Първият български шоумен беше Ари. Рицарят на горното “фа” бил любимец на короновани особи и диктатори
Блестящият тенор и изпълнител на стари шлагери с международна известност Аспарух Лешников-Ари бе наричан навремето от европейската критика “рицарят на горното “фа”. Роден е в Хасково на 16 юли (според други източници - 16 юни) 1898 г. Стипендиант е на прочутата “Звездна консерватория” в Берлин.
През 1928 г. Аспарух Лешников постъпва в най-големия ревю-театър на германската столица и е сред основателите на мъжкия вокален секстет “Комедиен хармонист”. Успехът на групата е поразителен - певците предизвикват фурор по сцените на Германия, Европа и САЩ през 30-те години. Песните на групата са издадени в многохиляден тираж, сред почитателите й са американският президент Рузвелт и норвежкият крал Олаф, а също така Хитлер и Гьобелс. “Комедиен хармонист” са имали цели 280 хита! В това отношение те бият и “Бийтълс”, и “Ролинг Стоунс” и са ненадминати и досега!
След идването на Хитлер на власт евреите в групата са арестувани и секстетът прекратява дейността си. Ари се завръща в България, където записва над 100 плочи. Лешников изнася стотици концерти пред младежките бригади, а през 1958 г. се включва в пътуващата естрада “Балкан”. През 60-те години обаче неизвестен подлец написва донос, в който се казва, че Ари е бил любимец на Хитлер и Гьобелс. За концерти и записи вече не може да става дума. Така в последните години от живота си той се препитава като метач.
В ГДР обаче се сещат за него и го канят да гостува. През 1968 г. е награден със златна значка и званието “почетен член на “Фридрихсщатпалас” за заслуги към немската култура. Веднага и “народната власт” променя отношението си към него – “Балкантон” издава дългосвиреща плоча с най-добрите му песни, а през 1977 г. го награждават с орден “Кирил и Методий”.
Лешников умира в крайна бедност на 31 юли 1978 г. в София.

Признание в родния град
Два дни с песните на Лешников

Родният град на Ари – Аспарух Лешников - Хасково, за пореден път беше домакин на традиционния национален фестивал за стари градски песни под наслов “С песните на Ари”. Концертите, които продължиха два дни, напълниха до последен предел салона в читалище “Заря”.
От сутрин до вечер от сцената звучаха популярни и обичани песни. Индивидуални изпълнители и състави от цялата страна извисяваха гласове в надпреварата. Наградите на фестивала обра групата за стари градски песни при читалище “Паисий Хилендарски” от град Балчик. Певците заслужено станаха носители на първа награда в категорията на групите и на приза за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Аспарух Лешников.
Журито напълно единодушно оцени изпълненията и на квартет "Вълшебни мелодии" от Симеоновград, индивидуалните изпълнения на Мария Христова от Пловдив и на Тодор Николов от Тополовград. Голямата награда за авторска песен бе връчена на Георги Киров от Тополовград. От домакините с приз бе отличена Мариета Иванова, която оглави класацията за най-млад изпълнител на стари градски песни.
Хасковлии почитат своя именит съгражданин Аспарух Лешников, известен по света още като човека с невероятния глас, покорил не една и две световни сцени. Фестивалът, посветен на неговите песни, се организира от общината и от тукашното читалище "Заря”.