Полковникът от запаса Владимир Тошев, председател на Общински съвет – Видин, е роден на 3 юни 1955 г. във видинското село Воднянци. Завършил е Висшето военно артилерийско училище “Панайот Волов” в Шумен, специалност “Зенитна артилерия”.
Служил е в редица южни гарнизони на ІІ и ІІІ армия, както и в командването на Сухопътните войски, в отдела за интеграция с НАТО. Завършил е военна академия в Киев, Украйна (бивш СССР), и ВА “Г. С. Раковски”. През 1999 г. напуска армията по собствено желание.
Съпругата му Антоанета преподава английски в Математическата гимназия във Видин. От първия си брак има син и дъщеря, както и внук на 3 г. и половина.

- Г-н Тошев, как един офицер от армията набра кураж да се впусне в мътните води на политиката?
- Общо взето, по принуда. Понеже обичам родния си край, побързах да се върна във Видин. И съвсем естествено се включих в обществения живот – председател съм на тукашния Съюз на офицерите и сержантите от запаса, президент съм на Ротари клуб, както и на волейболния клуб “Вида”. Така че хората много бързо ме опознаха тук.
- А защо все пак предсрочно се пенсионирахте, при това сте били в такъв перспективен отдел – интеграцията с НАТО?
- След като разбрах за драстичните съкращения в армията и за намаляване на длъжностите на моите хора, твърдо реших да си ходя. Не можех да бъда ликвидатор, макар че ми обещаваха да ме направят бригаден генерал, при условие че убедя подчинените си да служат за по-малка заплата. Така подадох рапорта си за напускане, когато бях само на 44 години. От друга страна, не виждах бъдещето си като пазач на бариера или охранител, каквато е съдбата на много военни пенсионери. Върнах се във Видин и веднага създадох фирма - компютърна школа. От есента на 2000 г. през нея минаха 900 деца, а през лятото обучавахме основно възрастни – около 250 души.
- Е, и как стигнахме до политиката?
- Нямах нужда да се занимавам с политика, но преди пет години ме номинираха като председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от БСП за кандидат-кмет. Приех, защото обичам Видин и нашия край, това е емоционалната причина – да помогна, колкото мога. Чисто обективно погледнато, на града му предстои да се развива, просто такова му е местоположението. След като тогава номинацията ми не бе подкрепена, се роди проектът ГЕРБ. Идеята ми беше включване не толкова в политическия, колкото в социалния, в обществения живот. Тук сме малка община и чиста политика не може да се прави. Бившето ръководство се е движило в една посока и сега трудно се преодоляват корупционните връзки. Бизнесмените искат ясни правила.
-Не се ли чувствате малко неуютно - първо БСП, а сега пък ГЕРБ?
- Член на БСП никога не съм бил, но лидерът на БСП в региона Мишо Миков ми е добър познат и приятел, но сега разбираемо сме поляризирани. Убеден съм, че ГЕРБ е нещо добро, и знам, че като всяка голяма партия не може да бъде нещо еднородно по социален състав.
И какво, вие също разчитате на месията, както беше със Симеон. Ако не е Бойко Борисов, каква партия щяхте да бъдете?
- Разликата с НДСВ?
- Да, и тук я има харизмата. Но първо ние започнахме не като партия, а сдружение. Трябваше да натрупаме опит и състав и после да правим партия. Вече имаме и младежка организация, а по примера на Европейската народна партия, чийто член сме, учредихме и органа на старейшините в ГЕРБ. При тях в Европа е на гражданите сеньори. В Европа долната граница на членовете е 60 години, но като взехме предвид, че тук продължителността на човешкия живот е със 7 години по-малка, определихме 55 години.
- Уж идвате с нов морал, но и вие се изкушихте да купувате избори?
- Да, и тук в циганския квартал, както и в село Карбинци, роми се опитваха да казват, че са взели пари от наши хора, но така и нищо не се доказа. Ние и за в бъдеще няма да си служим с подобни методи.
- Нима не ви притеснява това, че хората гледат на вас като на ченгесарска партия?
- На българина генетично и исторически му липсват дисциплина и чувство за отговорност. Затова хората от армията и полицията са изградени в това отношение и се налага да разчитаме на тях. Важното е тази дисциплинираност да не се превърне в подчиненост, каквито опасения се забелязват на някои места.
- Няма ли много крайни изхвърляния вашият т. нар. неформален лидер. В не едно свое изказване той казва, че никога няма да влезе в коалиция с БСП, а само с десни партии. Това е много смешно, защото няма нито една дясна партия, която да има някаква реална тежест в сегашния политически живот, и второ, известно е, че е много рисковано да казваш “никога”?
- Може би не сте го разбрали правилно. Значи, категорично с ДПС няма да правим коалиция – трябва да го лишим от позицията на вечния балансьор. Специално аз искам да работя с всички, защото в нашия общински съвет са представени 7 партии и коалиции. Затова винаги предприемам предварителни действия преди всеки общински съвет, за да можем да постигнем някакво компромисно решение преди дебатите. И още нещо – за тези, които ме обвиняват, че съм бил член на БКП, номиниран от БСП, и т. н., и досега твърдя, че никой не ме е карал насила да стана член на партията, макар че това беше предварително условие за израстване в кариерата. Сега виждам условия за друг начин на развитие и с всички сили ще работя за тази кауза и за доброто на Видин.