Притчата как от мъжко ребро била създадена жената може да се опровергае. С разгадаването на генома става ясно, че мъжът произлиза от жената, а не обратното.
А противостоянието и дори войната започва на молекулярно ниво. Това доказал убедително на VII конгрес на генетиците в Сидни австралийският учен проф. Уилям АМОС.

Мъжът има малка хромозома!

В ядрото на всяка човешка клетка се съдържат два набора гени - единият от майката, другият от бащата. Двата комплекта са съсредоточени по протежение на 23 двойки хромозоми. 22 от тях са с еднаква дължина, а в 23-ата има забележима разлика. Именно тази двойка обединява половите хромозоми. У жените има две еднакви двойки хромозоми /наречени Х/, а у мъжете две различни, голяма и малка /едната Х, другата - Y/. Хиксовете получават всичко от майката, но полът на бъдещото дете се определя от бащиния принос: X+X=момиче, X+Y=момче. Защо Y-хромозомата е по-малка от Х?
Учените се ориентирали в особеностите на половите хромозоми едва сега, когато бил разгадан човешкият геном.

Съдейки по веригата на свързване на гените в хромозомите, учените направили извода: мъжката хромозома е била "смалена" от агресивната женска хромозома! Защо става това?
Разказва проф.АМОС:
- В процеса на еволюцията /а това са милиони години/ всички гени в организмите се трудят не за благото на вида, а се борят за собственото си оцеляване. В обикновените двойки хромозоми, където се наследяват чертите на лицето, характерът, интелектът и т.н., не на живот, а на смърт се борят гените на майката и бащата. В зависимост от това, кои побеждават, такова е детето. Така и вечно враждуващите Х и Y буквално се мъчат при сливането да се направят една друга на пух и прах. Х /женската/ благодарение на големите си размери и "заядливия" си характер по-често побеждава. Неслучайно една от тях се е внедрила напълно в мъжката хромозома. А някога мъжете са имали две Y-хромозоми. Сега една Y-хромозома е атакувана от три хиксови!

Открий и обезвреди!

Борба между женското и мъжкото начало вътре в генома се наблюдава и при насекомите. Да пробият отбраната на Y-хромозомата са успели Х-хромозомите на пеперудата Acrea encedon. Гените на Х-хромозомата на тази красива пеперуда произвеждат отрова, смъртоносна за спермата, съдържаща Y-хромозоми. Този геноцид е довел до това, че този вид пеперуди на 97% се състои от женски екземпляри.

Геномът тук се е оказал слаб, но това досега не се е случило при човека. Кодовият ключ, с който Y-хромозомата заключва своята информация, се състои от аминокиселини от специален вид, който "ослепява" Х-хромозомата, прави част от генома невидима за нея.
Проф. АМОС:
- Фактически голяма част на Y-хромозомите се състои, образно казано, от маловажни ДНК, каквито има и в Х-хромозомите. Можем да наречем това боклук. А както се знае, бисерите се крият най-добре в торта. Там никой не би ги търсил! Така и Y-хромозомата крие информация за мъжкото начало в най-миниатюрния и надеждно заровен в "боклука" ген, който се нарича SRY-ген. И агресивните гени на трите Х-хромозоми не са в състояние да го открият.

Енциклопедия

След зачеването всички ембриони се развиват еднакво - по женски тип. С други думи, всички ние през първите седмици сме били... момичета! И едва в края на третата седмица "от нелегалност" излиза мъжкият SRY-ген, носещ информация, че именно този ембрион трябва да стане момче. Същевременно генът задейства производството на мъжкия хормон тестостерон - това е неговото основно предназначение. По-нататък момчешката щафета продължава вече самият тестостерон и у ембриона се появяват зачатъци на мъжки гениталии. А останалите зародиши се развиват като момичета!
Така че религиозният канон, че мъжът е бил създаден пръв, а от него е произлязла жената, явно ще трябва да бъде преразгледан.

Проф. АМОС:
- Нещо повече - дори такъв механизъм като сексуалното удоволствие, оргазмът, съществува, за да даде на Х-хромозомите по-голямо поле за действие. Защото колкото повече са зародишите, толкова по-чести са атаките на женските хромозоми срещу мъжката. У всяка, дори здрава жена, всяка година настъпват 3-4 зачатия, които не се износват и се отделят във вид на обикновена менструация. Тези свръхминиаборти не са нищо друго освен следствие от войната на хромозомите - хиксовете улавят игрека...

За какво му е на пауна опашка

Брачните игри на самците в природата, които досега се смятаха за жизненонеобходими за продължаването на рода, след откриването на войната на половете в хромозомите имат съвсем друго значение. Например паунът не възбужда женската с яркото си оперение, а се мъчи да й се хареса! Така и действията на мъжете, които жените наричат сексуално домогване, на практика са просто стремеж да се привлече вниманието.

Истината за Gej-гена

Учените предполагат, че от време на време става така, че Х-хромозомите все пак "спипват" SRY-гена, изкривявайки секскоефициента в полза на женския род. Променената информация се отразява на хипофизата и даденият мъж става хомосексуалист. Изкривеният ген дори е наречен Gej-ген. Между другото за човечеството би било по-добре, ако на хомосексуалистите навсякъде им разрешат да създават еднополови семейства. В такива двойки, в които те не биха имали деца, промененият ген не би се съхранил. А тъй като много от тях, особено като млади, се стараят да маскират своите наклонности, да се женят и да имат деца, генгрешката продължава да "пътешества" по генома.