възнаграждение за срок от 6 месеца – чл. 222, ал. 3 от КТ. Работникът или служителят има право на обезщетението в един от двата размера при прекратяване на трудовото правоотношение, след като е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Какво ще бъде самото основание за прекратяване в този случай е без значение, т.е. не е задължително основанието да е чл. 328, ал. 1, т. 10 от КТ за получаване на обезщетението. Основанието за прекратяване може да бъде например дисциплинарно уволнение. И в този случай работникът или служителят не губи правото си на това обезщетяване.
Ако работникът или служителят не е използвал преди уволнението платения си годишен отпуск, той ще има право на обезщетение за неизползвания отпуск – пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж – на основание чл. 224, ал. 1 от КТ.