Когато хората нямаше какво да ядат, Вежди Рашидов празнуваше с печени прасета. Валери Найденов си призна, че главните редактори са били от ДС.
Известният журналист Явор Дачков винаги е бил трън в очите, петите и задниците на антикостовисти и монархисти, мастити творци и медиатори. Тези дни изпищяха най-надарените и най-наградените сред тях, след като журналистът публично даде да се разбере, че не дава пет пари за целокупното присъствие в българската култура на титани като Светлин Русев, Любомир Левчев, Вежди Рашидов, академик Антон Дончев, разказвач Дончо Цончев и др. Както и за техните покровители.

- Г-н Дачков, защо толкова ви бодат очите въпросните творци?
- Нека уточня, че в публикацията аз никъде не съм ги нарекъл нито бездарни, нито талантливи. Не е моя работа да раздавам квалификации на орденоносците в българската култура.
- Тогава от какво е придизвикан гневът ви?
- Ще го илюстрирам с конкретни примери. Наскоро чух нещо изключително скандално. Светлин Русев е принудил общинските съветници в Монтана да не правят търг, както е по закон, за паметник на Радичков. Той казва, че този паметник може да го направи само Чапа – Георги Чапкънов. Кой е Светлин Русев да се поставя над закона?! Другият критерий, заради който съм сложил въпросните творци в един кюп, е, че

това са хора, чийто талант е да се омесват с всички власти,

- да се навъртат около силните на деня, включително мутри и всякакви съмнителни типове с пари.
- Може ли Светлин Русев да бъде в един кюп с един Вежди Рашидов?
- Разбира се, че може. Не мислете, че олимпиецът Русев се различава по нещо от Рашидов, който се гордее, че може да е бил мултак, но никога не е бил калтак. И двамата обслужват директно мутрите. Светлин Русев летимира крадено изкуство.
- Как?
- Прави каталози за крадени български ценности, готви ги, подрежда ги, говори колко са легални и т.н. Така на практика той легитимира крадени ценности.
- А Вежди Рашидов?
- Той нали наби полицай - това не е ли скандал! Спомням си безумния му рожден ден в разгара на най-голямата криза през 1996 г. В бляскавата сладкарница “България” през витрините се виждаха наредени в колички цели печени прасета. Около тях - целият “елит”. Включително Слави Трифонов. Отвън

минаваха хора и зяпаха този пир, дъвчейки банички.

Разни оядени и омазнени бизнесмени с едната ръка пъхаха в уста парчета печено свинско, а с другата говореха по мобилните си телефони. Тогава това беше белег на голям лукс. Та тогава Вежди Рашидов получи награда и изрече знаменитата си фраза, че винаги ще се гордее да се нарича мултак, а не калтак. Това е “дисиденстващият” скулптор, който иначе много обича да говори против управляващите.
- Тези дни се появи досието на агент Андрей, тоест на Георги Данаилов, също известен писател и морализатор?
- Не го познавам лично и не съм чел много неща от него, но бях отвратен от начина, по който се държа. Така реагира една мутра, която е поставена натясно. С плитък сарказъм и евтина ирония и безумни идиотски митове и легенди за отношенията си с ДС.
- Нека си представим, че комисията “Костадинов” си е свършила работата и вече са цъфнали досиетата на великите медиатори на България. Гадаейки в аванс, какво би ви учудило или по-скоро не би ви учудило?
- Не би ме учудило, ако Валери Найденов излезе прав. Той много отдавна каза: ”Всички главни редактори сме от ДС.” За Венелина Гочева не знам, тя тогава не беше главен редактор, на шефския стол беше още Найденов. Изявлението му беше много цинично и много достоверно. Тези медии бяха захранени с купища пари, бяха създадени от ДС, за да се легитимира трансформацията на политическата в икономическа власт. Е, какви да бъдат главните редактори?
- Нека оставим главните редактори на мира засега. Толкова много се говори, че един известен тв-водещ изкусно изпълнява чужда музика, но в случаите Коритаров и Иво Инджев май не е така. Къде и в кой момент видяхте зависимост при тях от агентурното им минало?
- Случаите са несравними. Вярно, че Коритаров не цепеше басма на Румен-Петковото МВР, но то е, защото вярваше, че досието му е скрито. Но се оказа, че не е така.
- Кой успя да излъже хитрословеца Коритаров?
- При управлението на СДС го излъгаха. Десните го убедиха, че са го реактивирали и той никога няма да бъде разкрит.

Излъгаха го и го подведе мегаломанщината му.

Мисля, че искаше да става посланик в Китай. Смяташе себе си за изключителен ум, манипулатор и пр.
- А вие вярвате ли, че Иво Инджев е консумирал от връзките си с ДС само една стипендия от 80 рубли в Москва и после им казал сбогом?
- Нямам причини да не му вярвам. Никой още не го е опровергал. Нищо от това, което е изнесъл за себе си още 90-а, не е опровергано с документи. Впрочем той наскоро ми се обади и каза какво най-после е успял да прочете в досието си. Не почувствах гузни нотки в гласа му.
- И какво е прочел Иво Инджев за себе си?
- Питайте него.
- А знаете ли, че когато вие морализаторствате, из форумите се разнася вой – кой е този ренегат Дачков, че да дава оценки? Как така от върл костовист се превърнахте в антикостовист?
- Нека за моето “ренегатство” поговорим друг път, защото с няколко думи няма как да се обясни всичко.

Едно интервю на Славей Костадинов