Не можем да караме хората да се смеят на глупости, казваше великият комик.
Георги Иванов Парцалев е роден на 16 юни 1925 г. в гр. Левски. Завършва гимназия в Плевен, след което е приет да следва медицина, въпреки че майка му, леля Веска, е скептично настроена. “Само луд човек би се лекувал при него” - казва тя. Парцалев, е сред първите актьори, назначени в новосъздадения Сатиричен театър през 1956 г. заедно с Енчо Багаров и Нейчо Попов. Изиграва незабравими роли в Михал Мишкоед, Големанов, Ревизор, Смъртта на Тарелкин.
През 1958 г. в “Любимец № 13” е и първата му роля в киното. Следват участия в: “Привързаният балон” (1967), “Кит”, “Петимата от Моби Дик” (1970), “С деца на море” (1972), “Сиромашко лято” (1973), “Баща ми бояджията” (1974), “Два диоптъра далекогледство” (1976), “13-ата годеница на принца”.

По-драматичната страна на таланта си за първи път показва като бай Иван съботянинът в “Тримата от запаса” (1971). Чувства се еднакво добре навсякъде. За съжаление голямата му професионална мечта – да се превъплъти в образа на Дон Кихот, така и не се сбъдва.
Георги Парцалев умира на 31 октомври 1989 г. в София.

Черпи по 20 души накуп
Любимото място вечер на Жоро Парцалев е Унгарският ресторант срещу “НАТФИЗ”. Там свири унгарски оркестър и се сервират различни унгарски ястия. За 5-6 лева се наяждаш и напиваш. В компании актьорът е ларж и, естествено, център на внимание, но в работата си се кара за пари. Понякога черпи по 20 човека. Хем му е близо до Сатиричния театър, хем е в центъра, за да е удобно на всички. Поръчва дори и на непознатите. Известен е като фин човек. Всяка вечер, когато свършват снимките в телевизията, той вдига телефона и запазва маси за екипа от студиото в бара на хотел "София". Обикновено към 8-10 души се водят на негова сметка в бара. Любимия му "Шератън" го правят доста по-късно. Тогава там почва да си пие уискито.

Пазари се за хонорари
Парцалев често спори за възнагражденията си. 120 лева е таванът на хонорарите за едно участие. Тези пари вземат само някои от звездите. За другите артисти хонорарът е докъм 60 – 80 лева. Парцалев винаги иска за участията си да взема повече пари от всички останали, независимо колко получават те. Може да е с 5 лева, ама да е повече от техните пари. Казва, че е звезда и трябва да получава най-много, но никога не е пинтия в живота. Отделно, актьорите го мразят и по друга линия – за това кой е по-голяма звезда. Докато другите работят в тандеми, Парцалев обикновено участва предимно сам или с някои от колежките си - Татяна Лолова, Стоянка Мутафова. По-рядко ходи по участия с други .

Живее на таван
Парцалев живее в един тавански апартамент. Запалва се по събирането на антики, предимно икони, ретро мебели и разни други красиви старинни дреболии. Няколко пъти го обират и отмъкват най-ценните му неща. Близките на актьора съдят близо 10 години иконома му Петър, но съдебната одисея приключва с хепиенд за него.

Обвиниха го, че си попълва колекцията с шедьоври, без да плаща
Покойният игумен на Бачковския манастир - дядо Наум, обвини открито Георги Парцалев, че си е попълвал колекцията с безценни местни икони от асеновградски църкви и метоха. Бил вземал шедьоврите без пари благодарение на известността си.
Известно е още, че актьорът си пада много по бижута, пръстени и гривни, естествено, златни. На особена почит е един пръстен с доста голям диамант, който си е донесъл от Израел и който върти непрекъснато на пръста си.

Попада в гейпроцес
По онова време Парцалев е един от известните гейове в София. Затова и попада в “показния, наказателен” гейпроцес през 1964 г. 26 души, предимно интелектуалци и хора от артсредите, са обвинени, че поддържат хомосексуални връзки, които се смятат за извратени.

Жоро ЗАХАРИЕВ